«Τέλος εποχής» στο Ντουμπάι υπό το βάρος χρεών ύψους 80 δισ. δολαρίων



ΑΠΕ
To «Palm project» με τα νησιά σε σχήμα φοίνικα
Ντουμπάι

Η διεθνής οικονομική κρίση επιτάχυνε την κατάρρευση του μοντέλου ανάπτυξης του Ντουμπάι, που μέχρι πρόσφατα φιλοδοξούσε να γίνει το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό και τουριστικό κέντρο του αραβικού κόσμου.
Το εμιράτο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα ζητήσει από τους πιστωτές της Dubai World και της Νakheel (κατασκευαστικής εταιρείας) να συμφωνήσουν σε «πάγωμα» χρεών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, έως τον ερχόμενο Μάιο του 2010, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» του ομίλου.
Το παθητικό της Dubai World είναι 59 δισ. δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος του Ντουμπάι ανέρχεται στα 80 δισ. δολάρια.
Το Ντουμπάι, έκτασης 4.114 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι ένα από τα επτά αυτοδιοικούμενα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Καθώς δεν έχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως τα άλλα εμιράτα και γενικότερα οι αραβικές χώρες, τα τελευταία χρόνια αξιοποιώντας την πρωτοφανή έκρεξη της παγκόσμιας ρευστότητας πρωταγωνίστησε στον τομέα των κατασκευών, κατασκευάζοντας από τεχνητά νησιά και ουρανοξύστες μέχρι χιονοδρομικά κέντρα (με τεχνητό φυσικά χιόνι) και πολυτελείς πόλεις μέσα στην έρημο.
Όμως, το σύμβολο της παγκόσμιας «ευημερίας», την εποχή της υψηλής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και της ξέφρενης χρηματιστηριακής ανόδου, έγινε μέσα σε δύο χρόνια περίπου, το σύμβολο της παγκόσμιας «ματαιοδοξίας», καθώς η φρενήρης ανάπτυξη κατακρημνίστηκε με την πιστωτική κρίση και τη συνακόλουθη παγκόσμια ύφεση, τη χειρότερη των έξι τελευταίων δεκαετιών.
* Οι βρετανικές τράπεζες έχουν τα περισσότερα δάνεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με έκθεση της Royal Bank of Scotland.

Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπολογίζονται στα 87,3 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 49,5 από βρετανικές τράπεζες.
Newsroom ΔΟΛ