Κούβα......Άφθονο ρούμι και χορός μέχρι πρωίας σε ένα από κάθε άποψη επαναστατικό νησί.

Για τους περισσότερους η Κούβα ακούγεται ως ένας εξωτικός προορισμός, για τον οποίον μάλιστα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Έτσι, πολλοί έχουν μια εικόνα που περιλαμβάνει τις παραδόσεις της Καραϊβικής, το μύθο του Τσε, λίγο ρούμι και πολλά πούρα! Για να ξεδιαλύνουμε λοιπόν λίγο τις όποιες απορίες, η Κούβα είναι το μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής, με πληθυσμό 11 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα την Αβάνα, μια από τις παλαιότερες πόλης της Αμερικής. Οι πρώτοι κάτοικοί της πρέπει να ήρθαν γύρω στα 3500 π.Χ. από τη Λατινική Αμερική, ενώ το 1492 το νησί εντοπίζεται από το Χριστόφορο Κολόμβο. Οι Ισπανοί κατασφάζουν τους ιθαγενείς, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική τους, και στη συνέχεια εισάγουν σκλάβους από την Αφρική, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει έντονο το αφρικανικό στοιχείο, τόσο στη σύνθεση του πληθυσμού, όσο και στην παράδοση του νησιού.
Το 1902 η Κούβα κερδίζει την ανεξαρτησία της, παραμένοντας όμως υπό την κηδεμονία των Η.Π.Α. Οι συνεχείς επεμβάσεις στα εσωτερικά του νησιού και η διαφθορά των εγκάθετων κυβερνήσεων οδηγεί σε κοινωνικό αναβρασμό, που καταλήγει στην 20χρονη δικτατορία του στρατηγού Batista. Το έτος-σταθμός για την ιστορία της Κούβας είναι το 1959. Ύστερα από 3ετή αντάρτικο αγώνα, η δικτατορία λήγει και οι επικεφαλής της επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και Τσε Γκεβάρα γίνονται πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών αντίστοιχα. Παράλληλα με την αναδιοργάνωση των εσωτερικών της, η 
VaraderoΚούβα αρχίζει να στέλνει στρατιωτική υποστήριξη σε...
σοσιαλιστικές επαναστάσεις άλλων χωρών, όπως το Ζαΐρ, η Ανγκόλα, η Μοζαμβίκη και η Βολιβία, όπου σκοτώνεται και ο Τσε. Η πολιτική αυτή οδηγεί σε οριστική ρήξη των σχέσεων με τις Η.Π.Α., γεγονός που επηρεάζει τη χώρα μέχρι τις μέρες μας. Το μακροχρόνιο εμπάργκο είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική και τουριστική απομόνωση του νησιού μέχρι πρόσφατα. Έτσι, η Κούβα είναι ίσως το λιγότερο εμπορευματοποιημένο νησί της Καραϊβικής, διατηρώντας τις παραδόσεις και το τοπικό χρώμα ανέπαφα.
ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ: Η Κούβα ενδείκνυται ως προορισμός για όλο το χρόνο, εκτός από τους φθινοπωρινούς μήνες, εποχή που διακρίνεται για τις έντονες βροχοπτώσεις.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ: Απευθείας πτήσεις για Αβάνα δεν υπάρχουν από την Ελλάδα, αλλά θα βρείτε πολλές με ανταπόκριση μέσω Παρισιού με την Air France ή μέσω Μαδρίτης με την Iberia.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε πολυτελή ξενοδοχεία και σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, γνωστά και ως Casa Particular, που στοιχίζουν φυσικά πολύ φθηνότερα. Ορισμένες επιλογές στην Αβάνα είναι οι εξής: “Capri”, Calle 21 Esquina N Y O, Vedado, +537 320511. “Comodoro”, Avenida 3a Y 84, Miramar, +537 335551. “Compejo Turistico Panamericano”, Calle A Y Avenida Central, Cojimar, +537 684101. “Copacabana”, 1ra Avenida Y Calle 44, Miramar, +537 290600. “Delta old man and the sea”, Marina Hemmingway S.A., Calle 248 Y 5ta Avenida Santa Fe, +537 336336. “Habana Libre”, L Calle 23 Y 25, Vedado, +537 305011. “Habana Riviera”, Paseo Y Malecon, Vedado, +537 334051. “Plaza”, Calle Ignacio Agramonte 267, La Habana Vieja, +537 338583. “Presidente Calzada Y”, Avenida de los Presidentes, Vedado, +537 327521.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ: Η Κούβα είναι γνωστή για την ανεξάντλητη κουλτούρα της και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των κατοίκων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έγινε πόλος έλξης για πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς, με αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα τον Ernest Hemmingway, που έζησε εκεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Όσες πιο πολλές μέρες λοιπόν διαρκέσει το ταξίδι σας, τόσο περισσότερο θα έχετε τη δυνατότητα να εμβαθύνετε στην κουβανέζικη κουλτούρα. Από τις must εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε είναι:
Το Καρναβάλι της Αβάνας: Διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου. Κατά τη διάρκειά του θα γίνετε μάρτυρες των παρελάσεων που γίνονται μπροστά από το Capitolio και κατά μήκος της παραλιακής Malecon, αλλά και του μοναδικού κλίματος που επικρατεί στην πόλη, που σίγουρα θα είναι κάτι πρωτόγνωρο.


Δοκιμή πούρων: Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της Κούβας είναι τα πούρα. Η άριστη ποιότητα και γεύση τους οφείλεται εν πολλοίς στον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής τους, καθώς τυλίγονται χειροποίητα. Οι εργάτες πληρώνονται με το κομμάτι, ενώ κατά τη διάρκεια της βάρδιάς τους μπορούν να καπνίσουν όσα πούρα θέλουν.
Γνωριμία με τη νυχτερινή ζωή: Η Κούβα διακρίνεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της και το κέφι των κατοίκων της. Στα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα θα χορέψετε λάτιν χορούς μέχρι πρωίας, πίνοντας άφθονο ρούμι, καθώς και τα παράγωγα κοκτέιλ. Στην Αβάνα, δε θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιο night club της αρεσκείας σας κυρίως στις περιοχές La Habana Vieja (η παλιά Αβάνα) και Vedado. Δύο προτάσεις που ενδείκνυνται είναι τα κλαμπ Tropicana και Casa de la Musica. Αν πάλι είστε λάτρεις της λογοτεχνίας, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα La Bodequita del Medio και El Floridita, δηλαδή τα μπαρ όπου σύχναζε ο Hemmingway. Στο δεύτερο μάλιστα μπορείτε να δοκιμάσετε το κοκτέιλ Papa Hemmingway, που πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο θαμώνα.
Caribbean Culture Festival: Αν βρεθείτε στην Κούβα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αξίζει να παραβρεθείτε σε αυτό το ενδιαφέρον φεστιβάλ, ώστε να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα του πολιτισμού της Καραϊβικής.
ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ: Θα άξιζε σίγουρα τον κόπο να κάνετε το γύρο της Κούβας, που πραγματικά είναι μια χώρα ανεξάντλητου πλούτου. Ωστόσο, αν έχετε στη διάθεσή σας περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι πόλεις που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε είναι η πρωτεύουσα Αβάνα και το Trinidad.

Αβάνα:
 Η πρωτεύουσα της Κούβας είναι πραγματικά μια μοναδική πόλη. Περιπλανηθείτε στα στενά της La Habana Vieja, στο Vedado ή στο κέντρο της πόλης και θαυμάστε τα υπέροχα κτίρια χτισμένα στο αποικιακό στυλ των Ισπανών. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι: ο Καθεδρικός του San Cristobal, του οποίου οι δυο ανόμοιοι πύργοι δεσπόζουν πάνω από την ομώνυμη πλατεία, το Μουσείο Αποικιακής Τέχνης που στεγάζεται στο παλαιότερο κτίριο της περιοχής, το Palacio de los Condes de Casa Bayona, το Μουσείο της Πόλης, που στεγάζεται στο palacio de los Capitanes Generales και φυσικά το Μουσείο της Επανάστασης, που στεγάζεται στο παλιό Προεδρικό Μέγαρο και στο εσωτερικό είναι διακοσμημένο από το Tiffany’s της Νέας Υόρκης.
