Σε οριακό σημείο οι πολικές αρκούδες…


Με σημαντική μείωση απειλείται ο πληθυσμός τωνπολικών αρκούδων, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που εξετάζει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ρυθμό αναπαραγωγής τους.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την ψυχολογία και τη συμπεριφορά τωνπολικών αρκούδων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ρυθμός γεννήσεων αλλά και το ποσοστό επιβίωσης τους θα μειωθεί δραματικά εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν στην παρατήρηση, για τις ανάγκες της νέας έρευνας αναπτύχθηκε ένα μοντέλο που υπολογίζει πόσες θηλυκές αρκούδες θα βρούν «ταίρι» κατά την περίοδο ζευγαρώματος, ώστε να γεννήσουν νέα μικρά.
Την περίοδο αναπαραγωγής οι αρσενικές πολικές αρκούδες περιπλανώνται στον πάγο και βρίσκουν τις θηλυκές μυρίζοντας τα ίχνη τους.
Οι επιστήμονες λοιπόν μελέτησαν τις αλλαγές που θα προκύψουν στη συμπεριφορά τους, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του λιώσιμου των πάγων.
Ειδικότερα, το λιώσιμο των πάγων από τις αρχές της άνοιξης αναγκάζει τις πολικές αρκούδες να βρουν καταφύγιο στη στεριά.
Όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες όμως, μειώνεται ο αριθμός των αρκούδων που έχουν αρκετό λίπος και πρωτεΐνες ώστε να επιβιώσουν ή να θρέψουν τα νεογνά τους.
Αναπτύσσοντας ένα μοντέλο αναφορικά με το πόσο γρήγορα οι αρκούδες χρησιμοποιούν τα αποθέματα λίπους τους, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν το χρονικό διάστημα που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, όμως τα ευρήματα είναι απαισιόδοξα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation.
Για το econews.gr Φ. Νικολάου
Πηγή BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...