Αφανίστηκε σπάνιο είδος πάπιας


Ένα σπάνιο είδος πάπιας που ζούσε μέχρι πριν λίγο καιρό στη Μαδαγασκάρη, ανήκει πια στη λίστα με τα εξαφανισμένα είδη, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη μελέτη για τα σπανιότερα πτηνά του κόσμου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα τουBBC, η βουτηχτάρα της λίμνης Αλαότρα (Tachybaptus rufolavatus) εθεάθη για τελευταία φορά το 1985.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν επισήμως την εξαφάνιση του σπάνιου υδρόβιου πτηνού,  λόγω της λαθροθηρίας και ενός σαρκοφάγου ψαριού.
Είναι  η πρώτη επιβεβαιωμένη εξαφάνιση πτηνού από το 2008, αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).
Ήταν ένα πτηνό μεσαίου μεγέθους με μικρά φτερά, το οποίο ζούσε κυρίως στη λίμνη Αλαότρα, αλλά και σε άλλες λίμνες της Μαδαγασκάρης.
Λόγω των μικρών φτερών της δεν μπορούσε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις και έτσι είχε «καθιστική ζωή» στις λίμνες.
Το Δεκέμβριο του 1982 εθεάθησαν 12 τέτοιου είδους πάπιες στη λίμνη Αλαότρα, ενώ άλλες δύο εντοπίστηκαν στη λίμνη Αντρέμπα το Σεπτέμβριο του 1985.
Ορισμένα πτηνά με τα χαρακτηριστικά της εν λόγω πάπιας παρατηρήθηκαν το 1985, 1986 και το1988, αλλά τελικά ανήκαν σε άλλο είδος.
Επιστημονικές έρευνες που έγιναν το 1999 και το 2000 δεν βρήκαν κανένα άλλο πτηνό που να ανήκει στο συγκεκριμένο είδος.
Έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκε καμία άλλη έρευνα.
Ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Birdlife International, Dr. Leon Bennun, δήλωσε ότι «Δεν απομένει καμία ελπίδα για το συγκεκριμένο είδος. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις».
Η εξαφάνιση της οφείλεται στη λαθροθηρία, στη χρήση των αλειυτικών διχτυών από ναίλον και στην ύπαρξη ενός σαρκοφάγου ψαριού.
Για το econews Λίντα Σπυρέλη

Πέθανε ο διάσημος ηθοποιός Ντένις Χόπερ


Πέθανε το Σάββατο 29 Μαίου σε ηλικία 74 ετών ο διάσημος ηθοποιός του ΧόλιγουντΝτένις Χόπερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Ο Ντένις Χόπερ έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την κλασσική ταινία του 1969«Easy Rider»,  στην οποία σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε, ενώ υπέγραφε και το σενάριο μαζί με τον Πήτερ Φόντα.
Ο διάσημος ηθοποιός, ο οποίος υπέφερε από καρκίνο του προστάτη, πέθανε στις 6,15 το απόγευμα στο σπίτι του στο Βένις της Καλιφόρνιας, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του και τους φίλους του.
Στη διάρκεια της καριέρας του, συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως «Αποκάλυψη Τώρα», « Μπλε Βελούδο», «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία», «Speed», «Ο Γίγαντας» κ.α.
Ο Ντένις Χόπερ σκηνοθέτησε το 1969 την ταινία «Ξέγνοιαστος Καβαλάρης» , ενώ έγραψε το σενάριο μαζί με τον Πήτερ Φόντα, όπου συμμετείχαν και στην ταινία, μαζί με τον άγνωστο τότε ηθοποιό Τζακ Νίκολσον.
Μαζί με τον Πήτερ Φόντα, ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1969.
Επίσης, έλαβε πάρα πολύ καλές κριτικές για τη συμμετοχή του στην ταινία του Ντέηβιντ Λιντς, «Μπλε Βελούδο» και για την ταινία «Hoosiers», όπου η τελευταία του εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Εκτός από ηθοποιός ήταν φωτογράφος, γλύπτης και ζωγράφος.
Για το i-live.gr Λίντα Σπυρέλη

