Πύρινη κόλαση στην Πρέβελη - Αποτεφρώθηκε το φοινικόδασος- Απειλήθηκε και η ιστορική Μονή

Πύρινη κόλαση στην Πρέβελη - Αποτεφρώθηκε το φοινικόδασος- Απειλήθηκε και η ιστορική Μονή


Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Φοινικόδασος στην Πρέβελη καθώς το απείρου κάλλους και μοναδικό αυτό δάσος έχει..σχεδόν αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα και δυστυχώς, ευνοείται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 5.20 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θέση Γιαννιού, μεταξύ Πρέβελης και Λευκωγείων στο δήμο Φοίνικα Ρεθύμνου, απείλησε προς στιγμήν και τη Μονή, που την ύστατη στιγμή γλίτωσε, δε συνέβη όμως το ίδιο και με το... φοινικόδασος της περιοχής. Η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται, ενώ το έργο της κατάσβεσης έχουν αναλάβει αποκλειστικά επίγειες δυνάμεις, καθώς οι ισχυροί άνεμοι κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. "Πρόκειται για τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική", ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνου κ. Μπαγιαρτάκης, για τις συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.


Παρελθόν αποτελεί το δεύτερο πιο ονομαστό φοινικόδασος της Κρήτης, μετά το Βάι Λασιθίου.


Περίπου 3000 στρέμματα χορτολιβαδικής, δασικής και γεωργικής έκτασης έχει κάψει μέχρι στιγμής πυρκαγιά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο Ροδάκινο του δήμου Φοίνικα. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες, στις 21.10 το βράδυ.

Για τρίτη φορά μέσα σε 1.5 μήνα ξέσπασε πυρκαγιά στο Σελάκανο Ιεράπετρας. Η φωτιά ξέσπασε υπό άγνωστες συνθήκες χθες το βράδυ, ενώ αυτή την ώρα έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο από της πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας όμως κάψει ήδη 500 στρέμματα δασικής έκτασης.

Σε ύφεση βρίσκεται πυρκαγιά στα Ακούμια στο Ρέθυμνο, έχοντας κάψει 160 στρέμματα, ενώ υπό πλήρη έλεγχο έχουν θέσει ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις φωτιά στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, που έχει αποτεφρώσει έκταση 30 στρεμμάτων.

Εν τω μεταξύ μάχη με τις φλόγες, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δίνουν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην Κάρυστο, η οποία από τις 03:30 τα ξημερώματα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι δυνατοί άνεμοι, έως και 10 μποφόρ, καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή εναέριων μέσων στην προσπάθεια κατάσβεσής της. Τρεις κατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στο χωριό Αετός, όπου από το πρωί έχει μετατοπιστεί το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Cretalive.gr :: η Κρήτη στον κόσμο: ειδήσεις on line, live ενημέρωση από Κρήτη, Ελλάδα, Κόσμο, web tv, άρθρα, media

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...