Προεδρική επιτροπή για τα αίτια της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συστήσει μία προεδρική επιτροπή για να ερευνήσει την υπόθεση της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης.

 
Η επιτροπή θα είναι ανάλογη με εκείνες που στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί για να ερευνήσουν τα αίτια τους συντριβής του διαστημικού λεωφορείου Ντισκάβερι και του πυρηνικού ατυχήματος στο Three Mile Island, τόνισε η ίδια πηγή.
Παράλληλα, συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα ο υπεύθυνος για την πετρελαϊκή αξιοποίηση εντός της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ορυκτών Αποθεμάτων (ΜΜS), ανακοίνωσε η ίδια υπηρεσία, η οποία δέχθηκε πυρά για την αμέλειά της να επιθεωρήσει την πλατφόρμα Ντιπγουότερ Οράιζον, που ναυάγησε στις 22 Απριλίου.
Ο Κρις Όινς "πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί έπειτα από 35ετή υπηρεσία"τόνισε υπεύθυνος του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανήκει η MMS. Ο Όινς υπηρετούσε στη θέση αυτή από το 2007. Ως συνδιευθυντής της ΜΜS είχε επιφορτισθεί με τη διαχείριση των προγραμμάτων για τις θαλάσσιες γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Παράλληλα, οκτώ αμερικανοί Γερουσιαστές, όλοι τους Δημοκρατικοί, απέστειλαν χθες επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ, ζητώντας του να ξεκινήσουν έρευνες για να διαπιστωθούν οι πιθανές αστικές και ποινικές ευθύνες της πετρελαϊκής εταιρείας ΒΡ στη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Η πετρελαϊκή εταιρεία BP υπολογίζει στα 2.000 βαρέλια ημερησίως την ποσότητα του πετρελαίου που αντλείται από ένα υποθαλάσσιο σύστημα αντλιών, το οποίο επιτρέπει τη συγκέντρωση μέρους του αργού που διαρρέει αδιάκοπα στον Κόλπο του Μεξικού. Υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν δηλώσει χθες ότι το σύστημα άντλησης που έχει τοποθετηθεί σε βάθος 1.500 μέτρων επιτρέπει τη συγκέντρωση 1.000 βαρελιών ημερησίως, από τα 5.000 που διαρρέουν καθημερινά.

Στη σημερινή ανακοίνωση όπου προβάλλει το νούμερο των 2.000 βαρελιών, διευκρινίζει ότι θα χρειασθεί
"ορισμένο διάστημα" για να αυξηθεί αυτή η ποσότητα. Η BP αναφέρει επίσης ότι συνεχίζει να εξετάσει τη μέθοδο του σφραγίσματος της πετρελαιοπηγής.

Στην επιφάνεια της θάλασσας, 750 πλοία προσπαθούν να συγκεντρώσουν το πετρέλαιο που διαρρέει: 158.000 βαρέλια έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την BP. Περί τα 19.000 άτομα που απασχολούνται από την εταιρεία, άλλες εταιρείες και από κυβερνητικές υπηρεσίες εργάζονται στην επιχείρηση αυτή. Ηδη έχουν κατατεθεί 15.600 προσφυγές για αποζημιώσεις και έχουν διευθετηθεί 2.700 φάκελοι.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει μέχρι στιγμής κοστίσει 625 εκατομμύρια δολάρια στην πετρελαϊκή εταιρεία, κυρίως μέσω της καταβολής ποσών ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων στη Φλόριντα, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα και το Μισισίπι για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής.

BP: "Το ατύχημα θα μεταβάλει αλλά δεν θα σταματήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία"
Ο επικεφαλής της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP, η οποία ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, θεωρεί ότι αυτή θα μεταβάλει μεν την "πετρελαϊκή βιομηχανία" , αλλά "δεν θα τη σταματήσει".
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος έχουν ανάγκη το πετρέλαιο" δήλωσε ο Τόνι Χέιγουορντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και πρόσθεσε: "Το 30% της αμερικανικής πετρελαϊκής παραγωγής καλύπτεται από τον Κόλπο του Μεξικού. Γι΄αυτό πιστεύω ότι το ατύχημα αυτό θα μεταβάλει την πετρελαϊκή βιομηχανία, αλλά δεν θα τη σταματήσει" στις προσπάθειές της να αναπτύξει την offshore άντληση. Αυτό το ατύχημα θα μας οδηγήσει αναμφίβολα, εμάς και ολόκληρο τον τομέα, να σκεφτούμε τους κινδύνους και τους τρόπους για τη διαχείρισή τους".

Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου χύνονται καθημερινά στις αμερικανικές ακτές, μετά την καταστροφή έπειτα από έκρηξη της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου Deep Water, την οποία εκμεταλλευόταν η BP.

Ο επικεφαλής της εταιρείας επανέλαβε την υπόσχεση για την 
"εξέταση όλων των αιτήσεων για καταβολή νόμιμων αποζημιώσεων".

Το κόστος από την οικολογική καταστροφή θα ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για την BP, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας έχει βουλιάξει. 
"Αλλά, η BP είναι μία πολύ μεγάλη εταιρεία, με αρκετά μέσα για να ξεπεράσει το κόστος του ατυχήματος" διαβεβαίωσε ο Χέιγουορντ.
www.newstime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...