Αυτές είναι οι δέκα πιο επικίνδυνες τροφές για την υγεία μας

Οι «10 πιο επικίνδυνες τροφές», όπως τις κατατάσσει η αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι:

1). Οι πράσινες σαλάτες (μαρούλι, το λάχανο και το σπανάκι)! Μπορούν να προκαλέσουν από μικροπροβλήματα, όπως κοιλόπονους και διάρροια, μέχρι σοβαρές ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

2). Τα αβγά(κυρίως ωμά) τα οποία σχετίζονται με τη σαλμονέλα, με 352 εστίες μόλυνσης και περισσότερους από 11.000 ασθενείς.

3). Ο τόνος, ο οποίος προκαλεί σκομβροτοξίνωση όταν δεν αποθηκεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες,

4). Τα στρείδια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα εάν δεν μαγειρεύονται καλά.

5).Τη «φονική» πεντάδα συμπληρώνουν οι αγαπημένες μας πατάτες, παρόλο που δεν τις τρώμε ποτέ ωμές.

6). Μία εξίσου δημοφιλής τροφή, το τυρί, εμφανίζεται στην έκτη θέση του καταλόγου, αφού μπορεί κατά την παρασκευή του να μολυνθεί με παθογόνα, όπως η σαλμονέλα.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εγκύους είναι η κατανάλωση μαλακών τυριών, όπως η φέτα, το καμαμπέρ και τα μεξικάνικα τυριά, που μπορεί να περιέχουν το μικρόβιο λιστέρια και να οδηγήσουν σε αποβολές.

7). Το αγαπημένο μας γλυκό του καλοκαιριού, το παγωτό, ακολουθεί στην έβδομη θέση, επειδή συνδέεται με επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και ο σταφυλόκοκκος.

8). Η ντομάτα, επίσης βρίσκεται στη λίστα με συχνότερο παθογόνο τη σαλμονέλα. Το βακτήριο μπορεί μάλιστα να διαπεράσει τη φλούδα, καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνσή του με το πλύσιμο της ντομάτας.

9). Στην ένατη θέση βρίσκονται οι ρίζες, τροφή που συναντάμε κυρίως στις ασιατικές κουζίνες,

10). Οι φράουλες και τα μούρα, με τα περισσότερα κρούσματα να συνδέονται με το παράσιτο Cyclospora.
Apo troktiko