Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΦΑΙΣΤΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ...

Το μινωικό  εύρημα του δίσκου της Φαιστόυ που χρονολογείται το 17ο αιώνα π.Χ.  έσπασε τη σιωπή του. Ιστορικά, βρέθηκε στο ανάκτορο της Φαιστού νότια της Κρήτης το 1908 από τον ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιε και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου όπου μπορούν να το θαυμάσουν οι επισκέπτες. Πολλοί ειδικοί προσπάθησαν κατά καιρούς να  τον αποκωδικοποιήσουν  όμως οι προσπάθειες κατέληγαν πάντα σε αδιέξοδο. Η σπουδαία αποκρυπτογράφηση έγινε μερικούς μήνες πριν από τον Δρ. Γκαρεθ Οουενς ο όποιος μελετά το δίσκο τα τελευταία πέντε χρόνια με τη συμβολή του καθηγητή φωνητικής πανεπιστήμιου της Οξφόρδης Τζον Κοούλμαν. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για έναν ύμνο αφιερωμένο στη Μητέρα ενώ η ερμηνεία του είναι ολοκληρωμένη κατά 95% .

2 σχόλια:

  1. Μία «Έκθεση Πεπραγμένων» ενός διαχειριστή του εμπορικού κέντρου της αρχαίας Φαιστού.
    Ο διάσημος Δίσκος της Φαιστού αποτελεί μία τυπογραφημένη, κατά επισημασμένες παραγράφους συνοπτική αναφορά ενεργειών ενός διαχειριστή – τιμητή του εμπορικού κέντρου της Φαιστού. Οι σπείρες, για λόγους τεχνικούς, ξεκινούν με οδηγό το χείλος του δίσκου, από την περιφέρεια προς το κέντρο, ενώ η επιγραφή, πάλι για τεχνικούς λόγους, έγινε αντίθετα.
    Ο Δίσκος της Φαιστού, η Στήλη από την Άβυδο, η Στήλη της Ροζέτας, η Πινακίδα από την Έγκωμη, η Πινακίδα από το ιερό της Αθηνάς του Ιδαλίου και η Πινακίδα της Κορτόνας αποτελούν μερικές έγγραφες αναφορές ή δημοσιεύματα τρεχουσών λογιστικών και κανονιστικών πράξεων προς ενημέρωσιν του άνακτα, της διοικήσεως ή του δήμου.

    https://skydrive.live.com/?cid=e39b50d7d9ea3235&id=E39B50D7D9EA3235%21105#!/view.aspx?cid=E39B50D7D9EA3235&resid=E39B50D7D9EA3235%21122&app=WordPdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και άσχετος, θεωρώ ότι ο δίσκος γράφτηκε και διαβάζεται από έξω προς τα μέσα.
    Αν συμβαίνει το αντίθετο πως θα εξηγήσουμε ότι ο γραφέας κατά φέρε να σχηματίσει έναν κύκλο; Ήταν σχεδόν ακατόρθωτο εάν άρχισε από μέσα. Τουναντίον από έξω προς τα μέσα ήταν πολύ εύκολο.
    Ο γραφέας υπολόγισε πόσο χώρο θα χρειαστεί. Μετά ξεκινώντας από ένα σημείο, άρχισε να γράφει προσπαθώντας να σχηματίσει κύκλο. Έτσι όταν ολοκλήρωσε την πρώτη (την εξωτερική συμβολοσειρα) , δεν μπορούσε να συνεχίσει επειδή έπεσε πάνω στο πρώτο σύμβολο.
    Αναγκάστηκε λοιπόν να κάνει κάμψη προς τα μέσα και συνέχισε να γράφει. Έπρεπε η δεύτερη σειρά να εφάπτεται στο εσωτερικό της προηγούμενης. Αυτό,για να κάνει οικονομία του προβλεφθέντος για εγγραφή χώρου. Με τον τρόπο αυτό πέτυχε το τελικό σχήμα της επιγραφής να είναι κυκλικό. Βεβαίως τελικά διεπίστωσε ότι αν και τελείωνε το κείμενο, του περίσσευε χώρος. Απεφάσισε λοιπόν για να εκμεταλλευτεί το σύνολο του διαθέσιμου χώρου, να γράφει τις σειρές όλο και πλατύτερες και τα σύμβολα όλο και αραιότερα. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να γράψει ολόκληρο το το κείμενο και να εκμεταλλευτεί το σύνολο του προβλεφθέντος χώρου.
    Πάντως η γραφή τελικώς είναι ένας φαύλος κύκλος ο οποίος δεν αστοχεί προς τα έξω, αλλά προς τς μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...