Ο Μπιλ Γκέιτς θα λευκάνει τα σύννεφα!


Ο Μπιλ Γκέιτς θα λευκάνει τα σύννεφα!

Δηµιουργία τεχνητών δένδρων για την απορρόφηση CΟ2, ράντισµα των ωκεανών µε σίδηρο, ψεκασµός θείου στην ατµόσφαιρα… Τα τελευταία χρόνια, εξετάζονται πολλοί εναλλακτικοί τρόποι καταπολέµησης της κλιµατικής αλλαγής µέσω της γεωµηχανικής. Ο Μπιλ Γκέιτς, πάντως, βάζει (κυριολεκτικά) τα λεφτά του στη λεύκανση των σύννεφων.

Χρηµατοδότηση ύψους 300.000

δολαρίων (περίπου 236.000 ευρώ) έχει λάβει το ίδρυµα ερευνών Silver Lining, µε έδρα το Σαν Φρανσίσκο, από τον δισεκατοµµυριούχο ιδρυτή της Μicrosoft ώστε να προχωρήσει στις πρώτες δοκιµές της (αµφιλεγόµενης) µεθόδου γεωµηχανικής που αναπτύσσει, της λεύκανσης των σύννεφων. Οι βρετανοί και αµερικανοί επιστήµονες που συµµετέχουν στις έρευνες δεν σκοπεύουν να περιµένουν τη θέσπιση διεθνών κανονισµών: πιστεύουν πως το φτωχό αποτέλεσµα της συνόδου για την κλιµατική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, τον περασµένο Δεκέµβριο, σηµαίνει πως οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα και πως ο πλανήτης χρειάζεται επειγόντως µια εναλλακτική στρατηγική.

Σύµφωνα µε έρευνα που πραγµατοποίησε πέρυσι το Κέντρο Συναίνεσης της Κοπεγχάγης, ένας στόλος 1.900 πλοίων, κινούµενων µε αιολική ενέργεια, που θα περιπολούσαν τους ωκεανούς και θα ψέκαζαν µε θαλασσινό νερό τον αέρα, µέσα από ψηλά φουγάρα, θα ήταν αρκετός ώστε να αντιστρέψει το φαινόµενο του θερµοκηπίου -µε κόστος έξι δισεκατοµµυρίων ευρώ. Πώς ακριβώς; Ψηλά στον ουρανό, το θαλασσινό νερό θα εξατµιζόταν αφήνοντας λαµπερούς κρυστάλλους αλάτων που θα έκαναν τα σύννεφα λευκότερα - άρα και ικανά να αντανακλούν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία στο Διάστηµα. Το ίδρυµα που χρηµατοδοτεί ο Γκέιτς κατασκευάζει µηχανήµατα που θα µετατρέπουν το θαλασσινό νερό σε µικροσκοπικά σωµατίδια, ικανά να διασπαρθούν σε ύψος 1.000 µέτρων. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η πρώτη δοκιµή θα περιλαµβάνει 1.000 πλοία και θα γίνει σε µία θαλάσσια έκταση 10.000 τετραγωνικών χιλιοµέτρων.

Πάντως, η ιδέα της λεύκανσης των σύννεφων έχει και τους επικριτές της: υπάρχει πιθανότητα, λένε, να επηρεάσει τους ανέµους και τις βροχές - και ούτως ή άλλως δεν θα βοηθούσε στην αντιµετώπιση της οξύτητας των ωκεανών.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...