Facebook και Google δέχονται τα «πυρά» από τις Αρχές της Αυστραλίας


Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία κατηγόρησε την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι αποκρύπτοντας πληροφορίες εμποδίζει την εξερεύνηση εγκλημάτων, που συνδέονται με χρήστες του.
Όπως υποστηρίζει, το Facebook αρνείται να της δώσει πληροφορίες για τους χρήστες του, κάθε φορά που ερευνά ένα έγκλημα.
Το θέμα πρόκειται να απασχολήσει τους αστυνομικούς από όλο τον κόσμο, που θα συγκεντρωθούν αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον.
Ο υπαρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Νιλ Γκάχαν ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Αυστραλία δήλωσε : «Αν δεν υπάρξει συνεργασία του Facebook με την αστυνομία, στο μέλλον θα έχουμε και άλλες απώλειες ζωών».
Σύμφωνα με την αστυνομία, στην Αυστραλία δυο κορίτσια έπεσαν θύματα δολοφονίας από «φίλους» που γνώρισαν στο Facebook.
Παράλληλα, η μεγάλη αυστραλιανή τράπεζα ΑΝΖ διεξάγει έρευνα, μετά την αποκάλυψη ότι μέλος του προσωπικού της κατασκόπευε πελάτες μέσω του Facebook.
Υπάλληλος της τράπεζας έφτιαχνε ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook, για να μπορεί να συγκεντρώνει στοιχεία για τα οικονομικά «φίλων του» που χρωστούσαν χρήματα στην τράπεζα.
Ταυτόχρονα συγκέντρωνε και άλλα προσωπικά στοιχεία, όπως τηλέφωνα και διευθύνσεις και στη συνέχεια τους «κυνηγούσε» για να πάρει τις καθυστερημένες οφειλές τους προς την τράπεζα.
«Θεωρούμε το θέμα αυτό ιδιαίτερα σοβαρό. Διεξάγουμε έρευνες και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν», γνωστοποίησε η τράπεζα.
Στο μεταξύ, ο Αυστραλός υπουργός Επικοινωνιών Στίβεν Κόνροϊ, άσκησε έντονη κριτική στηνGoogle.
Την αφορμή για το ξέσπασμα του κ. Κόνροϊ, έδωσε η ομολογία της Google ότι τα κινητά συνεργεία της υπηρεσίας Street View, τα οποία φωτογραφίζουν κάθε γειτονιά σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συνέλεγαν κατά λάθος δεδομένα από ξεκλείδωτα ασύρματα δίκτυα.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την Google ως το μεγαλύτερο παραβάτη του ιδιωτικού ασύλου των πολιτών στην παγκόσμια ιστορία.

Google: 4.8 εκατομμύρια ώρες ξοδεύτηκαν στο Pacman


Tη Παρασκευή 21 Μαΐου ηGoogle αντικατέστησε το λογότυπο της με το διάσημο παιχνίδι Pacman, προκειμένου να γιορτάσει τα 30α γενέθλια του.
Η εν λόγω κίνηση είχε τεράστια απήχηση, αφού σύμφωνα με έρευνα της Rescue Time, 503.703.000χρήστες του ίντερνετ ξόδεψαν4.819.352 ώρες για να παίξουν Pacman στη κεντρική σελίδα της Google.
Aυτό προέκυψε από τα δευτερόλεπτα που έμεινε ο κάθε χρήστης στη σελίδα της Google, αφού ο μέσος όρος παραμονής αγγίζει τα 11 δευτερόλεπτα, ενώ τη Παρασκευή ανέβηκε κατά 36δευτερόλεπτα, φτάνοντας τα 48.
Μάλιστα η Rescue Time δεν σταμάτησε εκεί, αφού ανέφερε πως το Pacman κόστισε στις εταιρίες120.483.800 δολάρια, θεωρώντας πως ο κάθε χρήστης πληρώνεται 25 δολάρια την ώρα.
Να αναφερθεί πως όποιος ενδιαφέρεται μπορεί ακόμα να παίξει Pacman στη σελίδα της Google πατώντας εδώ: http://www.google.com/pacman/

Μέτρα της Ιρλανδίας ενάντια της πειρατείας


Σκληρά μέτρα εναντίον της πειρατείας είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο μεγαλύτερος πάροχος ίντερνετ στην Ιρλανδία,Eircom, θα δημιουργήσει μία νέα μονάδα, η οποία θα είναι υπεύθυνη για να προειδοποιεί τους χρήστες που παρανομούν.
Σε αρχικό στάδιο, οι χρήστες που θα κατεβάζουν αρχεία παράνομα, θα δέχονται μία επιστολή και ένα τηλεφώνημα από την Eircom.
Αν ο χρήστης συνεχίσει τη παράβαση, τότε ο πάροχος θα διακόπτει τη σύνδεση ίντερνετ για μία εβδομάδα, ενώ αν υποπέσει στο ίδιο σφάλμα για τρίτη φορά, τότε η διάρκεια διακοπής θα φτάνει τον ένα χρόνο.
Να αναφερθεί πως παρόμοια μέτρα είχε προτείνει και η Γαλλία παλαιότερα, όμως η Ιρλανδία είναι η πρώτη που θα τα εφαρμόσει.

Μέτρα της Ιρλανδίας ενάντια της πειρατείας


Σκληρά μέτρα εναντίον της πειρατείας είναι έτοιμη να εφαρμόσει η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο μεγαλύτερος πάροχος ίντερνετ στην Ιρλανδία,Eircom, θα δημιουργήσει μία νέα μονάδα, η οποία θα είναι υπεύθυνη για να προειδοποιεί τους χρήστες που παρανομούν.
Σε αρχικό στάδιο, οι χρήστες που θα κατεβάζουν αρχεία παράνομα, θα δέχονται μία επιστολή και ένα τηλεφώνημα από την Eircom.
Αν ο χρήστης συνεχίσει τη παράβαση, τότε ο πάροχος θα διακόπτει τη σύνδεση ίντερνετ για μία εβδομάδα, ενώ αν υποπέσει στο ίδιο σφάλμα για τρίτη φορά, τότε η διάρκεια διακοπής θα φτάνει τον ένα χρόνο.
Να αναφερθεί πως παρόμοια μέτρα είχε προτείνει και η Γαλλία παλαιότερα, όμως η Ιρλανδία είναι η πρώτη που θα τα εφαρμόσει.

