Πρόληψη κατά της Γρίπης των Χοίρων - Συμβουλές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κάνσας.



Οι μόνοι δίοδοι εισόδου του ιού στο οργανισμό είναι τα ρουθούνια και το στόμα/λαιμός. Σε μια πανδημία αυτού του είδους, είναι σχεδόν αδύνατον να μην έρθετε σε επαφή με τον H1N1, παρ όλες τις προφυλάξεις. Ενώ είστε ακόμα υγιής και δεν εμφανίζετε καθόλου συμπτώματα μόλυνσης από τον H1N1, προκειμένου να προλάβετε την εμφάνιση, επιδείνωση των συμπτωμάτων και την ανάπτυξη δευτερευουσών μολύνσεων, πάρτε τα παρακάτω απλά μέτρα:

1. Κάντε γαργάρες 2 φορές την μέρα με ζεστό αλατόνερο ή Listerine. Ο H1N1 κάνει 2-3 μέρες μετά την αρχική μόλυνση να πολλαπλασιαστεί στην κοιλότητα του στόματος και της μύτης και να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Οι απλές γαργάρες προλαβαίνουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Κατά κάποιο τρόπο, οι γαργάρες με αλατόνερο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε ένα υγιές άτομο, όπως το Tamiflu έχει σε ένα μολυσμένο. Μην υποτιμάτε αυτήν την απλή, φτηνή και δυνατή προληπτική μέθοδο.

2. Φυσήξτε την μύτη δυνατά μια φορά την μέρα και καθαρίστε και τα δυο ρουθούνια σας με μπατονέτες ποτισμένες με αλατόνερο. Αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό για τη μείωση του πληθυσμού του ιού.

3. Ενισχύστε την φυσική ανοσία σας με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες C και D. Αν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα βιταμίνης C σε ταμπλέτες βεβαιωθείτε ότι αυτές περιέχουν επίσης Zinc (ψευδάργυρο) ο οποίος ενισχύει την απορρόφηση.

4. Πιείτε όσο το δυνατό περισσότερα ζεστά (τσάι, καφέ κτλ). Η κατανάλωση ζεστών υγρών έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τις γαργάρες αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. Στην ουσία δηλαδή με τα ζεστά οδηγείτε τον ιό από τον λαιμό στο στομάχι όπου εκεί δεν μπορεί να επιζήσει, να πολλαπλασιαστεί ή να κάνει οποιαδήποτε ζημιά.

The University of Kansas Hospital
Dept. of Nursing Units 43 & 51

office (913) 588-5144

pager (913) 917-7305

fax (913) 588-4360


Υ.Γ. Ξέχασα να ευχαριστήσω τον φίλο που μας έστειλε το άρθρο με e-mail και να αναφέρω πως αυτές οι 4 μέθοδοι για την πρόληψη, μου φαίνονται πολύ αποτελεσματικές. Τι γνώμη έχετε εσείς?