BBC για Ελλάδα: Ο ασθενής της Ευρώπης στρέφεται στην Κίνα


Ρεπορτάζ του BBC για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κίνα να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση

Στη σχέση Ελλάδας - Κίνας και τα οφέλη για τις δύο χώρες εστιάζει ρεπορτάζ του BBC που βλέπει σε αυτή τη "σύνδεση" την έξοδο της χώρας από την κρίση.
"Αποτελεί τη μεγαλύτερη εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα και δίνει στην Κίνα ένα βασικό σημείο πρόσβασης στην Ευρώπη", σημειώνει στο ρεπορτάζ του ο Mark Lowen, αναφερόμενος στην Cosco.
"Παντού υπάρχει μια επιχειρηματική ευκαιρία. Βρήκαμε μία εδώ και έχουμε επιτυχία", τονίζει από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Zhang Anming, σημειώνοντας πως η σχέση των χωρών είναι αμφίδρομη.
"Η Ελλάδα μας χρειάζεται και εμείς χρειαζόμαστε την Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η χώρα μας, όπως σχολιάζει ο συντάκτης, χρειάζεται μία χείρα βοηθείας, σημειώνοντας πως είναι απελπισμένη για επενδύσεις από τη στιγμή που το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει μείνει θλιβερά πίσω από το χρονοδιάγραμμα.
Ο Mark Lowen θυμίζει πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς οδήγησε μια μεγάλη αντιπροσωπεία στο Πεκίνο τον Μάιο και η Κίνα έδειξε ενδιαφέρον για λιμάνια, αεροδρόμια και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
Η Ελλάδα μάλιστα, παρατηρεί, εγκαινίασε και ένα πρόγραμμα χορήγησης υπηκοότητας σε όσους επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ακίνητα, με έναν Κινέζο να είναι ο πρώτος που επωφελήθηκε.
Ένας δεύτερος τερματικός σταθμός στον Πειραιά παραμένει υπό κρατική ιδιοκτησία, με τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου των λιμενεργατών Γιώργο Γώγο να θέλει να παραμείνει ως έχει.
"Η στρατηγική της Κίνας είναι ιδιοτελής, καθώς καιροφυλακτεί ώστε να καρπωθεί τα οφέλη από μια ευάλωτη ελληνική οικονομία. Κανείς δεν δίνει χρήματα για το τίποτα και ειδικά οι κινεζικές εταιρείες και η κινεζική κυβέρνηση. Ενδιαφέρεται να βοηθήσει τον εαυτό της.
Η επένδυση στον Πειραιά είναι θετική για τις κινεζικές εταιρείες αλλά όχι για το δημόσιο συμφέρον. Η Cosco δεν δημιούργησε τις θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί", υπογράμμισε.
Οι ελληνικές εταιρείες, όπως σημειώνει ο Mark Lowen, έχουν αυξήσει τις εξαγωγές τους στην κινεζική αγορά αν και εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το ένα εικοστό από αυτά που η Κίνα πουλάει στην Ελλάδα.
Πέρα από τον εργοστασιακό τομέα, υπάρχει ακόμα μία σύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, κάτι που αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ώθηση για τη μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα.
Μάλιστα τον τελευταίο μόνο χρόνο ήρθαν απευθείας από την Κίνα στην Ελλάδα 21.000 επισκέπτες, αριθμός που κατέγραψε αύξηση 25% συγκριτικά με το 2011.
Με την ανεργία να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που αναζητούν την τύχη τους στην Κίνα δεδομένων των περιορισμένων ευκαιριών.
Οι δύο χώρες αποτελούν δύο από τα αρχαιότερα έθνη του κόσμου και σήμερα βρίσκονται στα αντίθετα άκρα του οικονομικού φάσματος.
Πολλές χώρες φλερτάρουν με το Πεκίνο, ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να ανταγωνιστεί τις χώρες στον τομέα των επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού. Ο ασθενής της Ευρώπης στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τον ασιατικό τίγρη στην ώρα της ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...