Η τροπική καταιγίδα Αγκάθα σκοτώνει και καταστρέφει


Η τροπική καταιγίδα Αγκάθα σκοτώνει και καταστρέφει

Στη Γουατεμάλα, η  Αγκάθα, η πρώτη τροπική καταιγίδα της περιόδου, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους. Σφοδρές βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις και πλημμύρες έπληξαν τη χώρα.
11 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ σχεδόν 3.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Ανάμεσα στα θύματα ήταν τέσσερα παιδιά, που θάφτηκαν ζωντανά όταν κατολίσθηση σύνθλιψε το σπίτι τους. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους όταν κατολίσθηση λάσπης έπληξε το σπίτι τους στην δυτική Γουατεμάλα.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ εκτίμησε ότι η βροχόπτωση θα φθάσει τα 50-75 εκατοστά.
Η τροπική καταιγίδα Αγκάθα, το επίκεντρο της οποίας κινείται προς τη Γουατεμάλα με ανέμους 65 χλμ., προκαλεί επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής ένας θάνατος από τις αρχές.
Ο αρχές εξετάζουν  το ενδεχόμενο να τεθεί ολόκληρη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως και την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Παλάγια, το οποίο εξερράγη την Τετάρτη.,
Star.gr

Απέτυχε η επιχείρηση top kill στο Μεξικό


Απέτυχε η επιχείρηση top kill στο Μεξικό

Η τελευταία προσπάθεια των ειδικών συνεργείων να σταματήσουν τη διαρροή πετρελαίου στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού με τη μέθοδο έγχυσης υλικού και στη συνέχεια σφράγισης του πηγαδιού με μπετόν απέτυχε οριστικά, σύμφωνα με την υπεύθυνη της επιχείρησης, βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία British Petroleum (BP).

Ο επικεφαλής της εταιρείας για την επιχείρηση, Doug Suttles, είπε ότι μετά την τελευταία εξέλιξη αλλάζουν πλέον στρατηγική στα σχέδια που καταστρώνουν, προκειμένου να σταματήσουν τη διαρροή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, είπε ότι η συνεχιζόμενη διαρροή προκαλεί τόσο εκνευρισμό όσο και πόνο στην καρδιά.
Zougla.gr

Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι "λευκός"!


Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι "λευκός"!

Λέμε ότι βρισκόμαστε σε μια ανεκτική, πολυπολιτισμική νέα εποχή, μια εποχή όπου το χρώμα του δέρματος δεν έχει σημασία, δεν μας καθορίζει. Κι όμως ένα νέο βιβλίο, «Η Ιστορία των Λευκών Ανθρώπων», γραμμένο από μια μαύρη ιστορικό, υποστηρίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι... λευκός.
Αυτό δεν οφείλεται, σύμφωνα με τη συγγραφέα, στο γεγονός ότι η μητέρα του ήταν λευκή αλλά στο μορφωτικό του υπόβαθρο, στο εισόδημά του, στην εξουσία του και στην κοινωνική του κατάσταση. Η γνωστή μαύρη αμερικανίδα ιστορικός Νελ Ιρβιν Πέιντερ αναζητά στο βιβλίο της την ιστορία της αντίληψης περί φυλών, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ιδέα της λευκής φυλής και στο γιατί και πώς οι λευκοί έχουν κυριαρχήσει σε άλλες πιο σκουρόχρωμες φυλές τους τελευταίους αιώνες. Η φυλή, υποστηρίζει, αποτελεί ένα ρευστό κοινωνικό κατασκεύασμα, που δεν υποστηρίζεται από καμιά επιστημονική απόδειξη. Οπως και η ομορφιά, αφορά μόνο την επιφάνεια. Από επιστημονικής απόψεως έχει δίκιο. Το Πρόγραμμα για την Καταγραφή του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που κόστισε 3 δισεκατομμύρια δολάρια, αποκάλυψε το 2003 ότι κάθε ανθρώπινο ον έχει μια μοναδική αλληλουχία DΝΑ, η οποία διαφέρει από εκείνη οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου κατά 0,1%, ασχέτως εθνικής προέλευσης. Ετσι, όλοι οι άνθρωποι είναι 99,9% ίδιοι- άρα επιστημονικά δεν υπάρχει φυλετική διαφορά.

Η οργή. Κάπου εδώ έρχεται η «Ιστορία των Λευκών Ανθρώπων», γραμμένη από μια 67χρονη μαύρη που υποστηρίζει ότι η λευκή φυλή δεν υπήρξε ποτέ. Κάτι που έχει ήδη εξαγριώσει την αμερικανική Ακροδεξιά. Σε ιστοσελίδες λευκών ρατσιστικών οργανώσεων τα μηνύματα είναι πολλά: «Μάλλον θα κερδίσει Πούλιτζερ η Πέιντερ», γράφει κάποιος. «Κοίτα πόσο προστατεύει η κοινωνία μας αυτούς τους νέγρους». Και ένας άλλος προσθέτει: «Η συγγραφέας ζηλεύει την Ιστορία μας και την ομορφιά των λευκών γυναικών». Η Πέιντερ δεν επηρεάζεται από την κριτική: οι αντιλήψεις μας για τη φυλή επεκτείνονται, υποστηρίζει, λόγω του τρόπου ζωής. Και η ίδια είναι ουσιαστικά λευκή, λέει, καθώς έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ, δίδασκε στο Πρίνστον Ιστορία και τώρα κάνει το μάστερ της στη Ζωγραφική. Αλλωστε, συνεχίζει, ένας μαύρος με σωστές διασυνδέσεις και τρόπο ζωής στις ΗΠΑ μπορεί να γίνει «λευκός», ενώ ένας μη προνομιούχος λευκός μπορεί να ζήσει τη ζωή ενός «μαύρου».

