Συμφωνία ΗΠΑ και Ινδίας για πυρηνικά απόβλητα


Οι ΗΠΑ με την Ινδίακατέληξαν σε συμφωνία για την επανεπεξεργασία πυρηνικών αποβλήτων, «ένα κρίσιμο στοιχείο της ιστορικής συμφωνίας τους για την πολιτική πυρηνική συνεργασία που υπεγράφη στα τέλη του 2008», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος», η εν λόγω συμφωνία η οποία ορίζει ότι η Ινδία μπορεί να πραγματοποιήσει επανεπεξεργασία μετά την χρήση των καυσίμων, που της παρέχονται από τις ΗΠΑ, ήταν ένα από τα κύρια εμπόδια για την εφαρμογή της συμφωνίας έγινε το2008.
Η συγκεκριμένη συμφωνία έθετε τέρμα σε δεκαετίες απαγόρευσης πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας  και είχε ως στόχο την ενίσχυση μιας νέας στρατηγικής σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι «η ολοκλήρωση των εν λόγω διατάξεων θα διευκολύνει τη συμμετοχή των αμερικανικών εταιρειών στον τομέα της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη».
Η συμφωνία του 2008, επιτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλήσουν στην Ινδία πυρηνικούς αντιδραστήρες, καύσιμα για πολιτική χρήση και μεταφορά τεχνολογίας.
Από την πλευρά της, η Ινδία έχει δεσμευτεί να ανοίξει ορισμένες από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της στις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...