Grieken halen hun bankrekeningen leeg



Grieken hebben in de afgelopen dagen massaal geld van hun bankrekeningen gehaald. Ze vrezen dat de banken omvallen bij verkiezingswinst van anti-Europese patijen en een Grieks vertrek uit de eurozone.
Volgens bankiers werd bij de grote banken dagelijks 500 tot 800 miljoen euro opgenomen. Bij kleine banken werd 10 tot 30 miljoen euro weggehaald.
Rekeninghouders namen hun geld op in contanten, boekten het over of sluisden het door naar beleggingen in buitenlandse valuta. Ook werden er toegoeden omgezet in Duitse en Amerikaanse staatsobligaties en obligaties van de Europese Investeringsbank.

Na de verkiezingen van 6 mei werd voor het eerst massaal geld van bankrekeningen gehaald. De afgelopen dagen in aanloop naar de verkiezingen van 17 juni is het aantal transacties opnieuw toegenomen.
Volgens bankiers is er echter geen sprake van een bankrun. Maar het is niet te voorspellen wat er na de verkiezingen kan gebeuren. “Als het vertrouwen in een systeem wankel is, kan iedere gebeurtenis werken als een katalysator zodat ook het resterende vertrouwen verdampt. Dan kan er een aardverschuiving ontstaan”, aldus een bankier.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...