Προς ελεύθερη πτώση οι βάσεις


Η σημαντικά καθοδική πορεία των βάσεων θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά δεν θα είναι το μοναδικό.
Οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν φέτος πολλές διαφορετικές όψεις. Ετσι:
* Σε ορισμένα υψηλόβαθμα τμήματα κεντρικών ιδρυμάτων, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα έχουμε άνοδο των βάσεων λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων και της μεγάλης ζήτησης από τους υποψηφίους.
* Στα περιζήτητα τμήματα όλων των ΑΕΙ όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος θα καταγραφεί μικρή πτώση των βάσεων λόγω των κακών βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων.
* Η μεγάλη πτώση, που ενδεχομένως να ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια, εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί στα υψηλόβαθμα και μεσαία τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Απολύτως ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων δεν μπορούν φυσικά να βγουν, αφού αυτές διαμορφώνονται από....
τρία διαφορετικά στοιχεία: α. Τον βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά μάθημα. β. Τον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων. γ. Τη σχέση προσφοράς και ζήτησης, δηλαδή από το πώς θα επιλέξουν και θα δηλώσουν οι υποψήφιοι τις σχολές προτίμησής τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο.
Χειρότερα
Φέτος, οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν σε γενικές γραμμές πολύ χειρότερες από πέρσι. Σημαντικά μεγαλύτερος είναι και ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν γράψει κάτω από τη βάση στα περισσότερα μαθήματα. Το στοιχείο αυτό «σπρώχνει» τις βάσεις προς τα κάτω. Από την άλλη όμως, οι εισακτέοι φέτος είναι λιγότεροι από πέρσι, γεγονός που πιέζει τις βάσεις σε αντίστροφη πορεία, δηλαδή ανοδικά. Το τρίτο στοιχείο, δηλαδή η σειρά με την οποία οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τις σχολές προτίμησής τους, είναι πάντα ο άγνωστος Χ.
Πάντως από τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων, η φετινή πορεία των βάσεων εκτιμάται ότι δεν θα είναι ενιαία αλλά θα κινηθεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αναλυτικά:
* Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο. Αναμένεται πτώση των βάσεων από 200 μέχρι 400 μόρια, γεγονός που οφείλεται στις κακές βαθμολογίες των υποψηφίων στα Αρχαία και στη Βιολογία γενικής παιδείας. Πτώση αλλά μικρή αναμένεται να καταγράψουν και η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
60% κάτω από τη βάση
* Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο. Η πτώση αναμένεται να φτάσει και στα 1.000 μόρια εξαιτίας της μεγάλης αποτυχίας των υποψηφίων στα Μαθηματικά κατεύθυνσης όπου πάνω από το 60% έχει γράψει κάτω από τη βάση. Κακές βαθμολογίες καταγράφονται επίσης και στη Φυσική.
* Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο. Εδώ η εικόνα θα είναι διαφορετική. Οι βάσεις στις Ιατρικές Σχολές αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με κάποιες πτώσεις σε τμήματα της περιφέρειας. Τα ποσοστά των αριστούχων που θα δηλώσουν τις Ιατρικές Σχολές του τρίτου πεδίου διατηρούνται παραδοσιακά μικρά αλλά η βαθμολογία τους είναι πολύ υψηλή. Τα τμήματα των ΤΕΙ του τρίτου πεδίου (νοσηλευτικές) εκτιμάται ότι θα έχουν πολύ μικρή πτώση.
* Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο. Η εικόνα εδώ θα έχει διπλή όψη. Οι περιζήτητες σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα έχουν πτώση γύρω στα 200-300 μόρια, ενώ τα περιφερειακά πολυτεχνικά τμήματα εκτιμάται ότι θα έχουν καθαρά καθοδική πορεία έως και 1.000 μόρια.
* Στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο. Τα Μαθηματικά γενικής παιδείας έκαναν φέτος ζημιά στην πλειονότητα των υποψηφίων κι έτσι εκτιμάται ότι οι βάσεις θα έχουν σαφώς πτωτική πορεία, ιδιαίτερα σημαντική. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε που στα Μαθηματικά γενικής παιδείας σημειώθηκε ρεκόρ αναβαθμολόγησης των γραπτών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εκφραστείτε ελεύθερα, πείτε ότι θέλετε αλλα μην βρίζετε χυδαία για να μην μπαίνουμε σε διαδικασία να σβήνουμε σχόλια, κάτι που δεν το θέλουμε!

Ευχαριστούμε...