Οικόπεδο 12: Δεν… σηκώνει μόνη της η «Αφροδίτη» το τερματικό


- Λιγότερα τα κοιτάσματα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις
- Δυσκολεύει η λειτουργία τερματικού με μόνη πηγή την «Αφροδίτη»
- €35-40 δισ. η τελική αξία των κοιτασμάτων
- Αλλάζουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης
 

Μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένα κοιτάσματα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα προβλεπόμενα. Και κυρίως οριακά όσον αφορά τη δυνατότητα λειτουργίας τερματικού με δυνατότητα παραγωγής 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», μπορεί η τελικά αξία των κοιτασμάτων να μην είναι διόλου ευκαταφρόνητη, φτάνοντας τα €35-40 δισ., ωστόσο οι εκτιμώμενες ποσότητες μειώθηκαν με τη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Πλέον, θα ακολουθήσει γεώτρηση σε άλλο τμήμα του κοιτάσματος εντός του οικοπέδου 12, που θα καθορίσει οριστικά τις ποσότητες στην «Αφροδίτη».

Στις ευχάριστες εξελίξεις όμως της γεώτρησης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι μετά τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο οικόπεδο 12 διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οκτώ ακόμη εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα της τάξης των 1-3 τρισ. κυβικών ποδών. Στα θετικά και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του κοιτάσματος με τη γνωστή «φλόγα», οι οποίες δείχνουν ότι η ποιότητα του κοιτάσματος και η ροή του είναι εξαιρετική.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα νέα δεδομένα όσον αφορά τις ποσότητες των κοιτασμάτων αλλάζουν τους σχεδιασμούς. Μεταξύ άλλων εξετάζονται:

1. Η παροχή κινήτρων προς Noble και Delek ώστε να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους για τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο, σενάριο που μοιάζει ως πιο πιθανό.

2. Να αναμένονται τα αποτελέσματα και της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

3. Να αναμένεται η ερευνητική γεώτρηση σε διπλανό κοίτασμα καθώς και οι 4 γεωτρήσεις της ΕΝΙ μέσα στο 2014, από τις οποίες εκτιμάται πως θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...