Die Zeit: "Το τελευταίο συρτάκι. Η Ελλάδα στα τελευταία της"



Die Zeit: "Το τελευταίο συρτάκι. Η Ελλάδα στα τελευταία της"«Πρέπει να βοηθήσουμε και μετά να αναθεωρήσουμε τους κανόνες λειτουργίας της ΟΝΕ». Αυτό υποστηρίζει ο  Uwe Jean Heuser, αρθργράφος της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit», στο  πρωτοσέλιδο άρθρο γνώμης του για το ελληνικό πρόβλημα.
Το άρθρο τιτλοφορείται «Το τελευταίο συρτάκι» και έχει ως υπότιτλο: «Η Ελλάδα στα τελευταία της». Τονίζει χαρακτηριστικά ο αθρογράφος: «Από αυτή την εβδομάδα είναι οριστικά σαφές ότι χωρίς βοήθεια η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα μπορούσε να συμπαρασύρει και άλλες χώρες. Για να μη γίνει αυτό, η χώρα χρειάζεται χρόνο, που μόνο εμείς μπορούμε να αγοράσουμε»
Στην ανάλυση, το άρθρο εξηγεί ότι το ευρώ απειλείται από την αντιπαράθεση Βορρά – Νότου της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα εμπόδια που θέτει πρωτίστως η Γερμανία στη βοήθεια. Ωστόσο σημειώνει: «Και να σκεφτεί κανείς ότι καμιά χώρα δεν ωφελείται σε τέτοιο βαθμό από το ευρώ όσο η Γερμανία».
Ο Heuser  υποστηρίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης παραβίασαν πολλές φορές τους δικούς τους κανόνες, όπως «όταν, λόγου χάριν, δέχτηκαν την ένταξη της Ελλάδας και της Ιταλίας, χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο, αν και όλος ο κόσμος γνώριζε ότι σ’ αυτές τις χώρες οι λογαριασμοί δεν ήταν καθαροί».
Για αυτό και ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι με αφορμή αυτήν την κρίση, η ευρωζώνη πρέπει να ανασυνταχθεί. Και διευκρινίζει, κάνοντας μια πρόταση που θα συζητηθεί: «Μια ανεξάρτητη Αρχή θα πρέπει στο εξής να αξιολογεί τα χρέη των κρατών-μελών, ώστε να μη δημιουργούνται καν πιστωτικές ‘φούσκες’, όπως αυτές στη Μεσόγειο ή στην Ιρλανδία. Αν μία χώρα-μέλος απειλεί τις άλλες, θα πρέπει η χώρα, από κοινού με την Αρχή αυτή, να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Ο παραβάτης θα παίρνει δάνεια μόνο με ανταλλάγματα. Και αν δεν σώζεται πια, θα πρέπει να εγκαταλείπει το κοινό νόμισμα».
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...