10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ‘Άρχοντα των Δακτυλιδιών’


Εν όψει της άφιξης του Hobbit: An Unexpected Journey, ας ξαναθυμηθούμε λίγο τον ‘Αρχοντα των Δακτυλιδιών την πρώτη τριλογία του Peter Jackson και sequel του Hobbit.
Το screencrush.com έκανε το παρακάτω αφιέρωμα στην πολυαγαπημένη τριλογία την οποία σας μεταφέρουμε:
____________________________________________________________________________
 1.       Σκεφτείτε τo  «LOTR» με πρωταγωνιστές  τους Beatles και σκηνοθέτη τον Stanley Kubrick
Μια ολόκληρη σειρά ταινιών με θέμα το LOTR με τους Beatles σε πρωταγωνιστικούς ρόλους?
Το 1969 ήταν το έτος που η United Artists απέκτησε  τα δικαιώματα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»  το μουσικό τμήμα της οποίας συνεργαζόταν με τους Beatles. Μόλις τα θρυλικά «σκαθάρια» πληροφορήθηκαν την είδηση ήθελαν να συμμετέχουν στην ταινία με σκηνοθέτη τον  Stanley Kubrick,  που είχε ήδη κάνει το «Κουρδιστό πορτοκάλι» και το «2001: Οδύσσεια του διαστήματος» και τον θεωρούσαν ιδανικό για την μεταφορά του βιβλίου σε ταινία. Αν τα πράγματα πήγαιναν όπως τα σχεδίαζαν οι Beatles, τότε ο John Lennon θα έπαιζε το Gollum, ο Paul McCartney τον Frodo, ο Ringo Star τον Sam και ο George Harrison θα έπαιρνε τον ρόλο του Gandalf. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Kubrick δεν είχε την ίδια άποψη και είπε στον John Lennon ότι το βιβλίο ήταν αδύνατο να μεταφερθεί στην οθόνη κι έτσι το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.
 
____________________________________________________________________________
2.       Ένα διαφορετικό Cast
Εάν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά όταν έγινε το casting του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» τότε θα είχαμε ένα τελείως διαφορετικό “Fellowship of the Ring”. Για παράδειγμα για τον ρόλο του Gandalf προτάθηκε ο Sean Connery, ο οποίος όμως απέρριψε την πρόταση πρώτον – και πιο κατανοητό από τα δύο – γιατί θα έπρεπε να κάνει γυρίσματα για 18 μήνες και δεύτερον γιατί όπως είπε “Δεν καταλάβαινα το σενάριο“.
Ο Christopher Lee, που στην ταινία υποδύεται τον Saruman, είχε σαν όνειρο δεκαετιών όπως δήλωσε να γίνει ο μάγος Gandalf. Δυστυχώς όμως η ηλικία του δεν του επέτρεπε να ιππεύει ή να συμμετέχει στις σκηνές μάχης και τελικά είχε μια εξαιρετική παρουσία στον ρόλο του Saruman.
Ο Stuart Townsend ήταν άλλο ένα επίδοξο αστέρι για τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», για τον ρόλο του Άραγκορν που τελικά απέρριψε ο σκηνοθέτης Peter Jackson μετά από μόλις μια ημέρα γυρισμάτων όταν συνειδητοποίησε ότι ο Townsend ήταν πολύ νέος και δεν είχε τα φυσικά προσόντα για τον ρόλο. Αλλά και ο Viggo Mortensen δεν ήταν σίγουρος ότι αυτός θα μπορούσε να χειριστεί τον ρόλο γιατί ουδέποτε είχε διαβάσει τα βιβλία ούτε είχε συναντήσει ποτέ τον Jackson, αλλά τελικά αποδέχτηκε τον ρόλο μετά από πίεση του γιού του Henry που ήταν λάτρης του «Άρχοντα».
[H μοναδική φωτό του Townsend ως Aragorn και ο Sean Connery]
___________________________________________________________________________
3.       Ασκήσεις Φιλίας
Όπως είναι γνωστό και οι τρείς ταινίες του “LOTR” γυρίστηκαν μαζί και επομένως ο χρόνος παραμονής των ηθοποιών στους χώρους των γυρισμάτων ήταν πολύ μεγάλος, έτσι έπρεπε να κάνουν παρέα μεταξύ τους που σήμαινε ότι κάποιες φορές θα έπρεπε ν’ ακούν hip hop ή να κάνουν φάρσες ο ένας στον άλλο. Και ενώ αυτές οι φάρσες ακόμη και όταν ήταν «άγριες» ποτέ δεν προκάλεσαν κάποιο πρόβλημα στην δουλειά τους, συνέβη ωστόσο μια φορά εξαιτίας του surfing.
