Ο σιδερένιος πυρήνας της Γης είναι σαν τον «Φοίνικα»

Η σιδερένια «καρδιά» στον πυρήνα του πλανήτη μας λιώνει και αναγεννιέται κάθε 100 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη Γάλλων ερευνητών, που εκτιμά ότι περίεργες και άγνωστες δυνάμεις, τις οποίες οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν, «εργάζονται» 5.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης.Το κέντρο της Γης βρίσκεται σε βάθος περίπου 6.400 χλμ. από την επιφάνεια της. Η έως τώρα κυρίαρχη θεωρία ήταν ότι ο πυρήνας είναι ακίνητος και απλώς αργά και σταδιακά μεγαλώνει ομοιόμορφα, καθώς έλκει συνεχώς νέο λιωμένο υλικό από τον περίγυρο του το οποίο στην συνέχεια κρυσταλλοποιεί σε στέρεο μέταλλο.

Όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να ερμηνεύσει μια σειρά από παράξενες κινήσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πυρήνας δεν είναι ακίνητος αλλά συνεχώς κινείται και λιώνει. Ο εσώτατος πυρήνας είναι μια συμπαγής μεταλλική μπάλα κυρίως από σίδηρο με ακτίνα γύρω στα 1.200 χιλιόμετρα, που σχηματίστηκε πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν το εσωτερικό της Γης άρχισε να ψύχεται και τα βαρύτερα μέταλλα να βυθίζονται στο εσωτερικό του πλανήτη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο εσωτερικός πυρήνας σταδιακά μεγαλώνει, καθώς απορροφά νέα υλικά από τον πιο ρευστό εξωτερικό πυρήνα που περιέχει λιωμένα μέταλλα, τα οποία στη συνέχεια, υπό τις τρομακτικές πιέσεις που υφίστανται, γίνονται συμπαγή όταν καταλήξουν στον εσωτερικό πυρήνα, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη ακόμα και από του ήλιου.

Ανάμεσα στα "περίεργα" περιλαμβάνεται το γεγονός ότι τα σεισμικά κύματα, ουσιαστικά τα μόνα "εργαλεία" για την μελέτη της γήινης "καρδιάς", ταξιδεύουν πιο γρήγορα στην ανατολική πλευρά του πυρήνα σε σχέση με τη δυτική.

Οι νέες εκτιμήσεις, υπό τον γεωφυσικό Τιερί Αλμπουσιέρ του πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, αποδεικνύουν ότι ο εσωτερικός πυρήνας είναι πιθανώς πολύ πιο δυναμικός από ό,τι θεωρούσαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Η γαλλική μελέτη εκτιμά ότι ο πυρήνας αδιάκοπα κρυσταλλοποιείται στη δυτική πλευρά του και λιώνει στην ανατολική, δηλαδή η δυτική πλευρά συνεχώς προσθέτει σίδηρο, ενώ η ανατολική καταρρέει και διασπάται.

Οι Γάλλοι γεωφυσικοί εκτιμούν ότι ο στερεός σίδηρος του εσώτατου πυρήνα "κινείται" προς τα ανατολικά με μέσο ρυθμό περίπου 1,5 εκατοστών το χρόνο, λιώνοντας τελικά όταν φτάσει στο άκρο της ανατολικής πλευράς.

Με αυτό το ρυθμό, υπολογίζεται ότι ο πυρήνας χρειάζεται γύρω στα 100 εκατομμύρια χρόνια για να "ανακυκλώσει" τον εαυτό του.

Επειδή ο πυρήνας στερεοποιείται στα δυτικά και λιώνει στα ανατολικά του, αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί τα σεισμικά κύματα τον διατρέχουν με διαφορετική ταχύτητα στις δύο πλευρές του.

Εάν η θεωρία αυτή επιβεβαιωθεί, επειδή η κίνηση στον εσωτερικό πυρήνα επηρεάζει άμεσα τον εξωτερικό πυρήνα, ο οποίος παράγει το μαγνητικό πεδίο της Γης, αυτή η συνεχής διαδικασία "αναγέννησης" του πυρήνα προς μια μόνο κατεύθυνση, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε αναθεώρηση από τους επιστήμονες του τρόπου που λειτουργεί ο γήινος μαγνητισμός.

Η εναλλακτική θεωρία που έχει προταθεί είναι ότι οι κινήσεις στο εσωτερικό του μανδύα, του στρώματος δηλαδή που μεσολαβεί μεταξύ του φλοιού και του πυρήνα, επηρεάζουν τον εξωτερικό πυρήνα και αυτός, με τη σειρά του, επιδρά στον εσωτερικό πυρήνα.

Οι δύο θεωρίες πάντως μπορούν να συνυπάρξουν, καθώς η μια δεν αναιρεί την άλλη.

πηγή : [link]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...