Τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργεί η αυξημένη ζήτηση τηςΣιγκαπούρης για άμμο, με στόχο να επεκτείνει την ακτογραμμή της. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μάλιστα, οι μεγαλύτερες ποσότητες άμμου εισάγονται από την Καμπότζη, η οποία βλέπει τα οικοσύστήματά της να καταστρέφονται.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, με τίτλο «Shifting Sand»: «Η ζήτηση της Σιγκαπούρης για άμμο από την Καμπότζη απειλεί τα οικοσυστήματα και υπονομεύει την καλή διακυβέρνηση».
«Η Σιγκαπούρη, το μικρό αυτό νησιωτικό κράτος, φιλοδοξεί να αυξήσει τον εδαφικό της χώρο. Πιο συγκεκριμένα, κατάφερε να αυξήσει την επιφάνειά της από 582 τ.χλμ. το 1960 σε 710 τ.χλμ. το 2008. Αυτό συνιστά αύξηση της τάξης του 22%, ενώ η Σιγκαπούρη έχει φιλόδοξα σχέδια και αναμένεται να διεκδικήσει περισσότερη γη από τη θάλασσα», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, η οποία διεξήχθη από περιβαλλοντική ΜΚΟ.
Για την υλοποίηση των σχεδίων της Σιγκαπούρης απαιτείται πολύ περισσότερη άμμος από αυτή που διαθέτει. Με βάση τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που παρατίθενται στην έκθεση, η Σιγκαπούρη το 2008 εισήγαγε 14,2 εκατομμύρια τόνους άμμου, αξίας 273 εκατ. δολαρίων, από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και την Καμπότζη. Πρόσφατα μάλιστα αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε Βιρμανία, Φιλιππίνες και Μπαγκλαντές.
Το εμπόριο άμμου, που αποφέρει πολύ μεγάλα κέρδη, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στα γειτονικά κράτη. Όταν το 2008 τα Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να αποκαλύπτουν το σκάνδαλο για τη «συρρίκνωση» πολλών νησιών στην Ινδονησία, η Τζακάρτα απαγόρευσε την πώληση άμμου στη Σιγκαπούρη. Αντίστοιχους περιορισμούς επέβαλαν η Μαλαισία και το Βιετνάμ.
Ως εκ τούτου «οι πειρατές της άμμου» μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στην Καμπότζη, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της χώρας να ανακοινώσει τον περασμένο Μάιο ότι θα λάβει περιοριστικά μέτρα αναφορικά με τις εξαγωγές άμμου.
Η άντληση άμμου από τις ακτές απειλεί τα μανγκρόβια, τους κοραλλιογενείς υφάλους και πάρα πολλά θαλάσσια είδη. Εκτός αυτού, τίθεται θέμα διαβίωσης για πολλούς κατοίκους μικρών νησιών, οι οποίοι εξαρτώνται αποκλειστικά από την αλιεία.
Για το Econews.gr Φ. Νικολάου
Πηγή Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...