Δύο νέα χημικά στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα!



Δύο νέα χημικά στοιχεία προστέθηκαν στονΠεριοδικό Πίνακα της Χημείας, με ατομικούς αριθμούς 114 και 116. Τα δύο νέα αυτά στοιχεία, που είναι πλέον τα πιο «ακραία» και βαριά στοιχεία, έχουν χρόνο ζωής λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, προτού μεταστοιχειωθούν σε ελαφρύτερα άτομα.
Τα νέα στοιχεία φέρνουν τους ερευνητές πιο κοντά στη δημιουργία ακόμα βαρύτερων χημικών στοιχείων, τα οποία προβλέπεται να είναι πολύ πιο σταθερά, διαρκώντας για δεκαετίες ή και περισσότερο, και σχηματίζουν έτσι τη λεγόμενη «νήσο σταθερότητας» στον Περιοδικό Πίνακα.
Έπειτα από χρόνια πειραμάτων και ερευνών για τα στοιχεία 114 και 116 και μετά από μια τριήμερη τελική αξιολόγηση, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή για την ανακάλυψη νέων στοιχείων, την οποία έχουν συστήσει η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) και η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP), έδωσε οριστικά το «πράσινο φως» για να συμπεριληφθούν τα δύο στοιχεία στον Περιοδικό Πίνακα.
Προς το παρόν, τα δύο νέα χημικά στοιχεία 114 και 116, εκτός από την αρίθμηση, δεν έχουν όνομα. Οι επιστήμονες που τα βρήκαν, θα προτείνουν ονομασίες και μια άλλη επιτροπή αξιολόγησης θα αναλάβει το επίσημο «βάφτισμά» τους. Οι ιδιότητες τους δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως, καθώς οι έως τώρα παραγόμενες ποσότητές τους είναι πολύ μικρές και η διάρκεια ζωής τους πολύ σύντομη, με συνέπεια οι επιστήμονες να μην έχουν καταφέρει να μετρήσουν την χημική συμπεριφορά τους (όπως π.χ. με ποια άλλα χημικά στοιχεία τείνουν να αντιδρούν.)
Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό συζήτηση, στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή οι ισχυρισμοί άλλων ερευνητών για την ανακάλυψη των στοιχείων 113, 115 και 118, όμως, προς το παρόν, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν δικαιολογούν τη συμπερίληψή τους στον Περιοδικό Πίνακα.
Πηγή: techgear

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...