Η κρίση στέλνει σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των διαμερισμάτων


Σε χαμηλότερα επίπεδα οδηγούνται οι τιμές των διαμερισμάτων στην ελληνική αγορά τους πρώτους μήνες του 2010, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία της περυσινής χρονιάς.

 

Το πάγωμα της ζήτησης για ακίνητη περιουσία, αλλά και το κλείσιμο της κάνουλας της τραπεζικής χρηματοδότησης που κινούσε σε μεγάλο βαθμό μέσω των στεγαστικών δανείων την αγορά έως και το 2008, έχουν συμβάλει στην υποχώρηση των τιμών.

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) μειώθηκαν σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο του 2010 κατά 2,6%.

Για το σύνολο του 2009, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,6% (-3,3%, -2,5%, -4,9% και -3,8% το α΄, β΄, γ΄ και δ΄ τρίμηνο του 2009 αντίστοιχα), έναντι αύξησης κατά 1,7% το 2008.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ετήσια μείωση των τιμών το α΄ τρίμηνο ήταν μεγαλύτερη για τα "παλαιά" διαμερίσματα (ηλικίας άνω των 5 ετών: -4,0%) από ό,τι για τα "νέα" (ηλικίας έως 5 ετών: -0,3%).

Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για ολόκληρο το 2009, καθώς ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 4,5% και 2,2% αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η εξέλιξη των τιμών των κατοικιών στο α΄ τρίμηνο του 2010 ακολούθησε παρόμοια τάση σε όλες τις επιμέρους περιοχές.

Ειδικότερα, οι τιμές των διαμερισμάτων την εξεταζόμενη περίοδο εκτιμάται ότι ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το α  τρίμηνο του 2009 κατά 2,0% στην Αθήνα, 3,6% στη Θεσσαλονίκη, 3,0% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,1% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2009 οι αναθεωρημένοι μέσοι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης των τιμών στις ίδιες περιοχές ήταν 4,6%, 5,9%, 2,6% και 1,7% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...