Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Περί τα 1,37 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης έχουν εξανεμιστεί από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών και ειδικά των ασιατικών καθώς τα σημάδια ότι οικονομίες από την Ινδία και την Κίνα έως την Ινδονησία εξασθενούν, πυκνώνουν.
Ποια είναι αυτά;
Η Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, εισήλθε σε ύφεση, το χρηματιστήριο της Ινδονησίας βρίσκεται και επίσημα σε bear market καθώς έχει υποχωρήσει 20% από το υψηλό, το ινδικό νόμισμα, η ρουπία, υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κινεζικού τραπεζικού συστήματος πολλαπλασιάζονται, ενώ η ρευστότητα που αφειδώς παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες μετά την κατάρρευση της Lehman το 2008 δείχνει ότι θα περιοριστεί με αρχή από τις ΗΠΑ.Περί τα 1,37 τρισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης έχουν εξανεμιστεί από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων αγορών και ειδικά των ασιατικών καθώς τα σημάδια ότι οικονομίες από την Ινδία και την Κίνα έως την Ινδονησία εξασθενούν, πυκνώνουν.
Ποια είναι αυτά;
Οι ανησυχίες αυτές μάλιστα, για τις επιπτώσεις της επερχόμενης αποκλιμάκωσης της ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ οδηγούν στην ταχύτατη απομόχλευση των χαρτοφυλακίων του smart money με αποτέλεσμα την μεγάλη έξοδο κεφαλαίων από την Ασία και την ανακατεύθυνσή τους στις ανεπτυγμένες αγορές και ειδικά την Ευρώπη. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις βάσεις δεδομένων του Bloomberg, ενώ παράλληλα δημοσκόπηση εκατοντάδων μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 500 δισ. δολ. που έγινε το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου από την BofA Merrill Lynch δείχνει ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους είναι μια απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας με παράλληλη κατάρρευση των τιμών των commodities.
Όμως οι ανησυχίες αυτές έχουν αρχίσει ήδη να προεξοφλούνται στις τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index εμφανίζει υποχώρηση της τάξης του 9% του τελευταίους τρεις μήνες σε αντιδιαστολή με τον S&P 500 που ενισχύθηκε το ίδιο διάστημα έστω και οριακά κατά 1%.
Την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου οι διαχειριστές κεφαλαίων τοποθέτησαν στις αγορές της Ευρώπης κεφάλαια ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα περισσότερα εδώ και ένα και πλέον έτος, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Jefferies LLC που παράλληλα επισημαίνει πως το ίδιο διάστημα ρευστοποίησαν θέσεις αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων. Ήταν η 7η συνεχόμενη εβδομάδα καθαρών εισροών στην Ευρώπη την ώρα που την ίδια περίοδο σημειώθηκε εκροή 1,8 δισ. δολ. από τη Wall και 570 εκατ. δολ. από τις αναδυόμενες.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της BofA Merrill Lynch τα ποσοστά των θεσμικών χαρτοφυλακίων που είναι πλέον επενδεδυμένα στην Ευρωζώνη είναι τα υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2008 και διαθέτουν ακόμα σημαντικά περιθώρια αύξησης σε σχέση με τα προηγούμενα υψηλά της περιόδου 2004-2007.
Με βάση στοιχεία της Goldman Sachs στο πρώτο εξάμηνο του 2013 σημειώθηκαν μεγάλες εκροές από αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων (money market) και εισροές προς μετοχές και ομόλογα. Μεταξύ των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στο εξωτερικό την μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίων γνώρισαν αυτά που τοποθετούνται στην Ευρώπη τόσο σε μετοχές όσο και σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα ειδικά με υψηλές αποδόσεις.
Παγκοσμίως 216,1 δισ. δολ. τοποθετήθηκαν στο πρώτο μισό του έτους σε μετοχές και 249,4 δισ. δολ σε ομόλογα προερχόμενα από αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων. Οι asset managers της Goldman μιλούν για ευκαιρίες κυρίως στις αγορές της Ευρώπης όπως όμως και των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.
Πολλοί, όπως η ιαπωνική Daiwa Securities, μιλούν για σκάσιμο της φούσκας στην αναδυόμενη Ασία και ανησυχούν για ντόμινο εάν «πέσει» και η Κίνα. «Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ακριβώς πάνω από τις αναδυόμενες αγορές αυτή τη στιγμή, δύο χρόνια αφότου χτύπησε την Ευρώπη και τέσσερα χρόνια μετά το χτύπημά του στην Αμερική», εκτιμά σε δηλώσεις του στο Bloomberg ο Stephen Jen, συνιδρυτής του hedge fund SLJ Macro Partners LLP και πρώην στέλεχος της Morgan Stanley.
«Παραμένουμε long στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου και περιμένουμε άνοδο προς τα επίπεδα του 1,37 δολαρια ανά ευρώ μέχρι το τέλος του έτους» αναφέρει η Goldman σε σημείωμά της προς τους πελάτες της με το σκεπτικό ότι ξεκίνησε η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με άνοδο των εξαγωγών και της μεταποίησης και παράλληλη εισροή κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου καθώς τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν αποδόσεις στο νέο περιβάλλον.
Με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία, ιδρύματα και ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επενδύουν μεγαλύτερα ποσοστά των χαρτοφυλακίων τους σε ευρωπαϊκές μετοχές σε μια στρατηγική σε υλοποίηση ήδη από το δεύτερο μισο του 2012. Συγκεκριμένα οι ροές από αυτά τα κεφάλαια σε μετοχές ήταν θετικές για πρώτη φορά από το 2009, κυρίως λόγω της επενδυτικής δραστηριότητας στο δεύτερο μισό του έτους.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...