Ιστορικά, η έννοια της «λευκότητας», γράφει η Πέιντερ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φιλοσοφική προσπάθεια για δικαιολόγηση της δουλείας. Η «λευκότητα» έφτασε να αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την ευγένεια, ενώ οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα πήραν τον ρόλο του χαμένου. Πριν από το υπερατλαντικό εμπόριο σκλάβων το χρώμα δεν έπαιζε τέτοιον ρόλο. Στον Μεσαίωνα, για παράδειγμα, οι σκλάβοι ήταν πολλές φορές λευκοί. Οταν αναπτύχθηκε η βιομηχανία της ζάχαρης στην Αμερική δημιουργήθηκε η ανάγκη για περισσότερους σκλάβους και οι λευκοί Ευρωπαίοι άρχισαν να «εισάγουν» Αφρικανούς για να δουλέψουν στις φυτείες τους. Ετσι, τα αφεντικά άρχισαν να αποκτούν ανωτερότητα- ηθική, κοινωνική και διανοητική- απέναντι στους μαύρους. Η εκτεταμένη λατρεία της «λευκότητας» άρχιζε. Και μέχρι σ ήμερα δεν φαίνεται να έχει τελειώσει.
H αναζήτηση της «λευκότητας» παραμένει ακόμα ένα κοινωνικό ζητούμενο. Στο βιβλίο της η Πέιντερ περιγράφει πως όσοι δεν είναι λευκοί παλεύουν να ανέβουν κοινωνικά και να γίνουν έτσι, από πλευράς κοινωνικής αναρρίχησης, «λευκοί».

«Πιστεύουμε, ή τουλάχιστον πιστεύαμε μέχρι τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, ότι η φυλή ήταν κάτι μόνιμο μέσα σε κάθε άνθρωπο. Ομως αυτή η αντίληψη έχει αλλάξει». Η Πέιντερ τονίζει ότι τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι, τονίζοντας όσον αφορά τους μαύρους με αρνητικό φως τα όσα συμβαίνουν- προβάλλοντας δηλαδή ιδιαίτερα πράξεις βίας, τα υψηλά ποσοστά αναλφαβητισμού και την ανεργία και αποκρύβοντάς τα σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τους λευκούς πολίτες.
ΤΑ ΝΕΑ

Αναγκάστηκε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο συζύγους


Ένας Κινέζος αναγκάστηκε να διαλέξει ανάμεσα στις δύο του συζύγους όταν η πρώτη του σύζυγος βρέθηκε 13 χρόνια μετά την εξαφάνισή της.
thumb.aspx
Ο 52χρονος Ren Shushao θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για πολυγαμία εάν δεν δώσει διαζύγιο σε μία από τις δύο του συζύγους. Η πρώτη του σύζυγος, Xiong Jinzhen, εξαφανίστηκε από το σπίτι τους το 1997 και ο Ren δεν την ξανάδε παρά μονάχα πριν από λίγους μήνες, όταν και διεσώθη από τις αστυνομικές αρχές. Αποδείχτηκε ότι η Xiong είχε απαχθεί από έναν γείτονα, ο οποίος την πούλησε σε έναν άντρα από μία άλλη πόλη, και ο οποίος με τη σειρά του την πούλησε σε έναν τρίτο άντρα. Στις αρχές του έτους, ένας φίλος του Ren εντόπισε τη Xiong στην πόλη Shijiao και αμέσως ειδοποίησε τις αρχές. "Όταν ξανασυναντηθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε για πολύ ώρα και κλαίγαμε," παραδέχτηκε ο Ren. Η Xiong επέστρεψε στο σπίτι της, στο οποίο πλέον ο Ren ζει με τη νέα του σύζυγο Cai Chengrong, με την οποία είναι παντρεμένος από το 2002. Όπως ανέφερε ο Ren, οι τρεις τους έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο συμβίωσης στο ίδιο σπίτι. Η κάθε σύζυγος έχει το δικό της δωμάτιο αλλά ο Ren κοιμάται περισσότερο με την πρώτη του σύζυγο. Οι δύο σύζυγοι φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, ενώ η Cai πολλές φορές μαγειρεύει και πλένει τα ρούχα της Xiong. Εντούτοις, ο Ren θα πρέπει να δώσει διαζύγιο σε μία από τις δύο συζύγους, ειδάλλως θα δικαστεί για πολυγαμία. Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του, δήλωσε ότι σκοπεύει να χωρίσει την Cai, αλλά θα μπορεί να μένει μαζί τους στο σπίτι και να την φροντίζει.
Πηγή: [link]

Ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη μέσω... Σαχάρας.


