Μια ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησε μελέτες για την εύρεση ενός εναλλακτικού τρόπου διατήρησης των τροφίμων. Το team με επικεφαλής Μιχάλη Κοντομηνά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του οζονισμού για να επιτύχει τη διατήρηση τροφίμων, όπως ψάρι και κοτόπουλο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Το πρώτο υποπεδίο είναι η συσκευασία και το δεύτερο ο οζονισμός. Το τελευταίο, η χρήση διαφορετικών επιλεγμένων αντιμικροβιακών μορίων. Όταν λέμε αντιμικροβιακά μόρια, εννοούμε μοριακές ενώσεις, οι οποίες έχουν αντιμικροβιακή δράση. Ουσιαστικά στόχος είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα μόρια, προκειμένου να επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής των τροφίμων», περιγράφει ο κ. Κοντομηνάς.
Η τεχνολογία του οζονισμού έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις ΗΠΑ, ενώ από το 2001 έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, ενώ έχει περάσει στην παραγωγή και ήδη χρησιμοποιείται σε ορισμένες μονάδες επεξεργασίας τροφίμων στην Πελοπόννησο.
Όπως σημείωσε ο καθηγητής, ο οζονισμός απευθύνεται περισσότερο στα φυτικά τρόφιμα, δηλαδή τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι μία τεχνολογία, που είναι ασφαλής και αρκετά οικονομική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!
Ευχαριστούμε...