Trinidad: Αν και η πόλη έχει χάσει την παλιά της αίγλη, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει τα μνημεία του ένδοξου παρελθόντος της. Πύργοι σε μπαρόκ τεχνοτροπία, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και δάπεδα από μάρμαρα Carrara συνθέτουν μία εικόνα, που παραμένει εντυπωσιακή μέχρι σήμερα. Αξίζει να επισκεφτείτε το Δημοτικό Ιστορικό Μουσείο, καθώς και το Taller Alfarero, ένα μεγάλο εργαστήρι κεραμικής, όπου χρησιμοποιούνται ακόμα οι παραδοσιακές τεχνικές. Επίσης, άλλος ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε το Trinidad είναι οι παραλίες της ευρύτερης περιοχής, που είναι και από τις ομορφότερες.
ΤΙ ΝΑ ΦΑΤΕ: Μερικές κουβανέζικες σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το comido creole, και τα πιο «κοινά» arroz con pollo (κοτόπουλο με ρύζι) και picadillo (μοσχάρι με ρύζι). Ορισμένα εστιατόρια, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα είναι τα “La Ferminia” (+537 336555), “La Zaragozana” (+537 631062) και “1830” (+537 33907).
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 


- Διαβατήρια: Πρέπει να είναι σε ισχύ για 6 μήνες από την ημερομηνία επιστροφής.
Βίζα: Δεν απαιτείται βίζα στο διαβατήριο.
Εκδίδεται τουριστική κάρτα την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από το γραφείο μας ή την Πρεσβεία της Κούβας.
- Νόμισμα: Είναι το κουβανέζικο πέσο κονβερτίμπλε (peso convertible), το οποίο πλέον το αγοράζετε με ευρώ. Η ισοτιμία του καθορίζεται καθημερινά και αντιστοιχεί περίπου στην τιμή του δολαρίου.
Οι συναλλαγές στην Κούβα γίνονται με το peso convertible, όμως, προσοχή, γιατί υπάρχει και το απλό πέσο που χρησιμοποιείται μόνο για συναλλαγές των ντόπιων, αντιστοιχεί στο ένα εικοστό πέμπτο του convertible και μπορείτε να το ξεχωρίσετε από τη φωτογραφία του Τσε που είναι τυπωμένη στη μία του πλευρά.
Όταν μετατρέπετε ξένο νόμισμα σε πέσο υπάρχει προμήθεια της τάξης του 8% για ευρώ, αγγλική λίρα, γιεν Ιαπωνίας και δολάριο Καναδά, ενώ για το αμερικανικό δολάριο είναι 18%, που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει να έχετε μαζί σας δολάρια.
- Πιστωτικές κάρτες: Η Visa και η Master Card γίνονται ευρέως δεκτές, αρκεί να μην έχουν εκδοθεί από αμερικανικές τράπεζες, ενώ τα ταξιδιωτικά check, η American Express, η Diners Club, οι κάρτες της Citibank και γενικά ό,τι έχει να κάνει με αμερικανικές τράπεζες, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
- Ώρα: Είναι 7 ώρες πίσω από την ώρα στην Ελλάδα.
- Γλώσσα:Η επίσημη γλώσσα είναι τα ισπανικά.
*Tip: Τα ισπανικά είναι η επίσημη γλώσσα της Κούβας. Αν γνωρίζετε, όμως, λίγα αγγλικά ή ιταλικά, θα καταφέρετε να συνεννοηθείτε με τους ντόπιους.
 
κάντε "κλικ" πάνω στην φωτογραφία για μεγέθυνση
- Τηλέφωνο: Για να καλέσετε στην Ελλάδα από την Κούβα χρησιμοποιήστε το πρόθεμα 119 αντί για 00, ακολούθως 30 και τον αριθμό που θέλετε να καλέσετε, όπως τον καλείτε στην Ελλάδα.
