Ο Βόρειος Πόλος θα είναι το μελλοντικό πεδίο σύγκρουσης;


Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική «βιομηχανία» άμυνας συνηθίζει να πλασάρει απόψεις γύρω από κινδυνολογικά θέματα όπως «το τέλος της αμερικανικής κυριαρχίας», «ένα ηλεκτρονικό Pearl Harbor», και «η Κίνα κατακτά τον κόσμο».
Τελευταία είναι της μόδας τα ρεπορτάζ που αφορούν στις κλιματικές αλλαγές, και πως αυτές θα οδηγήσουν (μέχρι το 2015) στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας, με αποτέλεσμα την εύκολη πλέον εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Η άποψη αυτή θέλει την Αμερική να μην...
κάνει ότι μπορεί ώστε να εξασφαλίσει το μερίδιο που της αναλογεί από τον πλούτο της περιοχής.
Κάποιοι προβλέπουν και  συγκρούσεις. Αγνοούν όμως δυο βασικές παραμέτρους. Πρώτον, ότι δύσκολα θα γίνει πόλεμος στην Αρκτική, και δεύτερον, αν γίνει, η Αμερική έχει το πλεονέκτημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, «η Αρκτική κρύβει το ¼ των ανεκμετάλλευτων ακόμη φυσικών πόρων του πλανήτη, και ένα νέο θαλάσσιο πέρασμα εκεί θα μπορούσε να μειώσει έως και το 40% του χρόνου που χρειάζονται τα πλοία για να ταξιδέψουν από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό… οι υπεύθυνοι όμως ανησυχούν πως οι ΗΠΑ δεν κάνουν αρκετά ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της χώρας στη περιοχή».
Πιο συγκεκριμένα, όπως λένε κάποιοι, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αρκετά παγοθραυστικά, ή αρκετές βάσεις στα βόρεια της Αλάσκας. Αντιθέτως, η Ρωσία και ο Καναδάς αγοράζουν όλο και πιο πολλά τέτοια σκάφη, και κατασκευάζουν εγκαταστάσεις, ώστε να εμπεδωθούν για τα καλά στην αφιλόξενη αυτή περιοχή.
Στη πραγματικότητα όμως, τα παγοθραυστικά και οι βάσεις δεν θα παίξουν κανέναν ρόλο σε μια μελλοντική αρκτική σύγκρουση. Την διαφορά θα τη κάνουν τα σιωπηλά, θανατηφόρα πυρηνικά υποβρύχια που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Αυτά τα υποβρύχια κυκλοφορούν κάτω από τα αρκτικά ύδατα, και πολλές φορές αναδύονται, εδώ και δεκαετίες. Σήμερα μεταφέρουν ακόμη και γεωλόγους αλλά και άλλους επιστήμονες ερευνητές στη περιοχή, έτσι ώστε να μελετηθούν τα ορυκτά μεταλλεύματα και ο πλούτος της Αρκτικής Θάλασσας.
Τα αμερικανικά υποβρύχια υπερτερούν σε οπλισμό, σε τεχνολογία, και σε εκπαίδευση του πληρώματός τους. Η Αμερική δεν χρειάζεται να ανησυχεί, διότι  αν τυχόν χρειαστεί, το ναυτικό της θα επικρατήσει. Σίγουρα, οι Ρώσοι, οι Καναδοί, οι Νορβηγοί, αλλά και οι Δανοί διαθέτουν ισχυρό ναυτικό, η Αμερική όμως μπορεί να κινητοποιήσει έως και 50 πανίσχυρα υποβρύχια που θα της δώσουν το κρίσιμο  πλεονέκτημα.
Βέβαια, να μη ξεχνάμε πως μια πολεμική σύρραξη στην Αρκτική θεωρείται απίθανη από τους ειδικούς αναλυτές, άσχετα αν τα ΜΜΕ δεν συνηθίζουν να  προβάλουν απόψεις ότι ήδη έχουμε αρκετά όπλα, διαθέτουμε υπεροπλία, κλπ. Μόνο τα ρεπορτάζ για κάποια επικείμενη καταστροφή, ή στρατιωτική ήττα μπορούν και πουλάνε φύλλα.
Η αμερικανική Γεωλογική Εταιρία εκτιμά ότι ο Βόρειος Πόλος κρύβει περίπου το 13% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Τα έθνη αλλά και οι εταιρίες διαγκωνίζονται  για την εκμετάλλευσή τους, εν όψει του λιώσιμου των πάγων. Οι Ρώσοι ήδη διαθέτουν ένα στόλο 6 πυρηνικών παγοθραυστικών στη περιοχή. Αντίθετα, η αμερικανική ακτοφυλακή διαθέτει μόλις ένα.
Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας. Μια τυχόν σύρραξη, που είναι απίθανη, θα γίνει (αν γίνει) μετά από πάρα πολλά χρόνια. Το κλίμα είναι σκληρό, οι συνθήκες δύσκολες, και τα πάντα εκεί κοστίζουν ακριβά.
Παρόλα αυτά, οι Ρώσοι προθερμαίνονται. Πρόσφατα ολοκλήρωσαν μια ναυτική συνεργασία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με τη Νορβηγία. Ένα ζήτημα που διαρκούσε πάνω από 30 χρόνια. Όλα δείχνουν πως προς το παρόν τουλάχιστον, υπάρχει ένα διπλωματικό λιώσιμο των πάγων. Για το μέλλον θα δούμε
S.A.-Wired
http://www.wired.com/dangerroom/2011/06/war-for-the-arctic-never-mind/#more-48793

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...