Αμερικάνοι V.S. Ρωσοι. Η ιστορία με το στυλό και το μολύβι.

Υπάρχει μια ιστορία, που κυκλοφορεί και σαν ανέκδοτο, το οποίο αναφέρεται στην εξυπνάδα των Ρώσων. Η ιστορία έχει ως εξής: Όταν ξεκίνησαν οι διαστημικές αποστολές, οι Αμερικάνοι, έψαχναν να βρουν ένα τρόπο για να γράφουν στο διάστημα, αφού τα συμβατικά στυλό, δεν λειτουργούσαν σε έλλειψη βαρύτητας. Αφού λοιπόν δαπάνησαν εκατομμύρια δολάρια και αρκετά χρόνια ερευνών, έφτιαξαν τελικά ένα στυλό που μπορούσε να γράψει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Όταν ρωτήθηκαν οι Ρώσοι, πως αντιμετώπισαν αυτοί, το συγκεκριμένο πρόβλημα, τους απάντησαν ότι χρησιμοποιούσαν μολύβι.
Προς απογοήτευση όσων πιστεύουν ότι αυτή η ιστορία είναι...
αληθινή, έχω να σας πω, ότι πρόκειται για έναν μύθο. Είναι στην πραγματικότητα ένα ανέκδοτο που κυκλοφόρησε αρχικά μέσω e-mail, παίρνοντας μεγάλη διάσταση.

Εφευρέτης του στυλό ήταν ο Paul C. Fisher. Ο Fisher ανέπτυξε ένα στυλό πίεσης για να τον χρησιμοποιήσουν οι αστροναύτες της NASA (γνωστό έως σήμερα με το όνομα "Fisher Space Pen").Πριν από τον στυλό αυτό, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Σοβιετικοί αστροναύτες χρησιμοποιούσαν μολύβια. Το πρόβλημα όμως με τα μολύβια ήταν ότι μερικές φορές έσπαγε η μύτη τους, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για τραυματισμό των αστροναυτών ή μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στον ευαίσθητο εξοπλισμό το σκάφους εάν τα κομματάκια χώνονταν σε σημεία όπου δεν έπρεπε. Επιπλέον, τόσο ο γραφίτης όσο και το ξύλο στο μολύβι θα μπορούσε να καεί πολύ εύκολα στην ατμόσφαιρα καθαρού οξυγόνου που υπάρχει στα διαστημόπλοια. Έτσι, τον Ιούλιο του 1965, ο Paul C. Fisher ανέπτυξε το στυλό πίεσης, στον οποίο το μελάνι που περιείχε ήταν σφραγισμένο κάτω από πίεση, μέσα σε ένα φυσίγγιο. Ο Fisher έστειλε τα πρώτα δείγματα στον Δρ. Robert Gilruth, διευθυντή του διαστημικού σταθμού στο Χιούστον. Το στυλό ήταν όλο μεταλλικό, εκτός από το μελάνι, το οποίο όμως είχε σημείο ανάφλεξης, άνω των 200° C. Τα δείγματα, δοκιμάστηκαν από την NASA και πέρασαν από διάφορα τεστ πριν εγκριθούν. Λόγω της πυρκαγιάς στο Apollo 1, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις αστροναύτες, η NASA απαίτησε το στυλό να πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις :
1. Να μην καίγεται σε ατμόσφαιρα 100% οξυγόνου
2. Να μπορεί να δουλεύει σε κενό αέρος.
3. Να μπορεί να δουλεύει σε έλλειψη βαρύτητας.
4. Να μπορεί να δουλεύει σε συνθήκες θερμοκρασίας από 150° C έως -120° C.
Ο Fisher, δαπάνησε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια στην προσπάθεια του να τελειοποιήσει την μπίλια του στυλό, πριν φτιάξει το πρώτο πετυχημένο στύλο το 1965. Τελικά ο Robert Gilruth, ενέκρινε την χρήση του στυλό το Σεπτέμβριο του 1965. Τον Δεκέμβριο του 1967, πουλήθηκαν 400 Fisher Space Pen στην NASA αντί 6 δολαρίων περίπου το κάθε ένα.
Για την ιστορία, μολύβια είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλες τις Gemini και Mercury αποστολές και σε όλες τις ρωσικές αποστολές που έγιναν πριν από το 1968. Από το 1969 έως και σήμερα, τόσο οι Αμερικάνοι, όσο και οι Ρώσοι αστροναύτες, χρησιμοποιούν αυτό το στυλό.

Αναφορά στο συγκεκριμένο μύθο, γίνεται και σε ένα επεισόδιο της σειράς "West Wing" του NBC, στο "We Killed Yamamoto" που βγήκε στον αέρα στις 15 Μαΐου του 2002.
psaxtiria.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...