Το top 10 των πιο ευρέως διαδεδομένων μύθων.

Κάποιες από τις παρακάτω απόψεις θα τις έχετε ακούσει και κάποιες όχι. Ωστόσο κυκλοφορούν στα διάφορα πηγαδάκια και αποτελούν τους πιο διαδεδομένους μύθους.

Νο 10 : Τα περιστέρια εκρήγνυνται άν φάνε ρύζι.
Οι προσκεκλημένοι σε γάμους συχνά καλούνται να μην ρίχνουν ωμό ρύζι (και τι να ρίχνουν δηλαδή. Λαπά?) εξαιτίας της εκρηκτικής επίδρασης που έχει στα πουλιά και κυρίως στα περιστέρια.
Δεν χρειάζεται να σας πούμε βέβαια ότι αυτό είναι μύθος. Για την ακρίβεια τα πουλιά τους κρύους μήνες του χειμώνα τρώνε σπόρους ρυζιού για να διατηρήσουν την μάζα του σώματος τους σταθερή.

Νο 9 : Ο Ναπολέων ήταν κοντός.
Μπορεί το παρατσούκλι του Ναπολέοντα να ήταν "Le Petit Caporal", στους πίνακες να τον αναπαριστούσαν ανάμεσα σε ψηλότερους άνδρες και το όνομα του να έχει δοθεί σε ένα...
ψυχολογικό σύνδρομο, το Ναπολεόντειο κόμπλεξ, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ναπολέων δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί κοντός. Το ύψος του, καταγεγραμμένο σε Γαλλικά πόδια, ήταν 5 πόδια και 2 ίντσες ενώ με το Αυτοκρατορικό σύστημα μέτρησης ήταν 5 πόδια και 6 ίντσες. Μπορεί να μη σας φαίνεται πολύ, αλλά λάβετε υπόψη ότι αυτό ήταν στην χώρα του το μέσο ύψος των ανδρών της εποχής. Τότε γιατί του δόθηκε αυτό το παρατσούκλι? Επειδή απέναντι στους στρατιώτες του συμπεριφερόταν φιλικά και με σεβασμό.

Νο 8 : Άν ξυρίζετε τις τρίχες, αυτές ξαναμεγαλώνουν ποιο χοντρές και γρηγορότερα.
Το ότι η παραπάνω πρόταση είναι μύθος, το έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο στoPsaxtiria.com.

No 7 : Οι μάγισσες του Σάλεμ καίγονταν στην πυρά.
Τον Φεβρουάριο του 1692, ξεκίνησε ανακριτική διαδικασία για υποτιθέμενη άσκηση μαγείας στην αποικιακή Μασαχουσέτη. Μέσα σε ένα χρόνο, συνελήφθησαν περίπου 150 άτομα και 20 εξ αυτών εκτελέστηκαν. Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, ωστόσο, οι κατηγορούμενες δεν κάηκαν. Ενώ κάποιοι Ευρωπαϊκοί νόμοι πρότειναν το κάψιμο ως μέσο καθαρισμού από την μαγεία, αυτό απαγορευόταν στην Μασαχουσέτη επειδή το δικαστικό σύστημα λειτουργούσε υπό τον Αγγλικό νόμο. Σαν αποτέλεσμα, οι μάγισσες οδηγούνταν στην κρεμάλα (όλες εκτός από μια, την Giles Corey, η οποία επειδή αρνήθηκε να υπογράψει ομολογία, δέχθηκε χτυπήματα μέχρι θανάτου ).

Νο 6 : Στο διάστημα δεν υπάρχει βαρύτητα.
Οι εικόνες που δείχνουν τους αστροναύτες να αιωρούνται μέσα στα διαστημόπλοια οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει μιας και η βαρύτητα υπάρχει παντού γύρω μας. Είναι η δύναμη που κρατάει τους πλανήτες και τους δορυφόρους (φυσικούς ή τεχνητούς) σε τροχιά. Η εικόνα των αστροναυτών που βλέπουμε στις τηλεοράσεις, οφείλεται στο ότι αυτοί και το διαστημόπλοιο έλκονται από την γή στον ίδιο βαθμό δίνοντας την εικόνα ότι επιπλέουν.

Νο 5 : Η Μαρία Αντουανέτα είπε, "Ας φάνε παντεσπάνι".
“S’ils n’ont plus de pain, qu’ils mangent de la brioche.” Αυτή η απαράδεκτη φράση λανθασμένα συνδέθηκε με την βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα. Οι ιστορικοί αποδίδουν την καταγωγή του μύθου σε δύο πηγές. Η μία είναι ο συγγραφέας του 18ου αιώνα Jean-Jacques Rousseau που έγραψε για μια ξιπασμένη πριγκίπισσα η οποία πρότεινε οι φτωχοί να τρώνε μπριός αν δεν είχαν ψωμί. Η δεύτερη πιθανή πηγή είναι η Marie-Therese της Ισπανίας που πολλοί πιστεύουν ότι εκστόμισε την φράση έναν αιώνα σχεδόν πριν.

Νο 4 : Το Σινικό τείχος είναι η μόνη ανθρώπινη κατασκευή που είναι ορατή από το διάστημα.
Η καταγωγή του μύθου αυτού αποδίδεται στον ιστορικό Richard Halliburton που ισχυρίστηκε με τόλμη ότι το Σινικό τείχος θα ήταν ορατό από την Σελήνη. Βέβαια, η λήψη δορυφορικών φωτογραφιών έδειξε όχι μόνο ότι αυτό δεν ισχύει αλλά επιπλέον ότι ακόμη και σε χαμηλή τροχιά ( 180 μίλια ) το Σινικό τείχος είναι δυσδιάκριτο κυρίως λόγω δυσκολίας να ξεχωρίσει από το γύρω περιβάλλον του. Επιπλέον υπάρχουν αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι που είναι εξίσου ή ακόμη και περισσότερο ορατοί από το διάστημα.

Νο 3 : Ο εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα ήταν ο Thomas Edison.
Παρά το ότι συνετέλεσε στην εμπορική διάθεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα, δεν ήταν ο εφευρέτης του. Μια προσεκτικότερη ματιά μας πάει πίσω στο 1809, όταν ο Βρετανός Humphry Davy κατασκεύασε έναν λαμπτήρα ηλεκτρικού τόξου. Μια δεκαετία αργότερα, ο Warren De la Rue κατασκεύασε τον πρώτο κλειστό λαμπτήρα και το 1840 ο William Robert Grove φωταγώγησε ένα ολόκληρο δωμάτιο με λαμπτήρες. Οκτώ επιστήμονες και τρεις πατέντες ευρεσιτεχνίας αργότερα, ο Edison επέκτεινε τις ιδέες των προκατόχων του σε έναν μεγαλύτερης διάρκειας και φθηνότερο λαμπτήρα.

Νο 2 : Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους.
(βλ. προηγούμενο άρθρο: 7 ιατρικοί μύθοι )

Νο 1 : Οι άντρες σκέφτονται το σεξ κάθε 7 δευτερόλεπτα.
Παρά την ευρεία διάδοση του μύθου αυτού τον τελευταίο καιρό, απο επιστημονική άποψη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να τον στηρίζουν. Πολλοί δείχνουν τον Alfred Kinsey ως δημιουργό του μύθου αλλά ακόμη και αυτός δεν είπε αυτό ακριβώς. Σε μια μελέτη του, ο Kinsey κατέληξε πως το 97% των αντρών σκέφτεται το σεξ από μερικές φορές την μέρα μέχρι μερικές φορές τον μήνα με το 54% να εμπίπτει στην ημερήσια κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...