Γιατί αγόρασε η Microsoft το Skype;



J. Dvorak
John Dvorak
www.dvorak.org

Μία ακόµα αποτυχημένη εξαγορά για τη Microsoft, μία ακόμα νίκη για την Google
Μια από τις µεγαλύτερες ειδήσεις που άκουσα τελευταία είναι η εξαγορά του Skype από τη Microsoft αντί 8,5 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Αλλά για σταθείτε. Πιστεύω ότι αυτή η εξαγορά έχει να κάνει µε την Google και τοBing και το γεγονός, φυσικά, ότι η Microsoft διαθέτει πολύ ρευστό στην τράπεζα.


Συν τοις άλλοις, είχε καιρό να ξοδέψει χρήµατα.Το ιστορικό της Microsoft είναι γεµάτο από εξαγορές που κατέληξαν σε φιάσκο, σε αλλεπάλληλες αποτυχίες δηλαδή. Ρίχνοντας µια µατιά στις παλιές εξαγορές, σου δηµιουργείται η εντύπωση ότι ο Bill Gates ήταν εν µέρει περισσότερο φιλάνθρωπος παρά επιχειρηµατίας. Περισσότερο από ποτέ είναι πλέον φανερό ότι η Microsoft, όπως πολλές άλλες εταιρείες, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις κεντρικές της δραστηριότητες και να αποφύγει κάθε εξαγορά και συγχώνευση.

Μπορείτε να διαβάσετε διάφορα άρθρα και ειδήσεις γι’ αυτήν τη συµφωνία, µε ειδήµονες να επιχειρούν να...
αιτιολογήσουν αυτή την κουτή ιδέα. Όµως, ο µόνος ουσιαστικός νικητής από όλη αυτήν την αναµπουµπούλα θα είναι η Google. H Google έχει ήδη ένα προϊόν στο στιλ του Skype, το Google Talk, στο οποίο καταφεύγουν πολλοί όταν δε δουλεύει το Skype. Η Google έχει, επίσης, το Google Voice που ανταγωνίζεται µε το τύπου Skype interface του το παλιό τηλεφωνικό δίκτυο [POTS]. Εγώ, όπως πολλοί άλλοι, το χρησιµοποιώ για τις υπεραστικές µου κλήσεις. Είναι το ίδιο καλό µε το κλασικό τηλεφωνικό δίκτυο και είναι εντελώς δωρεάν.

Μπορεί η Google να ενδιαφερόταν για την εξαγορά του Skype, αλλά ίσως να ήταν και το δόλωµα που χρησιµοποίησε για να τσιµπήσει η Microsoft. Και τα κατάφερε.

Η Microsoft είχε ήδη ένα προϊόν VoIP, αλλά ουσιαστικά κανείς δεν το χρησιµοποιούσε. Ίσως διότι δεν ήταν τόσο καλό όσο το Skype. Από την άλλη, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι τόσα δισ. δολάρια µπορεί να φέρουν τη Microsoft µπροστά. Παρ’ όλο που η Microsoft προσλαµβάνει τα µεγαλύτερα µυαλά του κόσµου, δε φαίνεται ικανή να µπορεί να διαχειριστεί µε επιτυχία ένα τέτοιo project. Ας το παραδεχθούµε, λοιπόν. Το Skype, όπως και οι άλλες εξαγορές της Microsoft, θα οδηγηθεί σε έναν µίζερο θάνατο. Οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και το σιγοβράζον "δεν εφευρέθηκε εδώ" σύνδροµο στη Microsoft θα καταστρέψουν το Skype. Ευτυχώς, θα περάσουν µερικά χρόνια µέχρι να συµβεί αυτό.

Τώρα αρχίζουν τα προβλήµατα και δεν είµαι βέβαιος ότι η Microsoft το έχει πάρει χαµπάρι. Το eBay κατάλαβε τι είχε να αντιµετωπίσει και τη γλίτωσε. Η κατάσταση θυµίζει µια καυτή πατάτα που ο καθένας θέλει να απαλλαγεί από αυτήν και την πετά στον άλλο. Μέρος του προβλήµατος είναι και το γεγονός ότι το Skype δεν είναι κερδοσκοπικό ίδρυµα και ούτε θα γίνει ποτέ.

Κάποια στιγµή κάποιος θα κλείσει τους διακόπτες του Skype και η Microsoft θα γίνει η πιο µισητή εταιρεία του κόσµου. Τότε θα πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση: "Γιατί το αγόρασες, αφού σκόπευες να το εγκαταλείψεις;".

Και πάλι φορά η Microsoft θα προσφέρει στο πιάτο µία ακόµα νίκη για την Google. Tόσο εύκολα καιι τόσο απλά.
Είναι γελοίο.

Πηγή: e-pcmag.gr

http://www.capital.gr/tech/Details.aspx?id=1217438

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...