Οι ηθοποιοί που έπαιζαν τους 9 σκοτεινούς καβαλάρηδες (Νάσγκουλ) ήταν γνωστοί για την αγάπη τους στο surfing και γι αυτό είχαν μαζί τους τις κατάλληλες στολές. Όταν ο  Viggo Mortensen δοκίμασε να κάνει κι αυτός surf, η σανίδα τον χτύπησε στο πρόσωπο και γι’ αυτόν τον λόγο τον είδαμε σε τόσο πολλά πλάνα προφίλ στην σκηνή των ορυχείων στην Moria.  Εάν η κάμερα τον τράβαγε από  οποιαδήποτε άλλη γωνία,  θα τον βλέπαμε με πρησμένο πρόσωπο και μαυρισμένο μάτι. «Ο Viggo, που είναι cool τύπος είπε ότι έπεσε από τις σκάλες ή κάτι τέτοιο και μας γλίτωσε», είπε ο συνεργός στο ‘έγκλημα’ Dominic Monaghan (Merry) καθώς όλοι οι ηθοποιοί απαγορεύονταν να συμμετέχουν σε σπορ που υπήρχε πιθανότητα να τραυματιστούν.
___________________________________________________________________________
4.       Οι τραυματισμοί που δεν είδαμε στην μεγάλη οθόνη
Το ατύχημα του Mortensen με το surf δεν ήταν το μοναδικό. Έσπασε επίσης ένα δάχτυλο από το πόδι του στην σκηνή που επιτίθεται στους Uruk-hai και κλωτσάει το κράνος με οργή. (Σημείωση: Γι’ αυτό και στην σκηνή πέφτει στα γόνατα ουρλιάζοντας). Έπρεπε να τρέχει με σπασμένο δάχτυλο στις πρώτες σκηνές απ’ το “Two Towers” και αργότερα παραλίγο να πνιγεί στην σκηνή που τον παρασύρει το ποτάμι όταν τον σπρώχνουν απ’  την όχθη στην διάρκεια της επίθεσης των Warg. Α, επίσης έχασε ένα δόντι σε μια σκηνή μάχης. Ο ηθοποιός εξήγησε «Υπήρχαν πολλοί που χτύπησαν πολύ χειρότερα από μένα. Όλοι είχαμε θλάσεις και τραβήγματα και σπασμένα δάχτυλα» αναφερόμενος κυρίως στον Orlando Bloom που έπεσε απ’ το άλογο και έσπασε το πλευρό του, στον Gimli που έπαθε εξάρθρωση ώμου και παραλίγο να πνιγεί όταν η βάρκα του ανατράπηκε στην σκηνή με τα κανό στο  ’Fellowship’.
______________________________________________________________________________
5.       Οι ηθοποιοί που δεν γνωρίσαμε
Οι πρωταγωνιστές της ταινίας έγιναν από την μια στιγμή στην άλλη superstars με το που έγινε η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας της τριλογίας και θα μείνουν για πάντα συνδεδεμένοι με τους ρόλους  που είχαν στο LOTR. Υπήρχαν όμως κι άλλοι όχι τόσο γνωστοί που έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην ταινία.
Προηγουμένως αναφέραμε τον γιό του Mortensen τον Χένρυ που έπεισε τον πατέρα του να πάρει τον ρόλο του Aragorn,  γνωρίζετε όμως ότι είχε κι αυτός ένα ρόλο στην ταινία? Για την ακρίβεια το πρώτο orc που σκοτώνει ο Aragorn στην μάχη των Pelennor Fields στην «Επιστροφή του Βασιλιά» είναι ο Mortensen Jr., στον οποίο ανατέθηκε επίσης να ανακαλύψει πότε ο χάρτης του Thorin εμφανίζεται στο Hobbit ώστε να βρουν στη συνέχεια έναν λογικό τρόπο για να παρουσιάζεται στο LOTR.
Υπάρχει επίσης το Νάσγκουλ με την κουκούλα και την κάπα που ρωτάει που βρίσκεται το “Shire…. Baggins”  στην πρώτη ταινία. Λοιπόν ο ίδιος άνθρωπος που λέει αυτά τα λόγια έχει έναν πολύ σημαντικό, όχι τόσο “precious” ως προς την εμφάνιση ρόλο στην ταινία. Ακριβώς όπως το σκεφτήκατε… είναι  το Gollum (ή Andy Serkis) που δάνεισε την φωνή του γι’ αυτή την ερώτηση των 5 δευτερολέπτων.
Υπάρχει άλλο ένα ζευγάρι πατέρας–γιός που κάνουν ένα πολύ μικρό cameo στις ταινίες και δεν είναι άλλοι από τον σκηνοθέτη της τριλογίας Peter Jackson και τον γιό του Billy. Ο πρώτος εμφανίζεται στην πρώτη ταινία σαν σκιά ενός μουσκεμένου απ’ την βροχή άνδρα που μασουλάει ένα καρότο. Κανονικά έπρεπε να καπνίζει πίπα αλλά ό Jackson δεν μπορούσε να καπνίσει κι’ έτσι χρησιμοποιήθηκε το καρότο.
