Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος: ο πρώτος που θα εξαφανιστεί…


great-barrier-reef-first-disappear
O Mεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος (Great Barrier Reef) θα είναι το πρώτο οικοσύστημα που θα εξαφανιστεί στο πλανήτη, εξ αιτίας της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής.
 
To εν λόγω οικοσύστημα είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από 2,900 μεμονωμένους κοραλλιογενής υφάλους και 900 νησιά, σε μια θαλάσσια ζώνη μήκους 3,000 χιλιομέτρων στην Αυστραλία.
 
Είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς βιότοπους και η μεγαλύτερη δομή που έχει δημιουργηθεί από έμβια όντα παγκοσμίως.
 
Στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο υπάρχουν πάνω από400 είδη κοραλλιών, 1,500 είδη ψαριών και 4,000 τύποι μαλακιών.
Αναγνωρίστηκε ώς περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1981.
 
Η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για τα κοράλλια και για τα μικροσκοπικά φυτά που ζουν στους ιστούς. Η λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, έχει πλήξει πολλούς υφάλους.
 
Τα κοράλλια αποβάλλουν τους μικροργανισμούς στο εσωτερικό τους, με την αύξηση της θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να γίνονται άχρωμα. Ακολουθεί ο θάνατος των κοραλλιών, εκτός αν το νερό κρυώσει γρήγορα και επανέλθει η θερμοκρασία στο κανονικό.
 
Η λεύκανση των κοραλλιών συμβαίνει επειδή οι θάλασσες στα τροπικά μέρη έχουν γίνει θερμότερες.
 
Μετά από μια κρίσιμη σύσκεψη που έγινε στις αρχέςΙουλίου για το μέλλον των κοραλλιογενών υφάλων στο Λονδίνο, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα ότι ο αφανισμός των εν λόγω υφάλων σε ολόκληρο το κόσμο θα είναι αναπόφευκτος.
 
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε ολόκληρο το πλανήτη είναι τεράστια. Πιέζονται από τις αλλαγές στη θερμοκρασία των ωκεανών, από τη ρύπανση, την υπεραλιεία και την όξυνση των υδάτων που είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας.
 
Στη σύσκεψη στο Λονδίνο τονίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου για τη προστασία των εν λόγω υφάλων.
 
Για το econews.gr Λ. Σπυρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...