Μύθοι και αλήθειες για την οικολογία



green-386
«Πράσινα» αυτοκίνητα, βιολογικά προϊόντα, εξοικονόµηση ενέργειας. Ποιες αλήθειες κρύβονται πίσω από τους βασικούς κανόνες που πρέπει να εφαρµόζουµε για τη βιωσιµότητα του πλανήτη;
Κλείνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές εξασφαλίζουµε ενέργεια
Η αλήθεια: Ορισµένες συσκευές, ακόµα και όταν τις σβήνουµε, εξακολουθούν να χρησιµοποιούν ενέργεια, που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε 15 έως 30 Watt για κάθε συσκευή. Εποµένως δεν αρκεί µόνο να κλείνουµε τις συσκευές (από τηλεοράσεις µέχρι φορτιστές κινητών), αλλά να τις βγάζουµε από την πρίζα.
Πρέπει να προτιµάµε τα «πράσινα» αυτοκίνητα
Η αλήθεια: Αν θέλετε καινούργιο αυτοκίνητο, σίγουρα η επιλογή ενός µικρού κυβισµού χαµηλών ρύπων είναι η καταλληλότερη. Ωστόσο, η κατασκευή ενός αυτοκινήτου (που περιλαµβάνει την εξόρυξη µετάλλων, την επεξεργασία τους, την κατασκευή και τη συναρµολόγηση) εκλύει έως 8 τόνους CO2. Αν λοιπόν δεν οδηγείτε συχνά, ίσως τελικά το να διατηρήσετε το παλιό σας αυτοκίνητο να είναι «οικολογικότερη» λύση, ενώ υπάρχει πάντα και το ποδήλατο.
Ενισχύστε την τοπική παραγωγή και τα βιολογικά προϊόντα 
Η αλήθεια: Η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, εκτός από οικονοµικούς, είναι σκόπιµη και για περιβαλλοντικούς λόγους (µικρότερη απόσταση, άρα λιγότεροι ρύποι κατά τη µεταφορά). Ωστόσο, συχνά –σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες– οι βιολογικές καλλιέργειες µιας πιο µακρινής περιοχής (παρά τη µεγαλύτερη απόσταση)µπορεί να είναι καλύτερη επιλογή απ’ ό,τι τα προϊόντα που καλλιεργούνται σε θερµοκήπια.
Χρησιµοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές χαµηλής ενεργειακής απόδοσης
Η αλήθεια: Οι συσκευές χαµηλής ενεργειακής απόδοσης προφανώς είναι µια σωστή κίνηση προκειµένου να εξοικονοµήσουµε ενέργεια. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως το να κάνουµε όποιες δουλειές µπορούµε (π.χ. πλυντήριο) τη νύχτα, που η ζήτηση ρεύµατος είναι µικρότερη. Παράλληλα, εννοείται ότι εφαρµόζουµε πάντα τους βασικούς κανόνες. Το ότι, για παράδειγµα, έχουµε λαµπτήρες εξοικονόµησης ενέργειας δεν σηµαίνει ότι δεν πρέπει να σβήνουµε τα φώτα.
Φυτεύοντας δέντρα βοηθάµε στην αντιµετώπιση του φαινοµένου του θερµοκηπίου 
Η αλήθεια: Η δεντροφύτευση όντως βοηθά στο φαινόµενο του θερµοκηπίου. Ωστόσο, συχνά φυτεύουµε λάθος δέντρα και σε λάθος σηµεία, κάτι που φυσικά δεν έχει τα επιθυµητά αποτελέσµατα, ενώ παράλληλα είναι χάσιµο χρόνου και χρηµάτων. Έχει σηµασία λοιπόν να εξετάζουµε κάθε φορά τα προγράµµατα αναδάσωσης που ενισχύουµε.
Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία της WWF Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...