20 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον χρυσό.



1. Ο χρυσός ήταν πιθανώς το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποίησε ο προϊστορικός άνθρωπος. Χρυσά κοσμήματα έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Βουλγαρία και χρονολογούνται από το 4.000 π.χ, κάνοντας έτσι την επεξεργασία του σύγχρονη με την Λίθινη εποχή.
2. Τον 7ο αιώνα π.χ, οι οδοντίατροι στην σημερινοί Ιταλία χρησιμοποιούσαν σύρματα από χρυσό για να προσαρμόζουν τα ψεύτικα δόντια, ενώ χρυσά σφραγίσματα προτείνονταν για τις κοιλότητες των δοντιών μέχρι τον 16ο αιώνα.
3. Όταν οι Ισπανοί αποβιβάστηκαν στο Περού το 1532, η αυτοκρατορία των Ίνκας διέθετε μια από τις μεγαλύτερες συλλογές χρυσού στον κόσμο. Οι Ισπανοί κονκισταδόρες συνέλαβαν τον βασιλιά Atahuallpa και αυτός ως αντάλλαγμα για την ελευθερία του τους πρότεινε να γεμίσει ένα δωμάτιο με διαστάσεις 22Χ16 πόδια με χρυσό και σε ύψος όσο μπορούσε να φτάσει.
4. Οι Ισπανοί τον σκότωσαν έτσι και αλλιώς...
5. Στην γλώσσα των Αζντέκων, η λέξη για τον χρυσό είναι teocuitlatl και σημαίνει "περιττώματα των θεών".
6. Ο Αμερικανός Conrad Reed βρήκε έναν σβόλο χρυσού βάρους 7.7 κιλών στην φάρμα του πατέρα του, στην βόρεια Καρολίνα, το 1799 και αυτό αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη ανακάλυψη χρυσού στις ΗΠΑ. Χρησιμοποίησαν την πέτρα επί τρία χρόνια ως εμπόδιο για να κρατάει μια πόρτα σταθερή εως ότου ένας τοπικός κοσμηματοπώλης την αναγνώρισε.
7. Ο πατέρας του Reed την πούλησε στον κοσμηματοπώλη για 3.5 δολάρια, λιγότερο από το 1/1000 της πραγματικής της αξίας. Τελικά ο Reed έπιασε το νόημα και ξεκίνησε το πρώτο εμπορικό χρυσωρυχείο της Αμερικής.
8. Αντίθετα με αυτό που είδαμε στην ταινία του James Bond "Goldfinger", δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η "δερματική ασφυξία".
9. Ο χρυσός είναι ιδιαίτερα μαλακός και εύπλαστος. Μια ουγγιά μπορεί να μετατραπεί σε ένα ημιδιάφανο φύλλο με πάχος 7 εκατομμυριοστά της ίντσας ή να επιμηκυνθεί σε ένα σύρμα μήκους 50 μιλίων και πάχους 5 μικρόμετρα - το ένα δέκατο της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας.
10. Το μέταλλο αυτό είναι θεωρητικά άφθαρτο με αποτέλεσμα οι άνθρωποι συνεχώς να το ανακυκλώνουν. Πάνω από το 85% του χρυσού που έχει ποτέ ανακαλυφθεί συνεχίζει να χρησιμοποιείται σήμερα.
11. Οι διαστημικές κάψουλες του Apollo καλύφθηκαν με έλασμα από χρυσό για την προστασία των αστροναυτών από την ηλιακή ακτινοβολία. Μια λεπτή μεμβράνη από χρυσό καλύπτει και την προσωπίδα του κράνους για την προστασία των οφθαλμών.
12. Για πάνω από 70 χρόνια, η κύρια θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν τακτικές ενέσεις με ένα υγρό εναιώρημα χρυσού το οποίο δρα σαν αντιφλεγμονώδες. Οι γιατροί ακόμη δεν ξέρουν το γιατί.
13. Η αιώνια αναζήτηση των αλχημιστών για την μετατροπή των μη πολύτιμων μετάλλων σε χρυσό, πραγματοποιήθηκε έως ένα βαθμό σε πυρηνικό αντιδραστήρα της πρώην Σοβιετικής ένωσης, όπου η ραδιενεργή δραστηριότητα μετέτρεψε ποσότητα μολύβδου σε χρυσό.
14. Ο χρυσός είναι οικολογικός. Τα παράθυρα σε μερικά διαμερίσματα έχουν επικάλυψη από χρυσό για να αντανακλούν τον ήλιο το καλοκαίρι και να διατηρούν την θερμοκρασία το χειμώνα.
15. Το να εξαχθεί το μέταλλο δεν είναι και τόσο οικολογική διαδικασία. Τα ορυχεία χρυσού αποβάλλουν κυάνιο στον υδροφόρο ορίζοντα και άζωτο και οξείδια του θείου στην ατμόσφαιρα. Το 2000, μια διαρροή κυανίου σε ορυχείο της Ρουμανίας έκανε ακατάλληλο για πόση το νερό 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων.
16. Αυστραλιανοί ερευνητές ανακάλυψαν μικροοργανισμούς που "τρώνε" τους κόκκους του χρυσού μέσα στους βράχους και τους αποβάλλουν σε μεγαλύτερους σβόλους. Οι εταιρίες εξόρυξης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους οργανισμούς αντί για κυανίδιο προκειμένου να εξάγουν τον χρυσό από την ορυκτή του μορφή.
17. Οι ΗΠΑ διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο. Αλλά αν λάβουμε υπόψη την χρήση του στην διακόσμηση, η Ινδία κατέχει τον τίτλο. Πάνω από το 20% του χρυσού που χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς λόγους στον κόσμο, βρίσκεται μέσα στις ίνες του παραδοσιακού ρούχου Sari.
18. Η μεγαλύτερη πηγή χρυσού στην επιφάνεια της γής, υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια τόνους, βρίσκεται στους ωκεανούς. Δυστυχώς δεν υπάρχει πρακτικός τρόπος για να τον εξάγουμε.
19. Το προηγούμενο νούμερο είναι τίποτα μπροστά στην ποσότητα που υπάρχει στο διάστημα. Το 1999, η διαστημοπλοίου NEAR μας έδειξε ότι ένας και μόνο αστεροειδής, ο Eros, διαθέτει περισσότερο χρυσό από όσο έχει εξαχθεί μέχρι σήμερα στην Γή.
20. Ηρεμήστε... δεν υπάρχει προς το παρόν τρόπος να εξαχθεί ούτε και αυτός...
Πηγή: [link]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...