Συμβουλές διάσημου μάγου ζήτησε η CΙΑ

Συμβουλές διάσημου μάγου ζήτησε η CΙΑ
Τις συμβουλές ενός διάσημου μάγου ζήτησε η CΙΑ για να διδάξει στους νεοσύλλεκτους κατασκόπους τα μυστικά ενός επαγγέλματος που βασίζεται στην παραπλάνηση. Το εγχειρίδιο περιέχει ενδιαφέρουσες συμβουλές- από το πώς να ρίχνεις δηλητήριο στο ποτό και να δένεις περίεργα τα κορδόνια σου, έως το πώς να δείχνεις λίγο... χαζός.

Στους κατασκόπους αρέσει πάντα να...
θεωρούν το επάγγελμά τους ένα είδος μαγείας. Ομως το 1953 η CΙΑ πήγε ένα βήμα παραπέρα και προσέλαβε έναν επαγγελματία μάγο, έναν άνθρωπο που έδινε παραστάσεις ταχυδακτυλουργίας, προκειμένου να γράψει ένα εγχειρίδιο για τους εκπαιδευόμενους κατασκόπους που να τους εισάγει στις σκοτεινές τέχνες της απάτης.

Το «Επίσημο εγχειρίδιο της CΙΑ για τις Απάτες και την Παραπλάνηση» του Τζον Μαλχόλαντ, του πιο διάσημου αμερικανού μάγου της εποχής του, προσφέρει σημαντικές συμβουλές: από το πώς να ρίξεις δηλητήριο σε ένα ποτό την ώρα που ανάβεις το τσιγάρο του θύματός σου, έως το πώς να στείλεις μυστικά μηνύματα καθώς δένεις τα κορδόνια σου και το πώς μπορούν οι γυναίκες να κινήσουν αντικείμενα χωρίς να γίνουν αντιληπτές.

Το εγχειρίδιο, γραμμένο στο ζενίθ του Ψυχρού Πολέμου ως μέρος του προγράμματος της CΙΑ για την αντιμετώπιση της σοβιετικής κατασκοπείας, θεωρούνταν ότι είχε χαθεί όταν η αμερικανική υπηρεσία κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων της στη διάρκεια της δεκαετίας του ΄70. Ομως ο Κιθ Μέλτον, ιστορικός της κατασκοπείας, και ο Ρόμπερτ Ουάλας, ειδικός της CΙΑ στα γκάτζετ, βρήκαν ένα αντίτυπο. Ο Μαλχόλαντ, ο οποίος εξέδιδε επί 23 χρόνια το περιοδικό των αμερικανών μάγων «Σφίγγα», είχε πληρωθεί 3.000 δολάρια προκειμένου να μοιραστεί τις γνώσεις του στο συγκεκριμένο εγχειρίδιο που ήταν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος με τον κωδικό ΜΚULΤRΑ, το οποίο είχε στόχο τη δημιουργία νέων τεχνικών. Το μεγαλύτερο κομμάτι του εγχειριδίου αφιερώνεται στους διάφορους τρόπους με τους οποίους ένας κατάσκοπος μπορεί, χωρίς να τον δουν, να δηλητηριάσει κάποιον χρησιμοποιώντας χάπια, σκόνη ή υγρό.

Σημάδια αναγνώρισης.
Στο εγχειρίδιο ο Μαλχόλαντ αφιερώνει αρκετές σελίδες στην αναγνώριση σημάτων, ώστε ο ένας κατάσκοπος να αναγνωρίζει τον άλλον. «Το σήκωμα ενός φρυδιού, το να τρίβεις τον λοβό του αυτιού, το να χτυπάς τέσσερις φορές το τσιγάρο σε μια σκληρή επιφάνεια όπως το τραπέζι ή το κουτί με τα σπίρτα, το να βήχεις ή ακόμα και να ρεύεσαι ελαφρά, είναι χαρακτηριστικά σήματα». Συμβουλεύει επίσης να φορά κάποιος μια ιδιαίτερη γραβάτα, να κρατά ένα πακέτο με χρωματιστή κορδέλα ή να φοράει ένα λουλούδι στο πέτο- προτιμούνται τα χρυσάνθεμα.

Το μούσι του Κάστρο. Εάν κάποιες από τις προτάσεις του μάγου φαίνονται λίγο τραβηγμένες, αξίζει να θυμηθούμε ότι εκείνη την εποχή η CΙΑ είχε εμπλακεί σε έναν ευρύ πόλεμο κατασκόπων, όπου κάποια αλλόκοτα σχέδια όπως το να βάλουν ένα ισχυρό αποτριχωτικό στις μπότες του Φιντέλ Κάστρο προκειμένου να κάνουν το μούσι του να πέσει, εξετάζονταν σοβαρά. «Η μαγεία και η κατασκοπεία είναι συγγενικές τέχνες», έγραψε στην εισαγωγή του εγχειριδίου ο Τζον Μαλχόλαντ, πρώην υποδιευθυντής της CΙΑ. «Οπως οι μέθοδοι του μάγου πρέπει να μην εντοπισθούν από το παρατηρητικό κοινό, έτσι και η δουλειά ενός κατασκόπου πρέπει να διαφύγει από όσους τον παρακολουθούν στενά ώστε να περάσει μηνύματα και υλικά χωρίς να εντοπισθεί».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...