Ένα βήμα πιο κοντά στην παροχή ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα βρίσκεται η Ευρώπη, χάρη στο σχέδιο κόστους 400 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αρχίσει να υλοποιείται στη διάσημη έρημο.Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στην περιοχή θα μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές απαιτήσεις περίπου 10.000 κατοικιών, καθώς περισσότεροι από 2.000 ηλιακοί καθρέφτες θα δεσμεύουν ενέργεια, την οποία και θα διοχετεύουν σε ένα πύργο ύψους 162 μέτρων.
Το έργο είναι αποτέλεσμα κοινοπραξίας δώδεκα εταιριών, οι οποίες δημιούργησαν την Desertec Industrial Initiative, που θα διοχετεύσει στην Ευρώπη το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει παραχθεί έως το 2050. Η κοινοπραξία συστάθηκε από τη γερμανική Munich Re και περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Γερμανίας, μεταξύ τους οι Siemens, E.ON., ABB, αλλά και η Deutsche Bank. Η Desertec εκτιμά ότι από το 2015 θα είναι σε θέση να παρέχει ηλιακή ενέργεια στην Ευρώπη, καθώς θα κατασκευάσει μεγάλους ηλεκτρικούς σταθμούς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να πραγματοποιούνται ακόμα και εξαγωγές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το εγχείρημα χρησιμοποιεί κάτοπτρα για να συγκεντρώσει τις ηλιακές ακτίνες σε μια δεξαμενή γεμάτη υγρό, την οποία θα ζεσταίνει. Το υπερθερμασμένο υγρό, στη συνέχεια, θα ενεργοποιεί τουρμπίνες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Το πλεονέκτημα έναντι των φωτοβολταϊκών κατόπτρων που μετατρέπουν το ηλιακό φως απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια είναι το ότι από τη στιγμή που θα αποθηκευτεί αρκετό θερμό υγρό οι γεννήτριες θα λειτουργούν όλη τη νύχτα, όπως συμβαίνει και με τους… θερμοσίφωνες. πηγή : [link]

Έμειναν «στήλη άλατος» όταν είδαν τη νέα τους συμμαθήτρια!


Η πρώτη μέρα στο σχολείο δημιουργεί σε κάθε μαθητή αρκετό εκνευρισμό, ωστόσο για μία Κινέζα η παρθενική της είσοδος στην σχολική αίθουσα ήταν κάθε άλλο παρά αγχωτική.Οι μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου Weshan Road έμειναν ως «στήλη άλατος» όταν είδαν τη νέα τους συμμαθήτρια, Ma Xiuxian, ετών… 102! Η κα Xiuxian, η οποία έσπασε το ρεκόρ της γηραιότερης μαθήτριας του δημοτικού, δήλωσε ότι πάντα επιθυμούσε να λάβει τη στοιχειώδη παιδεία, ωστόσο οι κακουχίες της ζωής δεν της το επέτρεψαν ποτέ.
Λόγω οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκε να δουλέψει από την ηλικία των 13 ετών σε εργοστάσιο επεξεργασίας βάμβακος, ενώ παντρεύτηκε όταν ήταν 18 χρόνων. Την αγάπη της για το σχολείο τη μετέδωσε, ωστόσο, στα εννέα παιδιά που γέννησε, επτά εκ των οποίων είναι απόφοιτοι πανεπιστήμιου.
Η γηραιά μαθήτρια, που έχει πλέον γίνει φίλη με τους πεντάχρονους συμμαθητές της, φορά ακουστικά βαρηκοΐας και γυαλιά πρεσβυωπίας, προκειμένου να μη χάσει ούτε φράση από τα λεγόμενα του δασκάλου της κατά τη διάρκεια της παράδοσης των μαθημάτων.
Η περιχαρής μαθήτρια ευχαρίστησε τους συμμαθητές και τον δάσκαλό της για την υποστήριξή τους, ενώ δεσμεύθηκε να διαβάσει πολύ και να συμβάλει ενεργά στις ανάγκες που έχει η χώρα της. πηγή : [link]

Δάνεισε το κινητό της στο οποίο είχε "καυτές" φωτογραφίες της.


Διευθύντρια σχολείου της Βρετανίας, δάνεισε το κινητό της σε έναν μαθητή, στο οποίο είχε αποθηκεύσει "καυτές" φωτογραφίες. Λίγες μέρες αργότερα, οι φωτογραφίες κοσμούσαν διάφορα σημεία της πόλης.Η διευθύντρια βρετανικού σχολείου, Σου Μπρέρλεϊ, έψαχνε μέρος να κρυφτεί όταν είδε να κυκλοφορούν στην πόλη γυμνές της φωτογραφίες.
Η καθηγήτρια που δάνεισε το κινητό της τηλέφωνο σε ένα μαθητή είχε ξεχάσει τις πικάντικες φωτογραφίες που είχε αποθηκεύσει, με αποτέλεσμα να γίνει το hot θέμα της πόλης.
Οι φωτογραφίες της από προσωπικές στιγμές με τον αρραβωνιαστικό της όχι μόνο διέρρευσαν στο διαδίκτυο αλλά τοιχοκολλήθηκαν έξω από όλα τα σούπερ μάρκετ της περιοχής.
Το σχολείο και η μαθητική κοινότητα που υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια από την παρουσία της σύμφωνα με τους γονείς των μαθητών. Όπως ισχυρίζονται από τότε που ήρθε στο σχολείο τα παιδιά έχασαν κάθε πειθαρχία και δεν άκουγαν κανένα.Η 48χρονη έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία του Gloucestershire με τους γονείς να μαζεύουν υπογραφές για την παραίτησή της. Μάλιστα, όπως λένε η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τους υπόλοιπους καθηγητές να επαναφέρουν την τάξη στο σχολείο ενεργοποιώντας τον συναγερμό πυρκαγιάς!
Οι μαθητές τσακώνονται συνέχεια και όπως αναφέρει ανώνυμη πηγή τρεις καθηγητές έχουν πάρει αναρρωτική λόγω στρες και εννέα εργαζόμενοι στο σχολικό συγκρότημα έχουν παραιτηθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Ο σχολικός σύμβουλος Ντέιβιντ Χούπερ ανέφερε ότι ο 15χρονος γιός του αναγκάστηκε να αλλάξει τάξη αφού δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί.
"Είναι φρικτή η κατάσταση αλλά οι γυμνές φωτογραφίες της διευθύντριας ήταν το αποκορύφωμα," είπε.
Τύφλα να'χει το σχολείο στην ταινία Ασυμβίβαστη γενιά με τη Μισέλ Πφάιφερ, η οποία στην ταινία δυστυχώς δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Σου. πηγή : [link]

