10 τυχαίες ανακαλύψεις



Γνωρίζετε πως ανακαλύφθηκε το Βιάγκρα που άλλαξε τη σεξουαλική ζωή εκατομμυρίων ζευγαριών σε όλο τον κόσμο; Kάθε χρόνο οι κυβερνήσεις του κόσμου δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνες επί παντός επιστητού. Αλλά η ιστορία μας έχει διδάξει ότι διάφορα από τα προϊόντα που υπάρχουν στα ράφια των σουπερμάρκετ, των φαρμακείων και στις σακούλες του καταναλωτή έχουν προκύψει κατά τύχη. Ιδού λοιπόν τα 10 ευτυχέστερα «λάθη» της επιστήμης.

1. Βιάγκρα

Εκατομμύρια αντρών σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Sildenafil που είναι το ενεργό συστατικό του Βιάγκρα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι η χημική αυτή ουσία δοκιμάστηκε... πρώτα για την αντιμετώπιση της στηθάγχης. Μετά από τις κλινικές δοκιμές διαπιστώθηκαν οι αφροδισιακές του ιδιότητες και ξεκίνησε η παραγωγή του ως φάρμακο για την αντιμετώπιση στυτικών
δυσλειτουργιών. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα spam-email σε όλο τον κόσμο.

2. Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας

Σύμφωνα με τη Nestle, η Ρουθ Γουέικφιλντ, συνιδιοκτήτρια του διάσημου πλέον εστιατορίου Toll House Inn στη Μασαχουσέτη, είναι η εφευρέτης των μπισκότων με κομμάτια σοκολάτας. Έχοντας ξεμείνει από σοκολάτα για ψήσιμο την αντικατέστησε με κομμάτια μια σοκολάτας Nestle όταν διαπίστωσε ότι τα κομμάτια παρότι λιώνουν και ανακατεύονται με το μείγμα διατηρούν το σχήματος. Η Γουέικφιλντ τηλεφώνησε στη Nestle και έδωσε τη συνταγή με αντάλλαγμα να γράφεται πίσω από κάθε συσκευασία και σοκολάτα για μια ζωή.

3. Γρανίτες

Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις έντεκα ετών το 1905 όταν άφησε ένα μείγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Οι θερμοκρασία εκείνη τη νύχτα στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μείγμα είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Αναμειγνύοντας και χυμό φρούτου δημιούργησε την πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle και 18 χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle.

4. Συνθετικά γλυκαντικά

Όταν γίνονται πειράματα σε ένα εργαστήριο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για το προσωπικό. Συνήθως! Το 1965 ο χημικός Τζέιμς Σλάτερ συνέθεσε την ασπαρτάμη κάνοντας έρευνες για ένα φάρμακο κατά του έλκους. Δε γνώριζε τίποτα όμως για τη γλυκιά της γεύση μέχρι που έβαλε το δάκτυλο του στο στόμα και αυτό είχε μολυνθεί με ασπαρτάμη.

5. Μπράντι

Το διαχρονικό σύμβολο του αντρικού ευ ζην ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας των εμπόρων κρασιού να αποφύγουν την βαριά φορολογία του προϊόντος που γινόταν με βάση τον όγκο. Η ιδέα ήταν να συμπυκνώσουν το κρασί με απόσταξη απομακρύνοντας νερό και να το προσθέσουν ακριβώς πριν την κατανάλωση. Όταν όμως το απόσταγμα έμενε για αρκετό καιρό σε ξύλινα δοχεία, οι οργανοληπτικές του ιδιότητες βελτιώνονταν σημαντικά. Κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο εφευρέτης αλλά σίγουρα ο σύγχρονος άντρας του χρωστάει πολλά.

6. Τεφλόν

Το Τεφλόν χρησιμοποιείται σήμερα ως αντικολλητικό σε διάφορα μαγειρικά σκεύη. Αυτό όμως δεν είχε περάσει καθόλου από το μυαλό του Ρόι Πλάνκετ της Kinetic Chemicals το 1938. Προσπαθώντας να φτιάξει ένα νέο CFC ψυκτικό το μείγμα της αντίδρασης πολυμερίστηκε εξαιτίας του σιδήρου του σκεύους. Την τυχαία αυτή ανακάλυψη κεφαλαιοποίησε ο γάλλος μηχανικός που κατασκεύασε τα πρώτα σκεύη Tefal.

7. Φούρνος μικροκυμάτων

Η Raytheon Company είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων πλοήγησης και επικοινωνίας. Όταν ο Πέρσι Σπένσερ περπάτησε δίπλα σε ένα σωλήνα ραντάρ είδε ότι ένα κομμάτι σοκολάτας που είχε στην τσέπη του έλιωσε. Δοκιμάζοντας να δει τι θα γίνει με ένα μπολ από ποπ-κορν παρατήρησε ότι πολύ γρήγορα το ποπ-κορν είχε πεταχτεί σε όλο το δωμάτιο. Και σήμερα χιλιάδες βαριεστημένοι καταναλωτές τρώνε και πίνουν στο όνομα του.

8. Πατατάκια

Τα πρώτα πατατάκια ήταν ανακάλυψη του Τζορτζ Κραμ από τη Νέα Υόρκη το 1853. Μετά από συνεχή παράπονα ενός συγκεκριμένου πελάτη του εστιατορίου του ότι οι πατάτες είναι πολύ χοντροκομμένες αποφάσισε να τις κόψει τόσο λεπτές που να είναι αδύνατο να τις φάει με πηρούνι. Ο πελάτης ενθουσιάστηκε από τις φέτες πατάτας και έγιναν μέρος του μενού του εστιατορίου υπό την ονομασία Saratoga Chips. Από εκεί και έπειτα εξελίχθηκαν σε ένα διάσημο προϊόν και ο παράγοντας για τα μισά προβλήματα παχυσαρκίας του δυτικού κόσμου.

9. LSD

Μπορεί η Βασιλεία της Ελβετίας να είναι περισσότερο γνωστή από τη διεξαγωγή των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, αλλά μερικές δεκαετίες πριν ήταν η «γενέτειρα» του LSD. Ο χημικός Αλμπέρ Χόφμαν συνέθεσε το παραισθησιογόνο ναρκωτικό ως μέρος της έρευνας του για ιατρικές χρήσεις αλκαλοειδών από το μύκητα Ergot (Claviceps purpurea). ΟΙ ψυχεδελικές του ιδιότητες έγιναν γνωστές πέντε χρόνια μετά όταν ο ίδιος δοκίμασε το LSD και βίωσε τα συμπτώματα της ανησυχίας και της διεγερμένης φαντασίας. Για την ιστορία το ναρκωτικό ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές δημιουργικότητας για το κίνημα της ψυχεδέλειας τη δεκαετία του 70 και τη σκηνή του Rave στα τέλη της δεκαετίας του 80.

10. Πενικιλίνη

Το 1928 ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ μελετούσε τα βακτήρια του γένους Staphylococcus που προκαλούσαν τροφικές δηλητηριάσεις. Επιστρέφοντας στη δουλειά μια μέρα παρατήρησε ότι ένας πράσινος μύκητας εμπόδιζε τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Η πρώτη διαδικασία όμως μαζικής παραγωγής πενικιλίνης αναπτύχθηκε από τον αυστραλό Χάουαρντ Φλόρι, που μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ με τον Φλέμινγκ. Η πενικιλίνη θεωρείται ότι έσωσε περίπου το 12 έως 15% των τραυματιών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
http://souitavip.blogspot.com/2009/11/10.html