Αντικριστό (Οφτό) από τ’ Ανώγεια στον Ψηλορείτη


recipe image
Περιγραφή συνταγήςΜοναδικής νοστιμιάς συνταγή. Το κρέας παίρνει μια μυρωδιά καπνιστού και γίνεται αναψοκοκκινισμένο. Πολύ σημαντικό ρολο παίζει το καλό αλάτισμα αλλά και τα ξύλα της ελιάς. Για όσους έχουν αυλές και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πολύ νόστιμο και διαφορετικό.Ημερομηνία καταχώρησης συνταγής : Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2009
Συστατικά συνταγής
  • 1 αρνί 10 κιλά, χωρισμένο σε τέσσερα γουλίδια (Το αρνί κόβεται στη μέση κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και στη συνέχεια τα δύο μισά πάλι στα δύο).
  • Χοντρό αλάτι
Οδηγίες συνταγής
Αφούπλύνουμε καλά το κρέας το αφήνουμε να στεγνώσει.
Το αλατίζουμε πολύ καλά κάνοντας και οπές μ' ένα μαχαίρι και βάζοντας αλάτι. (Δεν βάζουμε κανένα μυρωδικό σ' αυτή την συνταγή, ούτε καν πιπέρι.)
Περνάμε το κάθε γουλίδι σε μια σούβλα. Ανάβουμε στην αυλή μας φωτιά με ξύλα και κλαδιά ελιά την οποία θα πρέπει να την συντηρούμε να έχει φλόγα και όχι να γίνει κάρβουνα.
Γύρω από τη φωτιά, σε κοντινή απόσταση στήνουμε τσιμεντόλιθους και στερεώνουμε τις σούβλες με το κρέας. Ουσιαστικά φτιάχνουμε ένα τετράγωνο γύρω από τη φωτιά. Δεν γυρνάμε το κρέας παρά μονάχα άμα γίνει από τη μια και φροντίζουμε να το ακουμπάει η φλόγα της φωτιάς που καίει απέναντι του.
Θα χρειαστείτε πυρίμαχο γάντι για να πιάνετε τις σούβλες και να τις μετακινείτε και ξύλα ελιάς για να έχουμε πάντα φλόγα. Το αρνί μ' αυτό τον τρόπο έκτος από εκπληκτική νοστιμιά γίνεται και πολύ πιο γρήγορα. Αν ανάψετε τη φλόγα γύρω στις 11:00, στις 15:00 το αργότερο θα τρώτε.
Διάρκεια: 3-4 ώρες

Πρόταση για ποτό

Ταιριάζει απόλυτα με την καπνιστή του γεύση ο Μαρουβάς, το μελί σε χρώμα κρασί από τα Χανιά.