Το πορτοφόλι των διακοπών


  ΤOY ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΩΤΟΥ
Η πιο αισιόδοξη -αν και παραγνωρισμένη- λέξη στο λεξιλόγιο της οικονομικής κρίσης είναι η ευκαιρία... Και ισχύει παντού - ιδίως στα ταξίδια μας. Η ευκαιρία μεταφράζεται σε μικρότερη δαπάνη, την οποία όμως μπορείτε να χρηματοδοτήσετε χωρίς να υποθηκεύσετε εισόδημα του μέλλοντος.Σημαίνει ότι με λιγότερα ευρώ μπορώ να έχω και να κάνω περισσότερα - να «αγοράσω» περισσότερα τοπικά νομίσματα, να μείνω περισσότερες μέρες, να ψωνίσω.
Επειδή λοιπόν μιλάμε για εξωτερικό και ειδικότερα για χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, το πιο σημαντικό είναι η σχέση ανταλλαγής νομισμάτων. Και μετά την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ ευρώ - δολαρίου, η εντυπωσιακή υποχώρηση της ισοτιμίας της στερλίνας είναι η απόδειξη ότι αυτού του είδους οι ευκαιρίες μπορούν να βρεθούν κάθε στιγμή μπροστά σας.
Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς και για την περίπτωση της Ισλανδίας, αφού, μετά την οικονομική κατάρρευση, η κορώνα πήρε την κατιούσα, αλλά και για το ρωσικό ρούβλι και την τουρκική λίρα.
1. Παρακολουθείτε συνεχώς την πορεία των ισοτιμιών στα μέσα ενημέρωσης ή στο site της Τράπεζας της Ελλάδος (www.bankofgreece.gr).
2. Καταργήστε τα σύνορα και αναζητήστε τουριστικά πακέτα σε αγορές με φαινομενικά «ασθενικό» νόμισμα. Το καλοκαίρι, όταν η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ είχε κατρακυλήσει (1,60 στα μέσα Ιουλίου), οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να ταξιδεψουν και να κάνουν ψώνια στις ΗΠΑ έως και κατά 30% φτηνότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο καλοκαίρι. Αλλά και σήμερα, που αποκαταστάθηκε η ισορροπία των δύο νομισμάτων, οι τιμές διάφορων προϊόντων στις ΗΠΑ έχουν κατρακυλήσει. Ετσι, το κόστος του ταξιδιού μπορεί να καλυφτεί από έξυπνες αγορές ειδών ένδυσης, υπόδυσης κ.λπ. που θα γλιτώσετε από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σας.
3. Δράστε αποφασιστικά την κατάλληλη στιγμή. «Κλείνετε» τις ισοτιμίες και μην περιμένετε μέχρι τη στιγμή της εξόφλησης, αφού μέχρι τότε μπορεί να έχουν αλλάξει. Δηλαδή προμηθευτείτε συνάλλαγμα όταν το κρίνετε εσείς συμφέρον και όχι την τελευταία στιγμή.
4. Η αγορά συναλλάγματος ακόμη και σε περίπτωση που ακυρωθεί το ταξίδι μπορεί να αποδειχτεί επένδυση (δηλαδή, κάποιος που αγόρασε δολάρια με ισοτιμία 1,60 τώρα έχει κέρδος σχεδόν 20%).
5. Πληροφορηθείτε -κυρίως από μεγάλα ξενοδοχεία του προορισμού- τη σχέση ανταλλαγής των νομισμάτων.
6. Πληροφορηθείτε τις χρεώσεις και τις σχέσεις ισοτιμίας που εφαρμόζει η εταιρεία της πιστωτικής σας κάρτας. Δηλαδή, ρωτήστε τον υπάλληλο της τράπεζας που την εκδίδει πώς γίνεται η χρέωση για δαπάνες που πραγματοποιούνται στον συγκεκριμένο προορισμό. Για παράδειγμα, για ένα γεύμα του οποίου ο λογαριασμός θα υπολογιστεί σε τοπικό νόμισμα, θα γίνει απευθείας μετατροπή σε ευρώ, ή πρώτα σε δολάρια και στη συνέχεια σε ευρώ; Επίσης, ρωτήστε για τις προμήθειες που υπολογίζουν αλλά και τις ισοτιμίες.
7. Η κρίση κρύβει και παγίδες. Αν ταξιδεύετε σε χώρα που δεν χρησιμοποιεί το ευρώ, προσέξτε πού θα κάνετε την ανταλλαγή, αφού οι διαφορές στις τιμές ενίοτε ξεπερνούν το 20%. Επίσης, ρωτήστε για τις προμήθειες που εισπράττονται. Και κάτι τελευταίο: μετρήστε το συνάλλαγμα που σας δίνει ο ταμίας μπροστά του πριν απομακρυνθείτε, γιατί υπάρχουν και «ταχυδακτυλουργοί».
8. Η ανάληψη μετρητών από το εξωτερικό μέσω πιστωτικής κάρτας κοστίζει. Ρωτήστε την προμήθεια αλλά και το επιτόκιο που επιβάλλει η τράπεζα - εκδότης της πιστωτικής σας κάρτας. Ορισμένες πιστωτικές κάρτες εισπράττουν αυξημένες προμήθειες για συναλλαγές σε εκτός ευρώ χώρες.
9. Μια συνηθισμένη πηγή εκπλήξεων είναι τα ποσά που κρατούν ως εγγύηση ορισμένα ξενοδοχεία. Ρωτήστε για να γλιτώσετε...
10. Μην αφήνετε στην τύχη τα πράγματα. Oλες οι συμφωνίες πρέπει να είναι... γραπτές.


 
Είστε διακοπές και ξεμείνατε από χρήματα; Λύσεις πάντοτε υπάρχουν  
                                                        15 κόλπα για... άφραγκους ταξιδιώτες
Μπροστά στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου όπου περάσατε τη νύχτα, ψάχνετε το πορτοφόλι σας για να πληρώσετε και ανακαλύπτετε ότι δεν έχετε μία. Ούτε ευρώ δεν έχει μείνει. Τα έκλεψε κανείς; Κι έτσι να είναι, ποιος θα το πίστευε; Τι γίνεται τώρα, αυτό είναι το θέμα. Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα ούτε τα ξεβράζει η θάλασσα. Και η λύση δεν είναι πάντα ένα τηλεφώνημα σε φίλους και γονείς.
Γιατί υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για όσους δεν θέλουν να χρωστούν σε κανέναν. Πάντα βρίσκονται λύσεις για τον επινοητικό και θαρραλέο ταξιδιώτη.
Το διαδικτυακό ταξιδιωτικό περιοδικό «ΒraveΝewΤraveler» παρουσιάζει μερικές από αυτές.
ΚΟΡΥΦΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...