Top 10: Οι 10 top ελληνικές παραλίες για ταξίδι με σκάφος

oth_paralia-xylosirmoi-39-thumb-large2
Διαλέξαμε 10 σημεία στην Ελλάδα όπου κανείς δε θα μπορέσει να σας βρει εκτός αν διαθέτει κι εκείνος σκάφος10 τοποθεσίες όπου το Έσελον βραχυκυκλώνει και τα βγάζει όλα ¨πιξελιασμένα¨. 10 παραλίες-ποίημα από αυτές που απολαμβάνει μονάχα ο Μορφέας και όσοι βρίσκονται στην αγκαλιά του. Ναι, υπήρχαν πολλές περισσότερες. Ναι, η επιλογή ήταν δύσκολη και σίγουρα υποκειμενική. Όμως και οι 10 δε θα μπορούσαν να λείπουν. Πήγαμε, φωτογραφήσαμε, τις ζήσαμε, σας τις προτείνουμε. Βίρα τις άγκυρες!


Aρ. 10 : Ψέριμος, Δωδεκάνησα
pserimosΗ Ψέριμος είναι ένα παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστούν μερικές δεκάδες ψυχές. Λίγα δωμάτια, δυο-τρία ταβερνάκια και η εικόνα ενός παππου να σέρνει μέσα σε ένα μπαούλο δεκάδες χταπόδια, συνθέτουν την εικόνα αυτού του νησιού. Η παραλία στο λιμάνι είναι ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Όμως στην πίσω πλευρά του νησιού, με φόντο τα τουρκικά παράλια, πηγαίνουν όλοι οι σκαφάτοι. Ήρεμες και βαθιές θάλασσες και κυρίως ησυχία και απομόνωση.




Aρ. 9 : Σπηλιά Καλυψούς, Οθωνοί

oth2
Πολλοί διεκδικούν την τοποθεσία της μυθικής νύμφης που κράτησε όμηρο τον Οδυσσέα για 7 ολόκληρα χρόνια. Κάτι μου λέει όμως ότι ο τόπος κατοικίας, η περίφημη σπηλιά της βρίσκεται στους Οθωνούς. Με μήκος 100μ. και ύψος 20μ. έχει όλα τα φόντα να φιλοξενήσει κουρασμένους και διψασμένους, για ερωτικές περιπτύξεις, καπετάνιους!

Aρ. 8 : Αλιμιά, Δωδεκάνησα

Αλιμιά_510x340.JPG
Είμαι βέβαιος ότι την Αλιμιά δεν τη γνωρίζει ούτε ο δημιουργός της, αλλά οι έμπειροι θαλασσοπόροι την ξέρουν καλά. Απέχει λίγα ναυτικά μίλια από τη Χάλκη και τη Ρόδο και θεωρείται από τα καλύτερα αλιευτικά καταφύγια του Αιγαίου. Το νησί είναι ακατοίκητο και πέρα από μερικές κατσίκες κανείς δεν πρόκειται να σας χαλάσει τη ¨φάση¨. Εκτός και αν πάτε όλοι την ίδια μέρα, ίδια ώρα....

Aρ. 7 : Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

alonissos_510x340.jpg
Το πάρκο αυτό είναι το πρώτο του είδους του στη χώρα μας και η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Οι επιλογές για μπάνιο αμέτρητες, όμως εδώ οφείλεις να σεβαστείς ότι η φύση και το ζωικό βασίλειο έρχονται πριν από σένα. Κάνε τη βουτιά σου, πέρνα τη μέρα στην περιοχή χωρίς να πετάξεις σκουπίδια και χωρίς φασαρίες και το απόγευμα συνέχισε για αλλού. (www.alonissos-park.gr)

Aρ. 6 : Τηγανάκια, Αρκιοί

tiganakia_510x340.jpg
Δεν είναι εύκολο να εξηγήσεις γιατί τα Τηγανάκια λατρεύονται από τους φανατικούς σκαφάτους. Ίσως γιατί τα βράχια που την περικυκλώνουν την προστατεύουν από τους ασκούς του αιόλου και τα νερά είναι μονίμως λάδι! Το σκάφος σου μπορεί να δέσει στα περισσότερα σημεία αυτής της υπαίθριας πισίνας και να περάσεις μερόνυχτα τρώγοντας, πίνοντας και κάνοντας βουτιές.

