Ο μεγαλύτερος παγετώνας της Ανταρκτικής λιώνει…


Ο μεγαλύτερος σε έκταση παγετώνας της Δυτικής Ανταρκτικής, Pine Island, τα τελευταία χρόνια λιώνει με γρήγορους ρυθμούς, σε διάστημα πολύ μικρότερο από εκείνο που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Ο εν λόγω παγετώνας έχει ξεπεράσει τα δικά του «οριακά σημεία αντοχής».
Πριν από 15 χρόνια οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ο παγετώνας Pine Island, θα έλιωνε μεν αλλά με αργό ρυθμό και τότε είχαν υπολογίσει ότι η διαδικασία τήξης θα διαρκούσε έξι αιώνες.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πραγματοποίησαν τρισδιάστατες προσομοιώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι το 50% του εν λόγω παγετώνα πρόκειται να λιώσει μέσα στα επόμενα 100 έτη.
Επίσης αναφέρουν ότι σχεδίασαν την προσομοίωση, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τα οποία ανήκουν στα πιο αισιόδοξα σενάρια και προβλέψεις για την τύχη του εν λόγω παγετώνα, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο παγετώνας να λιώσει ακόμη πιο σύντομα.
Αν πραγματικά συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η άνοδος της στάθμης των επιπέδων της θάλασσας, μέχρι το τέλος του αιώνα, θα ανέβει περίπου στα 24 εκατοστά.
Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο γειτονικός παγετώνας Thwaite, ο οποίος λιώνει, βρίσκεται πολύ κοντά στον να ξεπεράσει τα δικά του «οριακά σημεία αντοχής».
Συνεπώς θα επιταχύνει το ρυθμό λιώσιμου του Pine Island.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...