Οι αδελφοί Πρωτογεράκη από τις Καμάρες και τα βραβεία τους


Της Χρυσούλας 
Καλλιγιαννάκη
 
«Σημείο εκκίνησης» χαρακτηρίζουν την ποιότητα των προϊόντων τους, όταν κάποιοι άλλοι επιλέγουν μεγαλοστομίες, μιλώντας για «όπλο» και πολλές φορές για «διαβατήριο». Τα αδέρφια Πρωτογεράκη, ο Βαγγέλης και ο Μιχάλης, η τρίτη γενιά των ελαιουργών με καταγωγή από τις Καμάρες, όχι απλώς συνεχίζουν την πλούσια ελαιοκομική παράδοση της οικογένειας αλλά βιώνουν και την επιβράβευση στην εμπορική καθημερινότητα αλλά και σε σημαντικούς διαγωνισμούς.
Οι συνεχιστές της εταιρίας Υιοί Εμμ. Πρωτογεράκη βραβευτήκαν για πολλοστή φορά πριν από λίγες ημέρες, κατακτώντας, μάλιστα, το «χρυσό» βραβείο για το βιολογικό λάδι που τυποποιούν εδώ και πολλά χρόνια με brand name την ετικέτα «Liokarpi Bio», για την κατηγορία ισχυρής έντασης φρουκτώδους γεύσης. Δεν ήταν, όμως, το μοναδικό βραβείο. Από το 4ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού και τη Νομαρχία Πειραιά (από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου), οι αδερφοί Πρωτογεράκη και η εταιρία τους απέσπασαν και το αργυρό βραβείο για το ελαιόλαδο «Liokarpi 02» στην κατηγορία μεσαίας έντασης φρουκτώδους γεύσης.
Και οι δύο χαμηλού προφίλ νέοι άνθρωποι, που έχουν κρατήσει τις αρχές και τις αξίες της οικογενειακής παράδοσης, τις οποίες τους κληροδότησε ο παππούς τους, Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ιδρυτής του πρώτου ελαιοτριβείου - φάμπρικα το 1930 και μετέπειτα ο πατέρας τους Μανόλης, συνεχίζουν να δίνουν μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση και την καταξίωση του κρητικού προϊόντος, με κριτήρια τη γεύση και κυρίως την ποιότητά του.
Με μαγιά από το πρόγονό τους, τον παππού Βαγγέλη «Λαγουδοβαγγέλη» ή Πρωτόγερο, όπως τον αποκαλούσαν οι συγχωριανοί του, και με προίκα την εμπειρία και τις γνώσεις για τα μυστικά της ελιάς από έναν άνθρωπο μεγαλωμένο δίπλα στους Μινωικούς Ελαιώνες της Φαιστού, από την πρώτη φάμπρικα του '30 στις καμάρες, έχουν δημιουργήσει σήμερα ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο και παράλληλα τυποποιήτηριο στους Βώρους της Μεσαράς. Τα τελευταία δε, 15 χρόνια έχουν προχωρήσει δυναμικά στην τυποποίηση του ελαιολάδου με τη δημιουργία ενός εγχώριου και διεθνούς Super Brand προϊόν υψηλών επενδύσεων. Εξάλλου, έχουν ήδη στο ενεργητικό τους ένα σημαντικό εξαγωγικό εγχείρημα στην Αυστραλία. Τα τελευταία χρόνια το «Liokarpi» εξάγεται στη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Λευκορωσία, ενώ μια σημαντική ποσότητα διοχετεύετε στην εσωτερική αγορά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς η εταιρία έχει συνάψει συμφωνία με δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ - μάρκετ με περισσότερα από 360 καταστήματα.
Η πρώτη ημιαυτόνομη μονάδα τυποποίησης θα κατασκευαστεί το 1995, την χρονιά ορόσημο για τους νεότερους της οικογένειας που αποφασίζουν και επιχειρούν τη στροφή και τη δυναμική είσοδο στην τυποποίηση ελαιολάδου. Την ίδια περίοδο κατοχυρώνουν την ετικέτα «Liokarpi» παράγοντας δυο, υψηλής ποιότητας προϊόντα, που στην πορεία των χρόνων τα οποία ακολουθούν θα ξεχωρίσουν, αφού θα διακριθούν σε πολλούς διαγωνισμούς.
*Το «Liokarpi Bio» είναι αποτέλεσμα συλλογής και εμφιάλωσης χυμού ελιάς βιολογικής ελεγχόμενης καλλιέργειας από ποικιλία κορωναίικη (με αυστηρά επιλεγμένο ελαιόκαρπο).
* Το δεύτερο βραβευμένο προϊόν, το «Liokarpi 02» είναι το εξαιρετικό ελαιόλαδο ανώτατης κατηγορίας από άγουρους καρπούς, με πολύ δυνατό φρουτώδες άρωμα, ήπια πικρό, ήπια πικάντικο.
Παραλαμβάνοντας τα ινία της εταιρίας από τον πατέρα τους το «Λαγουδομανώλη» τα αδέρφια Βαγγέλης και Μιχάλης Πρωτογεράκης θα συνδέσουν την επιχείρηση με την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς το 1992 θα προμηθευτούν φυγοκεντρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, για την ενίσχυση της παραγωγικής δύναμης του ελαιοτριβείο τους και την ίδια περίοδο θα προχωρήσουν στην κατασκευή υπερσύγχρονων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Το πρώτο βέβαια μεγάλο βήμα είχε κάνει ο πατέρας τους το 1973, όταν αποφασίζει να μεταφέρει το ελαιοτριβείο από τις Καμάρες που ίδρυσε ο δικός του πατέρας, στους Βώρους σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και με πρότυπο για την εποχή εξοπλισμό.
Η εταιρία εφαρμόζει πιστοποίηση αυθεντικότητας ελαιόλαδου από το υπουργείο Ανάπτυξης (κωδικός EL-40-067). Το σύστημα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων ISO 22000 (αριθ. πιστοποιητικού MC/12105). Τα βιολογικά προϊόντα πιστοποιούνται από διαπιστευμένο φορέα (αριθ. πιστοποιητικού A-482491/E6) στα διάφορα στάδια μεταποίησης, αποθήκευσης και τυποποίησής τους.
Στόχοι
Ως στόχος τίθεται η δυναμική διείσδυση του ελαιολάδου «Πρωτογεράκης» στην πανελλήνια αγορά και η εγκαθίδρυσή του στη συνείδηση των καταναλωτών ως προϊόν ανώτατης ποιότητας. Για τις αγορές του εξωτερικού, ως στόχος τίθεται η αύξηση των εξαγωγών και η συνεχής παρουσία της εταιρίας σε διεθνείς εκθέσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις.
2010-03-22 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...