Βρήκαν πυραμίδα για ζωντανούς!


Εξαιρετικά ασυνήθιστη χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι την πυραμίδα 1.400 ετών που ανακάλυψαν στο Περού. Η ακέφαλη πυραμίδα, που κατασκευάστηκε από τη φυλή Μότσε, λειτουργούσε για τους ζωντανούς και όχι για τους νεκρούς, ενώ μέσα της έφερε έναν θησαυρό αντικειμένων, τοιχογραφιών και ανθρώπινων λειψάνων.Η πυραμίδα βρέθηκε στην περιοχή Χουάκα Κολοράντα, που μεταφράζεται «χρωματιστός λόφος». Ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Εντουαρντ Σβένσον του Πανεπιστημίου του Τορόντο, υποψιαζόταν την αρχαιολογική σημασία της περιοχής: «Το ήξερα ότι ήταν κάτι παραπάνω από ένας φυσικός λόφος - είχε τροποποιηθεί». Και επιβεβαιώθηκε.
«Η μεγαλύτερή μας έκπληξη ήταν ότι στο πάνω μέρος της πυραμιδικής αυτής κατασκευής βρήκαμε κατοικίες της ελίτ» συνέχισε ο καθηγητής Σβένσον προσθέτοντας ότι το φαινόμενο είναι σπάνιο. Ακόμα και για τους Μότσε, η χρήση των πυραμίδων ήταν τις περισσότερες φορές για ταφικούς ή τελετουργικούς σκοπούς, αντί για την καθημερινή ζωή.
Το δομικό σύμπλεγμα πιθανότατα κατοικούνταν από 25 ανθρώπους, ενώ συμπληρώνονταν από αυλές, κουζίνα, και βάσεις για «πάικα» - μεγάλα αγγεία για την αποθήκευση νερού και ζύθου από καλαμπόκι.
Πολλές τοιχογραφίες κάλυπταν τους διαδρόμους της κορυφής της πυραμίδας. Η πιο καλά διατηρημένη αναπαριστά έναν πολεμιστή των Μότσε, οποίος σύμφωνα με τον καθηγητή μοιάζει με «στρουμφάκι», και κρατάει ένα ρόπαλο. Ανάμεσα στις άλλες τοιχογραφίες, βρέθηκε η εικόνα ενός κάκτου με δύο κορυφές βουνών και το ουράνιο τόξο, και δύο ανθρώπων που μετέφεραν σε φορείο κάποιον τρίτο.
Βρέθηκαν ακόμα λείψανα τριών έφηβων κοριτσιών και μέρη από τις σορούς τεσσάρων ακόμα ατόμων -πιθανόν αποτελούν ίχνη ανθρωποθυσιών-, καθώς και μεγάλο μέρος χάλκινων αντικειμένων -μαχαίρια, σπαθιά, κιβώτια και κοσμήματα-, γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι «η δύναμη αυτών των εκλεκτών ίσως να βασιζόταν στον έλεγχο της παραγωγής χαλκού». πηγή : [link]

Επιδημία η κακοποίηση ανδρών από τις γυναίκες τους.


Διαστάσεις καλυμμένης επιδημίας έχει η κακοποίηση των ανδρών από τις γυναίκες τους στην Αυστραλία, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας μεταξύ ανδρών που έχουν πέσει θύματα των συντρόφων τους.Ο πραγματικός αριθμός των ανδρών που υποτιμούνται, υβρίζονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δέρνονται και κακοποιούνται σεξουαλικά, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.
Ο λόγος που ο αριθμός των ανδρών-θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι οι άνδρες, για πολλούς και διάφορους λόγους, δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας που υφίστανται.
Ο κυριότερος λόγος που δεν προβαίνουν σε καταγγελίες έχει να κάνει με την αποδεκτή κουλτούρα που θέλει τους άνδρες «άνδρες«. Ορισμένοι, επίσης, φοβούνται για «το τι θα πει ο κόσμος» όταν πληροφορηθεί ότι τον δέρνει η γυναίκα του, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που δεν γίνονται πιστευτοί όταν καταγγέλλουν ένα τέτοιο περιστατικό.
Έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις γυναικών που όχι μόνο ξυλοφορτώνουν τους άνδρες τους, αλλά τους βιάζουν και σεξουαλικά!
Σχετικά με τις γυναίκες που καταγγέλλουν κρούσματα οικογενειακής βίας, ο αριθμός των ανδρών είναι μικρότερος, υποστηρίζεται στην έρευνα γιατί, οι άνδρες έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και την κοινωνία που τους θεωρεί «δειλούς» αν δεν είναι σε θέσει να «επιβληθούν» στην γυναίκα τους.
Ανατρέπεται, δηλαδή, μέσα τους όλη η αποδεκτή κουλτούρα που θέλει τους άνδρες να είναι πιο «ισχυροί» μέσα στην οικογένεια.
Αναφερόμενος στην έρευνα, ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Άλφρεντ Άλαν, είπε ότι, αρχικά, δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο όμοιες είναι οι καταγγελίες που κάνουν οι γυναίκες για επεισόδια οικογενειακής βίας, με αυτές των ανδρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις και οι αιτίες που αρχίζει ένας καυγάς μεταξύ του ζευγαριού είναι ίδιες.
Οι γυναίκες που γκρινιάζουν και καταπιέζουν, είτε ψυχικά είτε και σωματικά τους άνδρες τους φτάνοντας στην βιαιοπραγία, μιμούνται κατά πολύ τους «σκληρούς» άνδρες. πηγή : [link]

