Ίσως η καλύτερη επένδυση όλων των εποχών.


Ένας πίνακας που του είχε δοθεί η ονομασία "προφίλ νεαρού κοριτσιού με αναγεννησιακό φόρεμα", το 2007 πωλήθηκε για 12.000 λίρες Αγγλίας (19.000 δολάρια) από τον οίκο Christie's στον Καναδό εμπειρογνώμονα Peter Silverman. Τώρα όμως, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ειδικών τέχνης συμφωνούν ότι πρόκειται για έργο του Leonardo da Vinci και μπορεί να αξίζει γύρω στα 100 εκατομμύρια λίρες!!!.
Εργαστήριο του Παρισιού ανακάλυψε ότι ένα αποτύπωμα στην εικόνα είναι ταυτόσημο με ένα άλλο που βρέθηκε στο έργο St. Jerome του Da Vinci στο Βατικανό, το οποίο δημιουργήθηκε στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του διάσημου καλλιτέχνη, όταν αυτός δεν ήθελε να χρησιμοποιεί βοηθούς. Επιπλέον, η ανάλυση με υπεριώδες φως έδειξε "σημαντικές" στιλιστικές ομοιότητες με ένα άλλο έργο του Da Vinci, το πορτραίτο (προφίλ) μιας γυναίκας στο κάστρο Windsor και φανερώνει ότι ζωγραφίστηκε από έναν αριστερόχειρα καλλιτέχνη (κάτι που είναι γνωστό ότι ήταν ο Da Vinci).
Ένας μελετητής του Da Vinci, ο Martin Kemp, επίτιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πιστεύει ότι το νεαρό κορίτσι που απεικονίζεται μπορεί να είναι η Bianca Sforza, κόρη του Ludovico Sforza, δούκα του Μιλάνου (1452-1508). Επίσης, πιστεύει ότι το πορτρέτο - με διαστάσεις 33Χ22 εκατοστά - πρέπει να δημιουργήθηκε γύρω στα 1496, όταν και σε ηλικία 13 ετών η "Bella Principessa" παντρεύτηκε τον στρατηγό του δούκα Galeazzo Sanseverino αλλά η οποία δυστυχώς τέσσερεις μήνες μετά το γάμο πέθανε.
Πηγή: [link]