Κόλπος Μεξικού: αυστηρότερες κυρώσεις επιβάλλουν οι ΗΠΑ


Η κυβέρνηση Ομπάμα με αφορμή την περιβαλλοντική καταστροφή στο Κόλπο του Μεξικού, τάσσεται υπέρ της σημαντικής αύξησης του ανώτατου ορίου των αποζημιώσεων,  που πρέπει να καταβάλλουν οι πετρελαϊκές εταιρείες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», οι πετρελαϊκές εταιρείες οφείλουν να καταβάλλουν ένα ποσό έως 75 εκατ. δολάρια για τις επιχειρήσεις καθαρισμού σε περίπτωση ατυχήματος για το οποίο φέρουν ευθύνη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε μετά την προσάραξη του δεξαμενόπλοιου Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989.
Μια πρόταση που έγινε από μια μερίδα Αμερικανών γερουσιαστών, συνιστά την αύξηση του ανώτατου ορίου των αποζημιώσεων από 75 εκατ. σε 10 δις δολάρια.
Ο Ρόμπερτ Γκιμπς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι «Είμαστε υπέρ μιας σημαντικής αύξησης του πλαφόν. Δεν έχω ένα συγκεκριμένο ποσό κατά νου. Όπως δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, η ΒΡ θα λάβει τιμολόγιο για τις επιχειρήσεις, τον καθαρισμό και τις ζημιές που προκλήθηκαν».
Η ΒΡ που είχε την εκμετάλλευση της πλατφόρμας Deepwater Horizon, η οποία βυθίστηκε στον Κόλπο του Μεξικού ύστερα από έκρηξη, διαβεβαίωσε ότι θα πληρώσει για τις επιχειρήσεις καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας.
Το εν λόγω κείμενο, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της ΒΡ για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο Ρας Χολτ εκπρόσωπος των Δημοκρατικών και ένας από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι «Σε ένα κόσμο δίκαιο, οι εταιρείες όπως η British Petroleum θα πληρώνουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για τη ζημιά που προκάλεσαν, όχι ο φορολογούμενος, ούτε η βιομηχανία του τουρισμού, ούτε οι αλιείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...