"Ο τουρισμός έχει τη δύναμη να στηρίξει την έξοδο από την κρίση"

Της Έφης Καραγεώργου

«Ο τουρισμός έχει τη δύναμη να στηρίξει την έξοδο της χώρας από την κρίση» υπογράμμισε χθες ο νέος πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης.

Ο τουρισμός ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ για πολλές περιοχές της χώρας αποτελεί την κεντρική ή τη μόνη πλουτοπαραγωγική πηγή.

Μάλιστα παρουσίασε τις προτάσεις του ΞΕΕ για τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου και συγκεκριμένα:

Αύξηση ΦΠΑ: «Σε πρώτη φάση τείνουμε στην απορρόφηση της αύξησης του 1%, από 9% σε 10%», είπε και συμπλήρωσε: «Σε μεταγενέστερο στάδιο, προτείνουμε μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 3% στις υπηρεσίες ύπνου και τροφής εντός των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης (Γαλλία 5,5%, Ισπανία-Γερμανία 7%, Ολλανδία 6% κλπ)».

Υπερπροσφορά ξενοδοχείων στις τουριστικές περιοχές: Το ΞΕΕ προτείνει διετή τουλάχιστον αναστολή των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών για όλους τους τουριστικά αναπτυγμένους προορισμούς της χώρας με συνέχιση όμως του υφιστάμενου καθεστώτος ενίσχυσης των μη τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, καθώς και των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων και των επενδύσεων σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, ανεξαρτήτως κατηγοριών, θεσπίζοντας κίνητρα αναβάθμισης.
Το ΞΕΕ επεξεργάζεται πρόταση για τον Αναπτυξιακό, την οποία θα καταθέσει σε λίγες ημέρες στο αρμόδιο Υπουργείο.

Ασφάλεια (αστυνόμευση, πάταξη της εγκληματικότητας κλπ): Άμεση εκπόνηση ενός σχεδίου για την επαναφορά των κανόνων δικαίου, και της τάξης, με συνέργεια όλων των φορέων, (Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη ,Υγείας, Δικαιοσύνης Δήμου, Νομαρχίας κ.α.) που οι δράσεις ή η αδράνεια τους, επηρεάζουν στο πρόβλημα.

Και ακόμα:

Ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών (π.χ. γήπεδα golf, μαρίνες) και άμεση εξειδίκευση του ατελούς ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό.

Θεσμοθέτηση των πηγών και του τρόπου καθορισμού του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για το μάρκετινγκ του Τουρισμού, καθώς και του τρόπου προγραμματισμένης και διαφανούς διαχείρισης των κονδυλίων αυτών.

Διαμόρφωση νέας στρατηγικής αερομεταφορών και άμεση εφαρμογή προγράμματος κινήτρων προσέλκυσης τακτικών και χαμηλού κόστους πτήσεων στη χώρα μας σε 8μηνη ή 12μηνη βάση. Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας της ΥΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος (πώληση των slots) με συμμετοχή των φορέων του τουρισμού και των αεροπορικών εταιρειών.

Βελτίωση των ναυτιλιακών συνδέσεων και παράλληλα βελτίωση των βασικών λιμανιών και λειτουργία τους με ιδιωτικό management.

Άμεση άρση όλων των ισχυόντων ακόμη περιορισμών του cabotage για τη δρομολόγηση και νέων κρουαζιερών από ελληνικά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά (ανάπτυξη του Πειραιά σε hub κρουαζιεροπλοίων). Τούτο, πέραν των άλλων, θα αποφέρει, άμεσα, ετήσια τουριστικά έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ, με προοπτική περαιτέρω αύξησή τους πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Επαναφορά του καθεστώτος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων των ξενοδοχείων για τον ΦΜΑΠ, που ίσχυε για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μέχρι το 2007.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα κτίρια των ξενοδοχείων αποτελούν «εργαλείο δουλειάς», όπως επίσης, ότι τα γήπεδα των ξενοδοχείων (τα οποία έχουν εξαιρετικά υψηλή αξία σε σχέση με το σύνολο των επενδυμένων κεφαλαίων-παραλιακά οικόπεδα ή κεντρικά αστικά ακίνητα - σε σχέση με τα χαμηλής αξίας γήπεδα π.χ. των βιομηχανικών επενδύσεων) συνεισφέρουν τα μέγιστα στην «προστιθέμενη αξία» του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής της χρήσης των.

Εκπόνηση και εφαρμογή ενός προγράμματος εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων, στα πρότυπα του ΤΕΜΠΕ. Παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 για το σύνολο των δανείων. Άμεση καταβολή των οφειλομένων από τον ΟΑΕΔ προς τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας.

Καταβολή στις επιχειρήσεις των οφειλομένων δόσεων του αναπτυξιακού και ΕΣΠΑ., καθώς και της επιστροφής του ΦΠΑ. από τις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις.

Ο κ. Τσακίρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνεισφορά του τουρισμού στις πωλήσεις και στις επιδόσεις διαφόρων κλάδων και μεγεθών της Ελληνικής οικονομίας, με βάση στοιχεία ερευνών και την ΕΣΥΕ. Και συγκεκριμένα:

Κρασιά 30%-35%

Μεταφορές 25%-30%

Τρόφιμα 12%

Επικοινωνία 4%

Εμφιαλωμένο νερό 25%-30%

Αργυροχρυσοχοΐα 65%

Καλλιτεχνική Βιοτεχνία 55%

Μουσεία- Αρχαιολογικοί Χώροι 85% (Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού)

Άμεσα απασχολούμενοι στον τουριστικό τομέα περίπου 400.000 άνθρωποι και έμμεσα απασχολούμενοι γενικά στον τουρισμό περίπου 900.000 άνθρωποι.

Και συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης όμως δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα που έχει ήλιο 300 ημέρες τον χρόνο να λειτουργούν μόνο 4 γήπεδα golf. Ούτε είναι δυνατόν σε μια χώρα με 2.000 νησιά και αντίστοιχα λιμάνια να εμποδίζονται οι κρουαζιέρες λόγω διατήρησης του cabotage.

Και ακόμα δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να έχει οργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και να παραμένει η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρωζώνης που δεν διαθέτει ένα διεθνούς εμβέλειας συνεδριακό κέντρο…

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...