ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΚΑΙ ΟΡΕΓΚΟΝ
Η Γη είναι σήμερα θερμότερη από σχεδόν κάθε άλλη περίοδο των τελευταίων... 11.000 ετών. Εδώ και περίπου 150 χρόνια, η θερμοκρασία δεν σταματά να ανεβαίνει και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο από ποτέ άλλοτε. Εάν συνεχίσουμε έτσι, έως το 2100 ο υδράργυρος προβλέπεται να εκτοξευθεί σε επίπεδα πρωτοφανή για τα ανθρώπινα χρονικά.
Αυτά είναι τα εξαιρετικά ανησυχητικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού τα πανεπιστήμια Ορεγκον και Χάρβαρντ υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF). Δεδομένου ότι το θερμόμετρο όπως το ξέρουμε σήμερα αποτελεί ανακάλυψη του 18ου αιώνα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να «ανασκευάσουν» τις θερμοκρασίες των παλαιότερων χιλιετιών με υποκατάστατα (proxy) δεδομένα προερχόμενα από παλυνολογικές αναλύσεις και μετρήσεις που έγιναν σε θαλάσσια απολιθώματα, δακτυλίους κορμών δέντρων, παγοκολώνες κ.ά.
Μάλιστα, το γεγονός πως οι εν λόγω μετρήσεις έγιναν σε 73 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη ενισχύει σημαντικά το επιστημονικό «βάρος» της έρευνας η οποία έρχεται να προσθέσει νέα επιχειρήματα στη φαρέτρα όσων συνδέουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες καταλήγουν πως τα τελευταία περίπου 150 χρόνια (από τη Βιομηχανική Επανάσταση και μετά), η θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε με τρόπο περισσότερο απότομο αλλά και περισσότερο ταχύ από κάθε άλλη φορά τα τελευταία... 11.300 χρόνια. «Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο ρυθμός της αλλαγής», σημειώνει στην επιθεώρηση «Science» ο Σον Μάρκοτ, παλαιοκλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Ορεγκον.
Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι πως ενώ χρειάστηκαν περίπου 5.000 χρόνια για να πέσει η θερμοκρασία της Γης κατά 0,8°C, εν συνεχεία χρειάστηκαν μόλις 150 έτη προκειμένου αυτή να ανέβει επίσης 0,8°C. Κοινώς, ό,τι συνέβη μέσα σε περίπου 50 αιώνες, ακολούθως αντιστράφηκε πλήρως μέσα σε διάστημα μόλις ενάμιση αιώνα, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Παλαιότερα η θερμοκρασία της Γης άλλαζε όταν μετατοπιζόταν η κλίση του άξονά της, πράγμα που με τη σειρά του επηρέαζε την ηλιοφάνεια (τον βαθμό και τη γωνία της πτώσης της ηλιακής ακτινοβολίας στη Γη). Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει πως από το τέλος της εποχής των παγετώνων και για περίπου 6.000 χρόνια, η θερμοκρασία ανέβαινε. Η εν λόγω άνοδος υπολογίζεται πως χτύπησε ταβάνι πριν από περίπου 5.000 έτη, προτού αρχίσει εν συνεχεία να πέφτει.
Η πτώση συνεχίστηκε περίπου έως τον 19ο αιώνα. Εκτοτε, ο υδράργυρος έχει ξαναπάρει τον ανήφορο, ετούτη τη φορά ωστόσο με ρυθμό πιο γρήγορο από ποτέ. Μάλιστα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί ως έχει, τότε έως το 2100 η θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί από 2°C έως και 5°C, όπερ σημαίνει πως αυτή θα αγγίξει επίπεδα πρωτοφανή για τα δεδομένα του ανθρώπινου πολιτισμού. «Οδεύουμε προς κάπου τελείως διαφορετικά από οτιδήποτε έχουμε δει τα τελευταία 10.000 χρόνια.
Κατά την άποψή μου οδεύουμε προς έναν διαφορετικό πλανήτη από αυτόν στον οποίο έχουμε συνηθίσει να ζούμε», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Σακούν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Tarragona is the biggest single deal made by the American
ΑπάντησηΔιαγραφήAcademy of Periodontology recommends that women considering pregnancy should include a
list or particulars of one's rental conditions.
Also visit my homepage :: car rental paphos cyprus