Από τα ξενοδοχεία πρέπει να βάλετε και κάποιο πρόθεμα που αφορά το τηλεφωνικό τους κέντρο και θα το βρείτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο στο δωμάτιό σας.
- Ηλεκτρισμός: Τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια χρησιμοποιούν 110 V.
Τα ξενοδοχεία, σχεδόν όλα, έχουν 220 V. Καλό θα είναι, αν έχετε μαζί σας ηλεκτρικές συσκευές ή φορτιστές, να πάρετε και ένα αντάπτορ για πρίζες.
- Υγιεινή: Δεν απαιτείται εμβόλιο. Θα πρέπει, όμως, να αποφεύγετε να τρώτε οπουδήποτε ωμά λαχανικά και να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Προσοχή, επίσης, στα παγάκια –κυρίως στα μπαρ και στα κλαμπ–, επειδή συνήθως δεν παράγονται από εμφιαλωμένο νερό. Είναι χρήσιμο να έχετε μαζί σας ασπιρίνες, πολυβιταμίνες και αντιδιαρροϊκά. Όσοι χρησιμοποιείτε φάρμακα, μην ξεχάσετε να τα πάρετε μαζί σας.
- Κλίμα: Η Κούβα βρίσκεται σε υποτροπική ζώνη, νότια από τη Φλόριδα, και το κλίμα της είναι ζεστό όλο το χρόνο. Η υγρή περίοδος είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά πρόκειται για μικρής διάρκειας βροχές τις απογευματινές ώρες και όχι για ημέρες βροχών. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο είναι η στεγνή εποχή. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού κυμαίνονται μεταξύ 25 και 35 βαθμών, ενώ το χειμώνα μεταξύ 18 και 28 – με όση αξιοπιστία μπορούν πλέον να έχουν οι στατιστικές των κλιματολογικών συνθηκών.
Η θερμοκρασία της θάλασσας είναι μεταξύ 20 και 28 βαθμών. Το υψηλό ποσοστό υγρασίας που το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει και 95% δίνει την αίσθηση υψηλότερης θερμοκρασίας από την πραγματική.
- Τι να έχετε μαζί σας: Οπωσδήποτε εντομοαπωθητικά,
γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και καπέλο, γιατί ο ήλιος δεν «αστειεύεται».
Τα εγκαύματα από το δυνατό ήλιο είναι οδυνηρά και μπορούν να σας χαλάσουν τις διακοπές. Ίσως να χρειαστείτε μια ελαφριά ζακέτα, κυρίως για το δυνατό κλιματισμό των κλειστών χώρων. Αν και πλέον στην Κούβα μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας είδη που χρησιμοποιείτε για τη λειτουργία μηχανών, κάμερας και κομπιούτερ.
- Γαστρονομία: Η κουβανέζικη κουζίνα έχει έντονες κρεολέζικες επιρροές και κατά βάση δεν είναι πικάντικη.
Τα πιάτα της αποτελούνται κυρίως από ρύζι, μαύρα φασόλια, χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια, γαρίδες και αστακό.

κάντε "κλικ" πάνω στην φωτογραφία για μεγέθυνση
Αργίες και εθνικές γιορτές: Είναι 5 όλον το χρόνο.
Η 1η και 2η Ιανουαρίου (Ημέρα της Απελευθέρωσης, όπως ονομάζουν την ημέρα της επικράτησης των επαναστατικών δυνάμεων), η 1η Μαΐου (Ημέρα των Εργαζομένων με τη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία της Επανάστασης), η 26η Ιουλίου (η Ημέρα της Επίθεσης στη Μονκάδα), η 10η Οκτωβρίου (η Έναρξη των Αγώνων Ανεξαρτησίας από τους αποικιοκράτες) και η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα).
Ψώνια: Εκτός από τα πούρα, το ρούμι και τα μουσικά CD, μπορείτε να βρείτε μια ενδιαφέρουσα ποικιλία ειδών λαϊκής τέχνης από όλα σχεδόν τα υλικά που βρίσκονται στο νησί, όπως κοράλλια, ξύλο, πηλό, πέτρα και υφάσματα, χωρίς να ξεχάσετε τους ενδιαφέροντες πίνακες ζωγραφικής. Για τους τελευταίους, εφόσον αγοράσετε, θα χρειαστείτε για το τελωνείο ένα πιστοποιητικό αγοράς, το οποίο πρέπει απαραίτητα να σας προμηθεύσει ο πωλητής.
