Ρώσικη ρουλέτα...



Σε μια λεπτή κλωστή κρέμμεται η κυβέρνηση συνεργασίας, που ίσως διάγει τις τελευταίες της ημέρες 

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή όλα τα μέτρα του "Μνημονίου 3" σε ένα άρθρο! Ανυποχώρητος ο Φώτης Κουβέλης, κάνει... νερά κι ο Βενιζέλος...



Το παιχνίδι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ μοιάζει με τη σκακιστική μάχη του Ιππότη με τον Θάνατο, στην περίφημη ταινία «Η έβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και κανείς, πλέον δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη με σιγουριά.

Το υπουργικό συμβούλιο

Υπό την πίεση του χρόνου, εν όψει Eurogroup την Τετάρτη, αλλά και των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας, στο υπουργικό συμβούλιο, ο Αντώνης Σαμαράς, έσφιξε τα λουριά.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς του να καταθέσουν αυστηρά μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας τις προτάσεις τους για το πολυνομοσχέδιο.

Ας σημειωθεί ότι ο αρχικός προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν το πολυνομοσχέδιο να κατατεθεί Τρίτη ή Τετάρτη, όμως με δεδομένη την ολιγωρία συγκεκριμένων υπουργείων, δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση του πολυνομοσχεδίου.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος αποχωρώντας από τη σύσκεψη δήλωσε: «Έχουμε συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμμότητες και να έχουν προωθηθεί προς την Βουλή όλες οι διατάξεις που πρέπει να έχουν ψηφιστεί».

Στην κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθεια ώστε οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων να έχουν κλείσει έως την Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Euro Working Group, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή και την Τετάρτη να συνεδριάσει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να δώσει την έγκρισή του.

Υπό την πίεση του χρόνου και με δεδομένο ότι όλοι οι υπουργοί πρέπει να έχουν καταρτίσει και υποβάλλει στο γραμματέα της κυβέρνησης, το αργότερο μέχρι τις 8 η ώρα το βράδυ της Δευτέρας, τις αναλυτικές λίστες με τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους τομείς ευθύνης τους, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να συντονιστεί η δράση και να ενημερωθεί για την κατάσταση ενός εκάστου χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς, με προσωπική του απόφαση, όπως τονίζουν στο planet-greece πηγές από το Μαξίμου, αποφάσισε να κατεβάσει όλα τα νέα μέτρα από το "Μνημόνιο 3" σε ένα άρθρο προς ψήφιση στη Βουλή, με το δίλλημα "ή περνάνε ή όλα ή πέφτουμε". 

Ο Κουβέλης...

Την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών στην κατεύθυνση εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

"Η επέτειος του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τη χώρα μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, με την κοινωνία να δοκιμάζεται σκληρά. Τώρα είναι η ώρα για να υπάρξουν οι πολιτικές εκείνες που θα οδηγήσουν τη χώρα στη διέξοδο και θα προστατεύσουν τους πολίτες", αναφέρει η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει: "Το ΟΧΙ του 1940 είναι το ΟΧΙ του σήμερα στην αδράνεια, στην οπισθοδρόμηση και στην καθήλωση της Ελλάδας στο χθες. Είναι ΟΧΙ στο φασισμό, το ναζισμό και το ρατσιστικό μίσος".

Στο δια ταύτα, μετά την κατάθεση των εναλλακτικών προτάσεων της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά και την... πόρτα με συνοπτικές διαδικασίες από την Τρόικα, ο Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές του βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις ιδεολογικές τους αρνήσεις και το χρέος στήριξης της κυβέρνησης, που αν δεν ψηφίσουν "ναι" στο πακέτο μέτρων, απλά... πέφτει και οδηγείται η χώρα σε εκλογές.

Κάνει... νερά κι ο Βενιζέλος

Αισιόδοξος για την έκβαση των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ευελπιστώντας ότι «όταν διαμορφώσουμε αυτό το πακέτο σε λίγες μέρες, θα υπάρχει θετική αντίδραση διεθνώς και υποστήριξη προς την Ελλάδα».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών του, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές» και με βασικό θέμα συζήτησης τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπογράμμισε στους συνομιλητές του «την κυβερνητική σταθερότητα, γιατί πρέπει να πείσουμε διεθνώς ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αυτά στο εξωτερικό. Γιατί στις δηλώσεις του για εσωτερική και εσωκομματική κατανάλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δείχνει να συντάσσεται εν μέρει με τις απόψεις της ΔΗΜΑΡ. 

Πλέον το μείγμα που δημιουργείται είναι τουλάχιστον εκρηκτικό και σίγουρα οι επόμενες 2 εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για τη συνέχιση ή μη της Μνημονιακής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...