Αποσύρεται φάρμακο αδυνατίσματος με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων


Την απόσυρση του φαρμάκου με την εμπορική ονομασίαReductil αποφάσισε οΕυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επειδή περιέχει την ουσία Sibutramine.
Το συγκεκριμένο φάρμακο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται κυρίως από υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένα λιπίδια στο αίμα.
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά φάρμακα για την απώλεια σωματικού βάρους, το οποίο συνέστηναν οι γιατροί σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.
Σε ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι αφού ολοκλήρωσε την ανασκόπηση των φαρμάκων που περιέχουν την ουσία Sibutramine, διαπίστωσε ότι σχετίζονται με αυξημένα καρδιαγγειακά περιστατικά.
Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ξεκαθαρίζεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν να συνταγογραφούν το φάρμακο Reductil και οι φαρμακοποιοί να το διαθέτουν στα ράφια τους.
Σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που λαμβάνουν το Reductil ή άλλο φάρμακο που περιέχει την ουσίαSibutramine, όπως είναι τα Reduxad και Zelium, θα πρέπει να διακόψουν άμεσα τη λήψη του φαρμάκου και να συμβουλευτούν το γιατρό τους.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός διερεύνησε την επίμαχη ουσία εξαιτίας μελέτης που έδειξε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, σε ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο για να χάσουν βάρος.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πρόκειται για τη μελέτη Scout στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς και διήρκεσε περισσότερα από έξι χρόνια.
Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει η ουσία, πολλοί είχαν μιλήσει για μια σημαντική επικουρική θεραπεία που βοηθά στην απώλεια βάρους, ωστόσο η κατάσταση είναι διαφορετική.
i-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...