Βρέθηκε γονίδιο που επαναφέρει έναν γηρασμένο εγκέφαλο στην εφηβική κατάσταση


εγκέφαλος
Είναι προφανές ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στην εφηβεία, υπό την έννοια ότι μαθαίνει πιο εύκολα και επουλώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που νοιώθουμε όλοι μας όσο περνούν τα χρόνια. Επομένως, δε θα μας πείραζε να μπορούσαμε να επαναφέρουμε το μυαλό μας στην κατάσταση που ήταν τότε.
Σύμφωνα με ερευνητές του Yale University, ο εγκέφαλος γίνεται πιο σταθερός και άκαμπτος με την πάροδο των χρόνων επειδή ενεργοποιείται το γονίδιο Nogo Receptor 1, το οποίο παρατηρήθηκε ότι ευθύνεται για τη σταδιακή επιβράδυνση των συναπτικών συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων. Αποτέλεσμα αυτής της επιβράδυνσης είναι η “ωρίμανση” του εγκεφάλου.
Για να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς τους, μπλόκαραν τη λειτουργία του γονιδίου σε γηρασμένα ποντίκια και παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος τους επανέκτησε την πλαστικότητα που είχε όταν ήταν νεώτερα. Στη συνέχεια παρατήρησαν ότι αναρρώνουν από εγκεφαλικές βλάβες το ίδιο γρήγορα με τα νεαρά ποντίκια, ενώ έμαθαν να εκτελούν πολύπλοκες διεργασίες πολύ πιο γρήγορα από άλλα γηραιά ποντίκια με ενεργοποιημένο το συγκεκριμένο γονίδιο.
Ακόμη, μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση για το Nogo Receptor 1 είναι ότι επιβραδύνει την απώλεια μνήμης στον “ώριμο” εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστεί μια τραυματική ανάμνηση σε όσους εγκεφάλους είναι ενεργοποιημένο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται ότι θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση τραυματισμένων εγκεφάλων (π.χ. από εγκεφαλικό επεισόδιο, μετατραυματικό στρες κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...