Οι Γερμανικές εφημερίδες για τα επεισόδια στην Ελλάδα


Οι Γερμανικές εφημερίδες για τα επεισόδια στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά και τα τραγικά επεισόδια χθες στην Αθήνα, πρωταγωνιστούν στον γερμανικό Τύπο.

«Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές και οι πρώτοι θάνατοι. Εκείνοι που αμφέβαλλαν για το αν η κυβέρνηση Παπανδρέου θα είναι ικανή να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας αποδείχθηκαν σωστοί από αυτά που συνέβησαν χθες στην Αθήνα. Ίσως, η πλειονότητα των Ελλήνων το γνωρίζει, ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί, ότι θα πρέπει να εφεύρουν πάλι τους εαυτούς τους, για να υπάρξουν στον 21ο αιώνα και να μην τραβήξουν στην άβυσσο και τους Ευρωπαίους εταίρους τους» σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όμως οι μαχητικοί των κομμάτων, οι ριζοσπάστες, δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το ξεκαθάρισμα των δημοσιονομικών ως συλλογικό στόχο. Αντίθετα, αποδέχονται τους θανάτους αθώων. Η μόνη ελπίδα είναι ότι η σωφροσύνη θα επικρατήσει της εμφυλιοπολεμικής νοοτροπίας και ότι ο Παπανδρέου θα εξασφαλίσει αρκετή υποστήριξη, για να εκπληρώσει το αναπόφευκτο» προσθέτει η εφημερίδα.

«Το μέλλον της Ευρώπης, ίσως, να αποφασίσθηκε σε ένα υποκατάστημα τραπέζας στην Αθήνα. Προχθές ήταν, ίσως, εφικτό να αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση στη νοτιοανατολική γωνία της Ευρώπης με τευτονικό φλέγμα. Αυτό τελείωσε. Το θέμα δεν είναι πλέον τα χρήματα. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Οι θάνατοι ανθρώπων άλλαξαν την κατάσταση» γράφει η εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Η εφημερίδα καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν σημείο καμπής.

«Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν είναι το ΔΝΤ η αιτία για τη θεραπεία-σοκ που χρειάζεται η Ελλάδα. Υπεύθυνοι είναι εκείνοι οι πολιτικοί που υπηρέτησαν τη διαφθορά και τον ευνοιοκρατικό καπιταλισμό» σχολιάζει επικριτικά η Handelsblatt.

«(Η Ελλάδα) δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να ακολουθήσει τη συνταγή της Μέρκελ, του Στρος- Καν και του Παπανδρέου και να αναγνωρίσει ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μια κυβέρνηση είναι τίμια με τον λαό της» προσθέτει η εφημερίδα.

«Αντί να εξηγήσει για ποιον λόγο πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα, η καγκελάριος Μέρκελ εγκλωβίσθηκε σε πολιτικά κλισέ στην κυβερνητική δήλωση. Δεν είναι αυτός ο κατάλληλος τρόπος για να καθησυχάσεις τον δικό σου λαό ή τις αγορές» γράφει ο αρθρογράφος της Financial Times Deutschland, επικρίνοντας παράλληλα και την ευρωπαϊκή κακοφωνία ως προς το μέγεθος του πακέτου οικονομικής βοήθειας που θα χρειαστεί η Ελλάδα.

Τέλος, η Bild γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μία μεγάλη δοκιμασία. Αυτήν τη στιγμή, οι πολιτικοί πρέπει να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Δεν θα ερχόταν το τέλος της Ευρώπης ή της Ελλάδας, εάν η υπερχρεωμένη χώρα χρεωκοπούσε και προχωρούσε οργανωμένα στην αναδιάρθρωση του χρέους της».

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...