Επίσης εμφανίζεται στους «Δύο Πύργους» στο Helm’s Deep σαν στρατιώτης που τρυπάει με το ακόντιό του ένα orc. Ο γιός του o Billy παίζει ένα από τα μικρά hobbit που ακούνε με προσοχή την ιστορία που διηγείται ο Bilbo στη σκηνή του πάρτι των γενεθλίων στην αρχή του ‘Fellowship’. Μάλιστα είναι το μοναδικό παιδί που δεν χρειάστηκε να φορέσει περούκα γιατί τα μαλλιά του είναι από φυσικού τους σαν μαλλιά hobbit.
___________________________________________________________________________
6.       Όταν λέμε «στην τοποθεσία των γυρισμάτων» δεν εννοούμε ακριβώς μία
Οι περισσότεροι οπαδοί της τριλογίας LOTR γνωρίζουν ότι οι τρείς ταινίες γυρίστηκαν στην διάρκεια 18 μηνών, αλλά το να λέμε ότι γυρίστηκαν στην Νέα Ζηλανδία είναι πολύ γενικόλογο.
Περισσότερα από 350 σκηνικά στήθηκαν σε πάνω από 100 διαφορετικές τοποθεσίες. Αυτό ήταν κακά νέα για έναν συγκεκριμένο πρωταγωνιστή. Κι’ αυτό διότι όσοι συμμετείχαν στα γυρίσματα  ηθοποιοί ή τεχνικοί μεταφερόντουσαν σ’ αυτές τις τοποθεσίες με ελικόπτερο και ο φίλος μας ο Boromir (που τον υποδυόταν ο Sean Bean) είχε μια κάποια φοβία με τις πτήσεις (και πιθανότατα την έχει ακόμη). Μετά τα γυρίσματα  της σκηνής όπου προσπαθεί να πάρει το δαχτυλίδι απ’ τον Frodo στην «Συντροφιά» και τον σπρώχνει στον γκρεμό, αρνήθηκε να πετάει με ελικόπτερο. Έτσι για να πηγαίνει σε απομακρυσμένες τοποθεσίες με τα πόδια, μερικές φορές έπρεπε να ανεβαίνει πολλά μίλια ανηφόρας με πλήρη εξάρτηση Boromir.
Μια άλλη δυσκολία στην κινηματογράφηση ήταν η σκηνή έξω από τις Μαύρες Πύλες της Mordor που στην πραγματικότητα ήταν ένα στρατιωτικό πεδίο δοκιμών και έπρεπε να ελεγχθεί και  να καθαριστεί από πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί.
Άλλες τοποθεσίες ευτυχώς δεν ήταν τόσο δύσκολες. Για παράδειγμα το Fangorn δημιουργήθηκε  με συνδυασμό μικροσκοπικών κομματιών, CGI και σκηνικών. Από την άλλη το Osgiliath στην πραγματικότητα ήταν μια κατασκευή  7.5 x 9 μέτρων φτιαγμένη από πολυεστέρα τόσο ελαφριά που κάποια φορά όλο το σκηνικό το πήρε ο αέρας.
___________________________________________________________________________
7.       Τα πόδια των Hobbit ήταν μεγαλύτερα απ’ ότι νομίζουμε
Η τριλογία «Άρχοντας των δαχτυλιδιών» κέρδισε  ένα σωρό βραβεία για τη σκηνοθεσία, τα εφέ και για το μάλλον πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, τα κοστούμια και το μακιγιάζ. Με τη βοήθεια της Weta Workshop τα τμήματα κοστουμιών και μακιγιάζ έφτιαξαν πάνω από 1000 πανοπλίες (χωρίς να υπολογίσουμε τα υπόλοιπα κοστούμια) και 10000 προσθετικά προσώπου. Όμως αυτό που έβαλε το LOTR στο βιβλίο Guinness ήταν ο αριθμός ρεκόρ 1800 ποδιών hobbit. Τα περισσότερα απ’ αυτά χρησιμοποιήθηκαν από τους πρωταγωνιστές. Το υλικό απ’ το οποίο ήταν φτιαγμένο ήταν τόσο  λεπτεπίλεπτο που κάθε φορά που οι ηθοποιοί το έβγαζαν απ’ τα πόδια τους αυτά διαλύονταν, εξ ου και ο μεγάλος αριθμός τριχωτών ποδιών που κατασκευάστηκαν.
