Η CIA πίσω απο τη δολοφονία Χιλιανού στρατηγού;

Μεγαλύτερα γράμματα
Η CIA πίσω απο τη δολοφονία Χιλιανού στρατηγού;

Ο πρώην αρχηγός της μυστικής αστυνομίας επί δικτατορίας του Augusto Pinochet, Manuel Contreras, υποστήριξε ότι η αμερικανική CIA και όχι ο ίδιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του αρχιστράτηγου, Carlos Prats, και της συζύγου του, το 1974, στο Μπουένος Άιρες, όπως γράφουν πολλές κυριακάτικες εφημερίδες στο Σαντιάγο.

«Η CIA έδωσε τη διαταγή για τη δολοφονία του στρατηγού Prats», δήλωσε σε μία από αυτές ο Contreras, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση αυτή σε κάθειρξη 17 ετών.

«Δεν σκοτώσαμε κανέναν, που δεν ήταν τρομοκράτης (...) Δε διέταξα το θάνατο κανενός. Εάν υπήρχε κάποιος τρομοκράτης που αγωνιζόταν εναντίον μας (...) τότε θα τον σκοτώναμε, ή θα πεθαίναμε (...) Δεν έχω βάψει τα χέρια μου με αίμα», διαβεβαίωσε ο Κοντρέρας, δηλώνοντας «υπερήφανος επειδή εξάλειψε την τρομοκρατία από τη Χιλή».

Την περίοδο της δικτατορίας Pinochet, που ανήλθε στην εξουσία στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 μετά την ανατροπή του σοσιαλιστή προέδρου, Salvador Aliente, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι, αντιφρονούντες του στρατιωτικού καθεστώτος, σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Ο Prats και η σύζυγός του σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό τους στο Μπουένος Άιρες, όπου ζούσαν εξόριστοι.

Ο Contreras πάσχει από καρκίνο, ενώ είναι και διαβητικός, κρατείται δε στις στρατιωτικές φυλακές.
Συνολικά, έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 400 ετών για περίπου 40 υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...