Aρ. 5 : Μπάλος, Κρήτη

Photo_Crete_Balos_Mpalos_01.jpg
Το καραβάκι για Μπάλο αναχωρεί από τον Κίσσαμο και είναι προτιμότερο από τον κακοτράχαλο χωματόδρομο. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η πρώτη οπτική επαφή με την παραλία. Ένας καπνιστής θα παρομοίαζε την εμπειρία με την πρώτη τζούρα ύστερα απο 12ωρη πτήση. Ένας λάτρης του στυλ με ένα κομψό κουστούμι Hugo Boss και ένας bartender με mojito με παλαιωμένο ρούμι Βενεζουέλας. Τα ρηχά νερά δεν επιτρέπουν ¨μαγγελανισμούς¨ με ιστιοφόρο, οπότε παράτα το στα ανοιχτά και προσέγγισε με καγιάκ θαλάσσης.

Aρ. 4 : Κλέφτικο, Μήλος

Κλέφτικο_510x340.JPG
Θα ήταν άδικο να μη συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα το Κλέφτικο, παρά το γεγονός ότι το νησί είχε ήδη μια συμμετοχή. Όμως αυτό το σύμπλεγμα βράχων και δροσιστικών νερών προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι το δεύτερο πιο αναγνωρίσιμο ¨προϊόν¨ μετά την Αφροδίτη της Μήλου. Φυσικά συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις εκδρομές των καϊκιών και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να πεις όχι σε μιαβουτιά. Στα πλην το γεγονός ότι δεν υπάρχει παραλία ή βράχος για να ξαποστάσεις.

Aρ. 3 : Συκιά, Μήλος

σικιεσ_510x340.jpg
Μία ακόμη σπηλιά που χρησίμευε ως αλιευτικό καταφύγιο το χειμώνα και ως άντρο πειρατών επί σειρά αιώνων. Η τοποθεσία εντοπίζεται στη ΝΔ πλευρά της Μήλου και καθημερινά τους θερινούς μήνες οργανώνονται δεκάδες εκδρομές με καΐκια από τον Αδάμαντα. Βεβαίως, αν διαθέτεις δικό σου σκάφος καλό είναι να πας την ώρα που όλοι οι άλλοι θα επιστρέφουν στα δωμάτια τους και να χαρείς τούτη την ιδιωτική ¨πισίνα¨ με τους συνεπιβάτες σου. Στα συν η μικρή παραλία που σου επιτρέπει να αποβιβαστείς από το σκάφος.

Aρ. 2 : Αυγό, Κύθηρα

Αυγό Κύθηρα_510x340.JPG
Το νησάκι αυτό είναι ορατό από το Καψάλι και πράγματι θυμίζει αυγό. Για τους ντόπιους είναι κάτι παραπάνω από μια βραχονησίδα, καθώς εκεί συλλέγεται το διάσημο λουλούδι siempre viva, το οποίο μολονότι ξεραίνεται, δε μαραίνεται ποτέ! Οι σκαφάτοι όμως το προτιμούν για την σπηλιά στο πίσω μέρος της. Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης είναι με φουσκωτό σκάφος. αλλά αξίζει τον κόπο. Τέτοια κρυστάλλινα νερά δε θα μπορούσες να πετύχεις ούτε στο photoshop!

Aρ. 1 : Σπηλιά του Αιγαία, Πήλιο

Σπηλιά Αιγέα_510x340.JPG
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία μέσα σε αυτή εδώ τη σπηλιά πραγματοποιήθηκε ο γάμος του Πηλέα και της Θέτιδος και μάλιστα από την τρύπα στην οροφή ρίχτηκαν χιλιάδες ροδοπέταλα πάνω στους νεόνυμφους. Πάντως, το μόνο που θα δεις να πέφτει στις μέρες μας από το ταβάνι του σπηλαίου είναι κάνας ραπελίστας (www.trekking.gr) ή καμιά πέτρα! Αν έχεις ιστιοπλοϊκό σκάφος δέσε σε ασφαλή απόσταση από την ακτή και προσέγγισε με βάρκα και κουπί. Ολόκληρη η περιοχή του Βένετου είναι γεμάτη με τέτοια σπήλαια...
Από: Αλέξης Καπλάνης,World Traveller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...