___________________________________________________________________________
8.       Αναλύοντας την γλώσσα των  Elf
Η Liv Tyler (Arwen) επισήμανε πολλές φορές ότι η πλειονότητα των διαλόγων της στην τριλογία ήταν στην γλώσσα των Elf, αναφερόμενη στο δύσκολο έργο της εκμάθησης μιάς κατασκευασμένης γλώσσας. Ευτυχώς υπήρχε ένα εκπαιδευτής δίπλα και την βοηθούσε στην προφορά και για την περίπτωση που δεν τα κατάφερναν στην αποκρυπτογράφηση υπήρχε στην διάθεσή τους ένας ειδικός στις ΗΠΑ που τους βοηθούσε στην μετάφραση.
Για τον J.R.R Tolkien δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα να φτιάξει μια νέα γλώσσα μιας κι αυτό ήταν το χόμπι του. Μερικά απ’ τα ποιήματα και τραγούδια γράφτηκαν σε κατασκευασμένη γλώσσα ή σε γλώσσες που είχαν εκλείψει. Όλες σχεδόν όσες έγραψε, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας των Elf δημιουργήθηκαν πάνω στις βασικές αρχές και διαλέκτους υπαρχουσών γλωσσών. Τα Elf που ακούγονται στο LOTR και διαβάζουμε στα βιβλία για παράδειγμα, είναι στην ουσία δύο διάλεκτοι, η Sindarin, την οποία μιλούν οι περισσότεροι απ’ τους χαρακτήρες και η Quenya. Ο Christopher Lee σε μια συνέντευξή του είπε ότι τα Sindarin είναι κατά βάση Ουαλικά και τα Quenya Φινλανδικά.
___________________________________________________________________________
9.       Τα πάντα για τον Gollum
Δεν είναι μυστικό ότι ο χαρακτήρας του Gollum ήταν σχεδόν όλος φτιαγμένος με CGI με κινήσεις βασισμένες στην κίνηση του Andy Serkis. Λέμε σχεδόν, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τον ηθοποιό. Το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έγιναν με τον Serkis που φορούσε μια μαύρη φόρμα για να αποτυπώνουν τις εκφράσεις και τις κινήσεις του, οι οποίες κατόπιν μεταφέρονταν ψηφιακά στην οθόνη. Κάποιες φορές όμως το γύρισμα γινόταν κανονικά με τον ίδιο απέναντι στους άλλους ηθοποιούς και στην συνέχεια έπαιρναν ψηφιακά την εικόνα του και την μετέφεραν στην CGI έκδοση. Με την μέθοδο αυτή έγινε δυνατόν να αποτυπωθούν τα πραγματικά σάλια που έτρεχαν απ’ το στόμα του Serkis και να φαίνονται στην ταινία.
Θα προσέξατε ίσως ότι αρχική εμφάνιση του Gollum που καταδιώκει  την «Συντροφιά» δεν είναι ίδια με το πώς κατέληξε να δείχνει αργότερα. Αυτό έγινε γιατί μετά την σκηνή με τον Smeagel στην «Επιστροφή του Βασιλιά» (Με τον Serkis χωρίς CGI) όλοι οι συντελεστές της ταινίας ήθελαν να επανασχεδιασθεί  η εικόνα του, ώστε να αποκτήσει την τρομακτική εμφάνιση που όλοι γνωρίζουμε κι αγαπήσαμε και να μοιάζει περισσότερο με τον hobbit εαυτό του.
___________________________________________________________________________
10.   Δεν νομίζουμε ότι στον J.R.R. Tolkien θα άρεσε η κινηματογραφική τριλογία
Είναι αστείο να σκεφτεί κανείς πόσο πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από το LOTR σε σημείο που να μαθαίνουν την γλώσσα των elf ή να ντύνονται σε στυλ Middle Earth, όταν ο ίδιος ο Tolkien δεν θεωρούσε τα μυθιστορήματά φαντασίας του στο ίδιο επίπεδο με άλλα έργα του. Θεωρούσε πολύ περισσότερο σημαντικά τις κριτικές του για το “Beowolf” και την μετάφρασή του στο ‘Sir Gawain and the Green Knight’. Στην πραγματικότητα ήταν έκπληκτος που η βάση των οπαδών του μεγάλωνε εξαιτίας του LOTR και του Hobbit. Όσο για τους ίδιους του οπαδούς των βιβλίων του δεν τους έδινε καμιά σημασία πιστεύοντας ότι ήταν ανίκανοι να καταλάβουν για τί πράγμα πραγματικά μιλούσαν τα βιβλία του.
 

1 σχόλιο:

  1. Thе гeρoгt fеatureѕ provеn useful to myself.
    It’s rеally helpful and you are cеrtаinly reаlly educated in this fіеld.
    Yοu posѕess exposeԁ my face to numerous vіews on this specific topic together with interestіng and sounԁ wrіtten content.


    Here іѕ my web page saydogive.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...