Cuba Cigarettes - Κουβανέζικα Πούρα
κάντε "κλικ" πάνω στην φωτογραφία για μεγέθυνση
- Πούρα: Η Κούβα, με μια παραγωγή 250 εκ. πούρων, είναι αναμφισβήτητα η πρώτη χώρα παραγωγής στον κόσμο. Τα Los Habanos, όπως διεθνώς ονομάζονται, είναι μοναδικά για το άρωμα και τη γεύση τους, που προέρχεται από ένα συνδυασμό εδάφους, κλίματος και επεξεργασίας η οποία εμπεριέχει
περίπου 140 χειροποίητα στάδια, από την παραγωγή μέχρι το τελικό προϊόν. Όμως, προσοχή στις απομιμήσεις! Αποφεύγετε να τα αγοράζετε στο δρόμο από αγνώστους, γιατί τις περισσότερες φορές το περιεχόμενο είναι άσχετο με τη συσκευασία. Άλλωστε, η απόδειξη αγοράς με το υδατογραφημένο ολόγραμμα του κουτιού είναι απαραίτητα για τον έλεγχο του τελωνείου στην αναχώρηση.
Οι βαλίτσες σας περνούν από ακτίνες Χ και, εάν εντοπιστούν κουτιά χωρίς τα απαραίτητα διακριτικά, θα κρατηθεί η βαλίτσα και θα σας καλέσουν από τα μεγάφωνα για έλεγχο. Αν δεν ακούσετε το όνομά σας και δεν παρουσιαστείτε στο τελωνείο, θα φύγετε χωρίς τις αποσκευές σας. Χωρίς απόδειξη και υδατογραφημένη συσκευασία, μπορείτε να έχετε μόνον 23 πούρα. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται η αφορολόγητη εισαγωγή 50 πούρων.

κάντε "κλικ" πάνω στην φωτογραφία για μεγέθυνση
- Μετακινήσεις: Το δίκτυο δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς δεν είναι σε θέση να σας εξυπηρετήσει, γι’ αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ταξί το οποίο δεν είναι πολύ ακριβό και οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες μέσα στην πόλη. Υπάρχουν επίσης και τα τρίκυκλα κόκο τάξι, που αποτελούν την κουβανέζικη εκδοχή των ταϊλανδέζικων τουκ-τουκ και είναι διασκεδαστικά.
Τα λεωφορεία των υπεραστικών διαδρομών είναι πλέον καινούρια – αν έχετε κουράγιο, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
- Φιλοδωρήματα: Το φιλοδώρημα στην Κούβα αποτελεί βασικό στοιχείο του βιοπορισμού των απανταχού εργαζομένων και με αυτήν την έννοια είναι σχεδόν απαραίτητο. Τα 1 ή 2 πέσος είναι το πιο συνηθισμένο φιλοδώρημα, εκτός από τους μεγάλους λογαριασμούς στους οποίους μια συνήθης αναλογία είναι περίπου 5%. Εκτός από το ότι τους βοηθάτε οικονομικά, θα σας προσέξουν και περισσότερο.
- Φόρος αεροδρομίου: Στην αναχώρησή σας από την Κούβα, μετά το check-in στην αεροπορική εταιρεία και πριν τον έλεγχο διαβατηρίων, πρέπει να καταβάλετε 25 pesos convertibles.
- Νέα Υπηρεσία Dream Travel CubaΝιώστε σαν στο σπίτι σας με την εξυπηρέτηση της Dream Travel στην Κούβα.
Στο αεροδρόμιο της Αβάνας ο αντιπρόσωπός μας θα σας υποδεχθεί, θα φροντίσει για την τακτοποίησή σας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, θα σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα τηλέφωνα για 24ωρη επικοινωνία, ώστε να απολαύσετε την Κούβα σε όλη τη διάρκεια της διαμονής σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...