Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ;


Μπορεί και να μην αναρωτηθήκατε ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν τίθεται θέμα...



Αλλοι πάλι, ίσως συνέχεια αναρωτιούνται: «Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ;». Πριν βιαστείτε να απαντήσετε το αυτονόητο, αφήστε ένα περιθώριο να συνυπολογίσουμε την άποψη των Cindy Meston και David Buss, μιας κλινικής ψυχολόγου και ενός εξελικτικού ψυχολόγου, που ασχολήθηκαν με το θέμα και συνέγραψαν και βιβλίο με αυτόν τον τίτλο.

Σεξ χωρίς αγάπες και λουλούδια; Είναι σαφές ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά και η... ρομαντική διάθεση θα βρίσκει πάντα τον χώρο της! Οι δυο τους έκαναν συνεντεύξεις με περισσότερες από 1.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με τα κίνητρα για να φθάσουν στη σεξουαλική πράξη και συγκέντρωσαν 237 διαφορετικούς λόγους, για τους οποίους οι γυναίκες ενδίδουν (λέμε τώρα!). Ούτε 235. Ούτε 236. Διακόσιους τριάντα επτά. Αν τους ομαδοποιήσει κανείς, προκύπτει πως οι γυναίκες φθάνουν στη σεξουαλική πράξη είτε για φυσιολογικούς και συναισθηματικούς λόγους ή ακόμη και για την επίτευξη κάποιου υλικού στόχου, για να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους, για να κρατήσουν δίπλα τους τον εραστή τους (τι είπα; Αυτό είπα!) είτε στην αποτρόπαιη περίπτωση που πέφτουν θύματα βιασμού ή εξαναγκασμού. Η αγάπη; Ζει μάλλον στα ρομαντικά τραγούδια, για να υπάρχει κι ένα υπόβαθρο ευαισθησίας… καλλιτεχνικής προσέγγισης.

Αποφεύγοντας το «γιατί»

Γιατί όμως δεν ρωτάμε ποτέ το «γιατί»; «Ο κόσμος υποθέτει μάλλον ότι η απάντηση είναι προφανής», εξηγεί η Cindy Meston, στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». «Για να αισθάνονται καλά». Τόσο απλά. «Κι έτσι κανείς δεν μιλάει για το πώς οι γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σεξ ως μέσο για να πετύχουν διάφορους στόχους». (Τώρα αυτό μπορούμε και να το αμφισβητήσουμε εμείς, μια και στην αξιοκρατική κοινωνία μας είμαστε πιο υποψιασμένοι κι ακόμη και παροιμία έχουμε αφιερώσει σ’ αυτά τα αδόκιμα μέσα επίτευξης στόχων.)

«Μακρά είναι η λίστα των λόγων λοιπόν: για επαγγελματική (ή άλλη) ανέλιξη, για χρήματα, για ναρκωτικά, για να πολιορκήσουν στενά έναν σύντροφο, για να πάρουν εκδίκηση, για να ξανακερδίσουν κάποιον που τις απάτησε. Για να αισθανθούν αυτές καλά κι οι σύντροφοί τους άσχημα».

«Οι γυναίκες», εξηγεί η Meston, «χρησιμοποιούν το σεξ σε κάθε στάδιο μιας σχέσης. Στην αρχή ως δόλωμα για να τραβήξουν κάποιον που τους αρέσει μέχρι το… τέλος, ως ένα κίνητρο για να υποχρεωθεί ο άλλος να μείνει δεμένος μαζί τους και να μην αναζητά αλλού περιπέτειες. Κάπου εμπλέκεται και το "καθήκον". Με την έννοια ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το σεξ για να ξεφορτωθούν κάποιον ή και να τον κάνουν να ζηλέψει».

Ακόμη και οι ίδιοι οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν περίμεναν έτσι ακριβώς τα πράγματα. «Από την αλτρουιστική διάσταση μέχρι τη… δαιμόνια». Δαιμόνια, είπα; «Οπως, ας πούμε, το να θέλουν να μολύνουν κάποιον με ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα»!

(Ποιος άραγε χρειάζεται ντε και καλά τέτοια πλήρη απομυθοποίηση;)

Πολλαπλά οφέλη

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, λένε οι ψυχολόγοι, φέρνουμε γύρω γύρω αυτό που οι βιολόγοι αποκαλούν «γενετικά οφέλη» ή «οφέλη μέσων επίτευξης σκοπού». Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για τα γονίδια απ’ τα οποία μπορούν να προκύψουν γερά παιδιά. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για τα μέσα που μας δίνουν την άνεση να προστατεύουμε τα γερά παιδιά μας!

Οπως θα το είχατε φανταστεί, υπάρχει πάντα η κλασική συνταγή της ευχαρίστησης, της φυσικής απόλαυσης, κάτι που αποτυπώνεται μια χαρά και στην έρευνα αυτή. Και της αγάπης, βεβαίως, βεβαίως! Είναι πολλές, λοιπόν, οι γυναίκες που παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν το σεξ και για «καλό σκοπό»: για να εκφράσουν την αγάπη τους, να την εδραιώσουν και να τη διατηρήσουν.

Χρόνος και ασφάλεια

Ποια αγάπη, τώρα λέμε; Την αγάπη εκείνη που εξασφαλίζει μια μορφή «μακροχρόνιας ασφαλούς σχέσης», με την εγγύηση (έχει περίπου την αξία εκείνης των ηλεκτρικών συσκευών) ότι ο σύντροφός σου δεν θα σε εγκαταλείψει ή τέλος πάντων θα το σκεφτεί πολύ σοβαρότερα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις περίεργες αναλογίες περί χημείας, ορμονών που χτυπούν «τιλτ» στον εγκέφαλο και… μαγείας ίσως, που φέρνουν κάποιους ανθρώπους κοντά, οι εξηγήσεις γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες!

Προσθέστε επίσης ότι οι γυναίκες είναι εκείνες, που, λόγω μητρικού ενστίκτου, κ.λπ., δείχνουν και μια συμπόνια μεγαλύτερη στους αναξιοπαθούντες. Οπότε είναι αυτές που θα φτιάξουν μια ζεστή σουπίτσα στους ασθενείς, θα κάνουν και σεξ με κάποιον που λυπούνται. Ετσι, για λόγους αλτρουισμού.

Σε άλλη περίπτωση (εκείνη του ψυχρού υπολογισμού), η κατάσταση κρίνεται από το έπαθλο: τσάντες, παπούτσια, χρυσή πιστωτική (λέμε τώρα για άλλες εποχές που υπήρχαν και golden boys), αλλά και δουλειά, ναρκωτικά, μέχρι το ευτελέστερο «ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια», «ποιος θα πληρώσει το δάνειο» κ.λπ., κ.λπ. Πάλι δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Απλώς με πολλά λόγια είπαμε αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε παραφράζοντας τον τίτλο γνωστού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών: «σεξ έναντι "όπλων"»!

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ; http://24wro.blogspot.com/2011/04/blog-post_96.html#ixzz1Ih1NUgfk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...