Nissan: αισιόδοξες προβλέψεις για τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων


Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Renault, που συνεργάζονται από το 1999, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν θα χρειάζονται κίνητρα από τις κυβερνήσεις ώστε να τροφοδοτούν την αγορά με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς οι πωλήσεις των συγκεκριμένων οχημάτων θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 500.000 και θα φτάσουν το 1 εκατ. τον χρόνο.
Η Nissan, που σύντομα θα διαθέσει στην αγορά το ηλεκτρικό μοντέλο Nissan Leaf, ανακοίνωσε ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεται κίνητρα από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει την περιορισμένη ζήτηση, ωστόσο θεωρεί ότι μελλοντικά δεν θα έχει ανάγκη για κυβερνητική βοήθεια.
«Πρέπει να φτάσουμε τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο. Από εκεί και πέρα θα τις αυξήσουμε εύκολα, γεγονός που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το κόστος» τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της Nissan – Renault, Carlos Ghosn.
«Θεωρούμε ότι πρέπει να φτάσουμε τις 500.000 με 1 εκατ. πωλήσεις τον χρόνο. Αν το καταφέρουμε αυτό, δεν θα χρειαζόμαστε κυβερνητική στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον τα επόμενα δυο με τέσσερα χρόνια οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν κίνητρα για να πετύχουμε τις πωλήσεις που θέλουμε και τότε θα μπορέσουμε εύκολα να μειώσουμε το κόστος», διευκρίνισε ο Carlos Tavares, διευθυντής πωλήσεων της Nissan στις ΗΠΑ.
Στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτιμούν ότι το κόστος των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στο Leaf και στα άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Nissan – Renault, θα μειωθεί σημαντικά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Nissan επένδυσε 1,7 εκατ. δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου στη Βόρειο Αμερική, δημιουργώντας 1.300 νέες θέσεις εργασίας.
Για το econews.gr Φ. Νικολάου
Πηγή: Reuters

Σε οριακό σημείο οι πολικές αρκούδες…


Με σημαντική μείωση απειλείται ο πληθυσμός τωνπολικών αρκούδων, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που εξετάζει πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον ρυθμό αναπαραγωγής τους.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για την ψυχολογία και τη συμπεριφορά τωνπολικών αρκούδων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ρυθμός γεννήσεων αλλά και το ποσοστό επιβίωσης τους θα μειωθεί δραματικά εξαιτίας του λιώσιμου των πάγων και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν στην παρατήρηση, για τις ανάγκες της νέας έρευνας αναπτύχθηκε ένα μοντέλο που υπολογίζει πόσες θηλυκές αρκούδες θα βρούν «ταίρι» κατά την περίοδο ζευγαρώματος, ώστε να γεννήσουν νέα μικρά.
Την περίοδο αναπαραγωγής οι αρσενικές πολικές αρκούδες περιπλανώνται στον πάγο και βρίσκουν τις θηλυκές μυρίζοντας τα ίχνη τους.
Οι επιστήμονες λοιπόν μελέτησαν τις αλλαγές που θα προκύψουν στη συμπεριφορά τους, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του λιώσιμου των πάγων.
Ειδικότερα, το λιώσιμο των πάγων από τις αρχές της άνοιξης αναγκάζει τις πολικές αρκούδες να βρουν καταφύγιο στη στεριά.
Όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες όμως, μειώνεται ο αριθμός των αρκούδων που έχουν αρκετό λίπος και πρωτεΐνες ώστε να επιβιώσουν ή να θρέψουν τα νεογνά τους.
Αναπτύσσοντας ένα μοντέλο αναφορικά με το πόσο γρήγορα οι αρκούδες χρησιμοποιούν τα αποθέματα λίπους τους, οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν το χρονικό διάστημα που θα καταφέρουν να επιβιώσουν, όμως τα ευρήματα είναι απαισιόδοξα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation.
Για το econews.gr Φ. Νικολάου
Πηγή BBC

Έβερεστ: πέντε πτώματα ορειβατών βρέθηκαν στη «ζώνη θανάτου»


