Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα μεταναστευτικά πτηνά


Η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τις αλλαγές στις συνήθειες των μεταναστευτικών πτηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».
Περίπου 200 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετείχαν σε συνέδριο στηνΙσπανία, κατηγόρησαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ότι ευθύνεται για τις αλλαγές στις συνήθειες των μεταναστευτικών πτηνών και προεξόφλησαν το τέλος της αποδημίας των πουλιών.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για την αλλαγή πορείας του 70% των μεταναστευτικών πτηνών τις τελευταίες δεκαετίες. Πλέον προτιμούν κοντινότερους προορισμούς ή δεν μετακινούνται καθόλου.
Λόγω των απότομων καιρικών φαινομένων, που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία 25χρόνια, τα πτηνά αναγκάζονται να παρεκκλίνουν της πορείας τους, αναζητώντας τροφή σε πιο προσιτούς τόπους, από πλευράς θερμοκρασίας.
Η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών είναι μια από τις σημαντικότερες φάσεις του κύκλου της ζωής, η οποία καθορίζεται από τις κλιματικές συνθήκες, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισπανός ερευνητής-ορνιθολόγος Μιγκέλ Φερέρ.
«Τα πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις προτιμούν πλέον κοντινότερους προορισμούς και όσα διανύουν μικρές αποστάσεις επιλέγουν να μένουν εκεί που είναι», υποστήριξε ο Ισπανός επιστήμονας.
Χρειάζονται μεγάλα ενεργειακά διαθέσιμα για να ταξιδεύσουν από και προς τις θέσεις όπου θα δημιουργήσουν φωλιές.
Η έναρξη της μετανάστευσης εξαρτάται από τη διαθέσιμη τροφή, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι τοπικές καιρικές συνθήκες, όσο και αυτές που επικρατούν στη διαδρομή και στον τόπο προορισμού τους.
«Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, οι κρισιμότεροι καιρικοί παράγοντες είναι η κατεύθυνση του αέρα και οι αλλαγές της θερμοκρασίας.Τα πουλιά τείνουν να αποφεύγουν τον βροχερό και συννεφιασμένο καιρό, την ομίχλη και τους ισχυρούς ανέμους και σταματούν στα μέσα του ταξιδιού τους εάν συναντήσουν αντίξοες καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο Φρανσίσκο Πουλίντο από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.
Τα πουλιά κατά τη διάρκεια της φυσικής τους εξέλιξης έχουν προσαρμοστεί στις κλιματικές αλλαγές και θα συνεχίζουν να προσαρμόζονται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.
Βασική απειλή όμως για την εξαφάνιση πολλών υγροβιότοπων αποτελούν η ξηρασία και οι πλημμύρες.
Η άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με την μείωση των βροχοπτώσεων, μπορεί να προκαλέσουν την αποξήρανση πολλών λιμνών, οι οποίες αποτελούν σημαντικούς σταθμούς των αποδημητικών υδροβίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...