"Μουσουλμάνος χωρίς σουνέτι δεν γίνεται"

"Μουσουλμάνος χωρίς σουνέτι δεν γίνεται"
«Είμαι αυτός που μοντερνοποίησε το σουνέτι στην Τουρκία» λέει με περηφάνια ο Κεμάλ Οζκάν και μου εξηγεί ότι έχει θέσει τους δικούς του κανόνες τους οποίους μάλιστα εφαρμόζει αυστηρά. Πιστεύει ότι σουνέτι μπορεί να γίνεται μόνο σε δύο περιόδους: η πρώτη είναι από ηλικία τριών μηνών έως εννέα μηνών, ώστε το παιδί να μη θυμάται τίποτα και να μην έχει ψυχολογικά τραύματα.
Η δεύτερη είναι από επτά χρονών και πάνω, ώστε να είναι αρκετά μεγάλο, να καταλαβαίνει και να το κάνει χωρίς να φοβάται. Διαφορετικά αισθάνονται ότι τους κυνηγάει ο χασάπης... «Είναι μια σημαντική στιγμή για ένα παιδί και είναι καλό να το θυμάται» υποστηρίζει ο Κεμάλ Οζκάν. Ο ίδιος μάλιστα αναλαμβάνει να προετοιμάσει τα παιδιά πριν από το σουνέτι. Ποτέ δεν τους λέει ψέματα και τους εξηγεί τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια. Θυμάται μάλιστα ένα παιδάκι, τον Μπουράκ, ο οποίος πήγε τρεις φορές ώσπου να αποφασίσει να καθήσει στην καρέκλα. Τελικά ο Μπουράκ έκανε το σουνέτι του κι έφυγε ικανοποιημένος. Για να χαλαρώσουν τα παιδιά τούς βάζει να επιλέξουν τρενάκι ανάλογα με την ποδοσφαιρική ομάδα που υποστηρίζουν: Μπούρσα σπορ, Γαλατάσαραϊ, Φενερμπαχτσέ, Μπεσίκτας. Κάνουν τον γύρο της αίθουσας με το τρενάκι.

Γλέντι. Στις τελετές για τις μαζικές περιτομές στήνεται ολόκληρο γλέντι. Ενας παλιάτσος διασκεδάζει τα παιδιά και ένας ιμάμης κάνει προσευχή. Και ύστερα, μετά τον χορό, όσοι επιθυμούν μπορούν να περάσουν στο περίφημο «οτζάκμπασι» του σαραγιού με τα νοστιμότατα κεμπάπια, το κιουνεφέ, τον ζεστό χαλβά με γέμιση παγωτού...

«Μουσουλμάνος χωρίς σουνέτι δεν γίνεται, όμως μόνο σε μας γίνονται τέτοιες τελετές» λέει ο Κεμάλ Οζκάν. Το 1562 έγινε για πρώτη φορά σουνέτι. Τότε το γλέντι διαρκούσε 40 ολόκληρες μέρες. Σύμφωνα με το Ισλάμ τέσσερις προφήτες είχαν περιτομή: Ο «προφήτης Ισά», όπως αποκαλούν τον Ιησού Χριστό, είχε γεννηθεί με περιτομή. Ο Μωυσής, ενώ ο Αβραάμ έκανε ο ίδιος την περιτομή του στα 85 του χρόνια και αργότερα στον γιο του Ισμαήλ από τον οποίο προήλθε το Ισλάμ.
«Δεν υπάρχει αντίστοιχός μου. Ούτε στο παρελθόν υπήρξε ούτε και στο μέλλον θα υπάρξει», μου λέει ο Κεμάλ Οζκάν. Είναι γνωστός σε όλη την Τουρκία ως σουνετζής. Από το 1964 μέχρι σήμερα έχει κάνει 121.065 περιτομές, αριθμός που θεωρείται παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι ο βασιλιάς στο «Σουνέτ Σαράι», το «Παλάτι Περιτομής» που ίδρυσε ο ίδιος.

Ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, κάθε Σαββατοκύριακο οργανώνει μαζικές περιτομές με τη συμμετοχή 30 έως 40 παιδιών.

Ο Κεμάλ Οζκάν με περιμένει στο γραφείο του, στο «Σουνέτ Σαράι», στο κέντρο του Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης. Εκλεισε ήδη τα 77 του χρόνια «τον μήνα που βγαίνουν τα μούρα», όπως μου είπε, εννοώντας τον Ιούνιο. «Καθόλου δεν σας φαίνεται, Κεμάλ μπέη», του είπα με ειλικρίνεια. Γεροδεμένος, με βαρύ βήμα και επιβλητική φωνή. Μόλις τον είδα κατάλαβα γιατί έγινε τόσο διάσημος σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό- κι ας λέει ο ίδιος πως δεν γνωρίζει τον λόγο. «Ενα πρωί σηκώθηκα, άνοιξα την εφημερίδα και είδα ότι είχε ανοίξει κλινική περιτομής. Μου κίνησε την περιέργεια και αμέσως την επισκέφθηκα. Προς έκπληξή μου διαπίστωσα ότι είχε μόνο δύο αίθουσες. Τότε σκέφτηκα πως, αν αυτή αποκαλείται κλινική, τότε εγώ μπορώ να ανοίξω παλάτι και να γίνω ο βασιλιάς!». Ετσι κι έγινε. Ο Κεμάλ Οζκάν, απόφοιτος Ιατρικής Σχολής στην Τουρκία, είχε κάνει την πρώτη του περιτομή στις 30 Μαΐου του 1964 και μάλιστα πρωτοπόρησε γιατί ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τοπική αναισθησία. «Είχα πάει στον οδοντίατρο να μου βγάλει το δόντι. Μου έκανε τοπική αναισθησία και δεν κατάλαβα τίποτα. Τότε μου ήρθε η ιδέα να κάνω το ίδιο και στην περιτομή. Ετσι άρχισα να κάνω περιτομές. Πριν από το ΄64 δεν είχα κάνει, δεν το έκανε η καρδιά μου». Φυσικά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον κατηγόρησαν επειδή άλλαξε την παραδοσιακή μέθοδο. Τελικά όμως αισθάνθηκε δικαιωμένος, όταν ακόμη και ο μεγαλύτερος επικριτής του τού έστειλε τα εγγόνια του για περιτομή. Στην Κομοτηνή. Ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική και την Ευρώπη, και οργάνωσε μαζικές περιτομές. Πριν από είκοσι χρόνια έκανε περιτομές ακόμη και στην Κομοτηνή- αν και τώρα μουσουλμάνοι της Κομοτηνής έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, μαθαίνουν την τέχνη από τον Κεμάλ Οζκάν και όταν επιστρέφουν την εφαρμόζουν στα παιδιά της μειονότητας. Ακόμη και σε χριστιανούς που παντρεύτηκαν μουσουλμάνα έχει κάνει περιτομή ο Κεμάλ Οζκάν. Τότε του διηγήθηκα την ιστορία ενός αμερικανού φίλου μου, του Πολ, στον οποίο η τουρκάλα φίλη του για να τον παντρευτεί του έθεσε τον όρο να κάνει περιτομή. Για τον Πολ δεν είχε μεγάλη σημασία και το έκανε! «Στο παρελθόν συνέβαινε πολύ περισσότερο γιατί το απαιτούσε ο πατέρας της νύφης. Σήμερα δεν ανακατεύονται και πολύ», μου εξηγεί ο «βασιλιάς της περιτομής». Φυσικά ο Κεμάλ Οζκάν φοβάται ότι αυτές οι τελετές μπορεί να σταματήσουν στο μέλλον. «Οι γιατροί άρχισαν να το χαλάνε», μου λέει. Και ο λόγος είναι ότι σήμερα πολλά παιδιά κάνουν σουνέτι στην κλινική, μόλις γεννηθούν.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...