Μέρη που δεν θα ήθελες να μείνεις.


Mogadishu, Σομαλία
Το Mogadishu, ένα πρώην ανεπτυγμένο λιμάνι κλείνει τα 17 χρόνια πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών στρατοπέδων, μετά την πτώση της κυβέρνησης το 1991. Μετατράπηκε στην πιο χαοτική και αναρχική πόλη του κόσμου και χαρακτηρίστηκε από τις κοινωνικές αναταραχές και τις εξεγέρσεις. Οι συνθήκες ανάγκασαν τους αρχικούς κατοίκους να φύγουν από το Mogadishu, το οποίο πλέον ελέγχουν στρατιωτικές φατρίες. Πρόσφατα, μια νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναλάβει τα ηνία του ελέγχου και προσπαθεί να επανεγκαθιδρύσει το νόμο και την τάξη.

Διαμερίσματα Bassac, Καμπότζη
Το 300 μέτρα μακρύ κτίριο με τα διαμερίσματα που ονομάζονται Basaac, χτίστηκε με την πρωτοβουλία του Lu Ban Hap’s, ενός κοινωνικού προγράμματος, που παρείχε χαμηλό κόστος ενοικίασης στέγης την δεκαετία του '60. Εντούτοις, αυτό το κυβερνητικό-χρηματοδοτημένο πρόγραμμα στέγασης, είναι σήμερα το σπίτι για 2.500 πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν από το 1979, όταν εγκατέλειψαν οι νομικοί μισθωτές τα διαμερίσματα λόγο αποσύνθεσης. Το σκυρόδεμα και τα τούβλα έχουν δώσει την θέση τους σε χάσματα μεταξύ των τοίχων και όλο το κτήριο μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, θάβοντας ζωντανούς τους 2.500 κατοίκους του.

Cubatão - São Paulo, Βραζιλία
Η πόλη Cubatão, που επεκτείνεται για πάνω από 142 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι γνωστή ως κοιλάδα "Death", εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης. Έχει υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έχει οδηγήσει στην καταστροφή των δασών στους γύρω λόφους και τη γέννηση παιδιών με δυσμορφίες.
Η απειλητική για τη ζωή ρύπανση πήρε μια νέα διάσταση το 1984, όταν και μια διαρροή πετρελαίου στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης, πήρε φωτιά, σκοτώνοντας σχεδόν 200 ανθρώπους.
Dzerzhinsk, Ρωσία
Βρίσκεται κοντά στον ποταμό Oka στο Nizhny Novgorod Oblast της Ρωσίας. Το Dzerzhinsk είναι μια βιομηχανική περιοχή στην οποία παράγονται τα χημικά όπλα για τη Ρωσία.
Στο Dzerzhinsk, Ο μέσος όρος ζωής των ανδρών είναι τα 42 χρόνια ενώ για τις γυναίκες τα 47. Οι οικολόγοι αποδίδουν τέτοιο υψηλό δείκτη θνησιμότητας στην ακατάπαυστη παραγωγή των οργανικών χημικών ουσιών, όπως τις τοξικές διοξίνες, το υδροκυάνιο, το μόλυβδο και το θείο. Τα ποσοστά φαινολών και διοξινών στο νερό, ξεπερνά το κανονικό όριο κατά 17 εκατομμύρια φορές!!!

Kabwe, Ζάμπια
Οι συσσωρεύσεις μολύβδου και καδμίου σε αυτήν την πρώην βρετανική αποικία έχουν ανέβει στα ύψη, από την ανακάλυψή τους το 1902, όταν βρέθηκε στην Ζάμπια ένα πλούσιο ορυχείο μολύβδου. Αν και τα ορυχεία έχουν κλείσει και κανένα χυτήριο δεν είναι πλέον σε λειτουργία, οι κάτοικοι δηλητηριάζονται από την συσσώρευση των τεράστιων ποσοτήτων όλα αυτά τα χρόνια. Οι εξετάσεις αίματος στα παιδιά έχουν αποκαλύψει συγκεντρώσεις μολύβδου που υπερβαίνουν τις 5-10 φορές το κανονικό όριο.


Linfen, Κίνα
Τοποθετημένο δεξιά από το κέντρο της επαρχίας Shanxi μια περιοχή με άνθρακα, στην Κίνα, το Linfen είναι μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Τα τρία εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στο Linfen παίρνουν καθημερινά δόσεις αρσενικού, από το νερό που πίνουν και δηλητηριώδη αέρια από τον αέρα που αναπνέουν.
Ο ποταμός που ρέει στο Linfen είναι ένα μείγμα νερού και πετρελαίου. Αναμενόμενο είναι, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν τα υψηλότερα περιστατικά καρκίνου.

Kibera, Ναϊρόμπι - Κένυα
Ονομάζετε Kibera και είναι το σπίτι για 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Η μεγαλύτερη παραγκούπολη όλης της Αφρικής. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αφρικανικοί μουσουλμάνοι που μισθώνουν τις καλύβες και συσσωρεύονται πάνω από οκτώ άτομα ανά καλύβα. Το 20% δεν έχει ηλεκτρικό, ούτε πόσιμο καθαρό νερό με αποτέλεσμα να θερίζουν η χολέρα και ο τύφος. Αυτό που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση είναι ένα φθηνό οινοπνευματώδες ποτό, το "Changaa".
Αντιμέτωποι με τη ανεργία, οι κατοίκους καταφεύγουν στο Changaa, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εγκληματικότητα και να γίνονται πολύ βιασμοί.

Rocinha - Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Βρίσκετε μεταξύ των περιοχών São Conrado και Gávea στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Η Rocinha που σημαίνει "μικρό αγρόκτημα" στα πορτογαλικά είναι η μεγαλύτερη παραγκούπολη ή «favela» στη Νότια Αμερική, σε απόσταση μόλις 1 χιλιόμετρο από την θάλασσα.
Αυτό που κάνει την Rocinha επικίνδυνο προορισμό για να ζήσει κάποιος είναι η μεγάλη εξάπλωση του εμπορίου των ναρκωτικών. Ο πληθυσμός των 10.000 είναι σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και υπάρχει πολύ υψηλός δείκτης θνησιμότητας.Επιπλέον, η Rocinha "στηρίζεται" σε μια απότομη βουνοπλαγιά με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος ο οικισμός σε καθιζήσεις, πτώσεις βράχων και πλημμύρες.

Dharavi, Mumbai - IndiaΚαταλαμβάνει μια έκταση πάνω από 175 εκτάρια, μεταξύ του Mahim και Sion, το Dharavi είναι η μεγαλύτερη "παραγκούπολη" της Ασίας με τον πληθυσμό της να υπερβαίνει τις 600.000. Το Dharavi είναι η φθηνή λύση στην διαμονή, αφού μπορείτε να μείνετε πληρώνοντας μόνο 4 δολάρια το μήνα.
Στο Dharavi υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αγγειοπλαστική, τα κεντημένα υφάσματα και ενδύματα, τα δέρματα κ.α. με το συνολικό καθαρό εισόδημα να ανέρχεται σε σχεδόν 650 εκατομμύρια δολάρια! Βέβαια οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις για παροχή νερού και η απουσία αποχέτευσης, γίνονται εφιάλτες, ειδικά κατά την διάρκεια των μουσώνων και αποτελούν σοβαρή απειλή για τους κατοίκους σε ζητήματα δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...