Είκοσι ορειβάτες από τοΝεπάλ επιχείρησαν να καθαρίσουν τα σκουπίδια που συσσωρεύονται εδώ και δεκαετίες στο όρος Έβερεστ, σύμφωνα με το Times Live.
H ομάδα του Namgyal Sherpa, αρχηγός της Extreme Everest Expedition 2010,πραγματοποίησε επιχείρηση καθαρισμού στην περιοχή που ονομάζεται «ζώνη θανάτου».
Ο Shepra μαζί με την ομάδα του ανακάλυψαν 5 πτώματα ορειβατών.
Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο 8,000 πόδια και έχει ονομαστεί έτσι λόγω της έλλειψης οξυγόνου και του εξαιρετικά δύσκολου εδάφους της. Η συγκέντρωση οξυγόνου είναι τρεις φορές μικρότερη από ότι στο επίπεδο της θάλασσας.
Η συγκεκριμένη ζώνη ευθύνεται για το θάνατο πολλών ανθρώπων.
Μεταξύ των νεκρών, ο Αμερικανός Scott Fisher, ο οποίος ήταν οδηγός μιας αποστολής ορειβατών και σκοτώθηκε το 1996.
«Βρεθήκαμε τυχαία μπροστά στο πτώμα του Fisher….τραβήξαμε φωτογραφίες αλλά δεν τον αγγίξαμε» δήλωσε ο Chakra Karki, μέλος της αποστολής.
«Μιλήσαμε με την οικογένεια του, όπου μας εξέφρασαν την επιθυμία τους να τον αφήσουμε εκεί και εμείς σεβαστήκαμε την απόφαση τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Επίσης, η ομάδα επέστρεψε τις σωρούς δύο ορειβατών στις οικογένειες τους, του Ελβετού Gianni Goltz που σκοτώθηκε το 2008 και του Ρώσου Duganov Sergey, ο οποίος σκοτώθηκε φέτος.
Από το 1953 έχουν πεθάνει περίπου 300 ορειβάτες στο όρος Έβερστ.
Πολλοί από αυτούς έχουν ανασυρθεί από το Έβερεστ, αλλά όχι εκείνοι που βρίσκονται στη «ζώνη θανάτου».
Η ομάδα συγκέντρωσε περίπου 2,500 τόνους σκουπίδια.
Τα σκουπίδια ήταν για χρόνια θαμμένα κάτω από το χιόνι, αλλά έχουν ξαναβγεί πάλι στην επιφάνεια, επειδή το χιόνι λιώνει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Πηγή: econews

Κόλπος Μεξικού: ρίχνουν τσιμέντο για να σταματήσουν τη διαρροή


Βαριά λάσπη και σκυρόδεμαεπιχειρεί να ρίξει στο πηγάδι εξόρυξης πετρελαίου η BP για να σταματήσει τη διαρροή που προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Η πρωτοφανής, λόγου του βάθους στο οποίο λαμβάνει χώρα, επιχείρηση έχει την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.
Μάλιστα ο Μπάρακ Ομπάμαπου θα επισκεφθεί τον Κόλπο του Μεξικού για δεύτερη φορά την Παρασκευή σκοπεύει να προωθήσει αυστηρότερους κανονισμούς στις θαλάσσιες εξορύξεις πετρελαίου και αερίου και να σταματήσει την έκδοση νέων αδειών εξόρυξης στην Αρκτική.
Από την BP πιστεύουν ότι έξι ώρες μετά το πέρας της επιχείρησης έγχυσης τσιμέντου στο ρήγμα του αγωγού έβγαινε λάσπη και όχι πετρέλαιο χωρίς να μπορούν να το επιβεβαιώσουν με σιγουριά, καθώς θα χρειαστούν ακόμα δύο μέρες για ασφαλή συμπεράσματα.
Ο Γενικός Διευθυντής της BP Τόνυ Χέϊγουορντ έδωσε πιθανότητες επιτυχίας 60% με 70% στην επιχείρηση.
Η BP έχει παραδεχτεί μια σειρά σφαλμάτων και παραλείψεων στη λειτουργία της πλατφόρμας Deepwater Horizon που οδήγησαν στο θάνατο 11 εργατών και στη διαρροή , μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 26,5 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Πηγή: econews

Το «Shrek Forever After» στην κορυφή


Την κορυφή του αμερικανικού box office κατέλαβε σύμφωνα με δημοσιεύματα η ταινία«Shrek Forever After».
Πρόκειται για μια τρισδιάστατη ταινία του Mike Mitchell , με πρωταγωνιστές τον γάιδαρο και τον πράσινο φίλο του, στους οποίους τις φωνές τους έχουν δανείσει οι Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz και Antonio Banderas.
Στη δεύτερη θέση του box office της Βορείου Αμερικής βρίσκεται πλέον η ταινία «Iron Man», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Robert Downey Jr, ενώ μια θέση χαμηλότερα ακολουθεί η ταινία του Ridley Scott, «Robin Hood», με τον Russell Crowe στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ταινία «Letters to Juliet» με την ταινία «Just Wright» να ακολουθεί, ενώ στην έκτη θέση συναντάμε την ταινία «MacGruber».
Στην έβδομη θέση για μια ακόμα βδομάδα παραμένει η ταινία «Date Night».
Το Top 10 του box office συμπληρώνουν οι ταινίες, «A Nightmare on Elm Street» στην όγδοη θέση, «How to Train Your Dragon» στην ένατη θέση και η ταινία «Kites» στη δέκατη θέση.
Για το i-live.gr Α.Κοντούλη